Companiile europene - pierderi de 100 miliarde de euro din cauza operaţiunilor din Rusia

F.D.
Companii / 7 august 2023

Companiile europene - pierderi de 100 miliarde de euro din cauza operaţiunilor din Rusia

Cele mai mari companii din Europa au suferit pierderi directe de cel puţin 100 de miliarde de euro din cauza operaţiunile lor din Rusia, de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către preşedintele Vladimir Putin, potrivit unei analize Financial Times.

Conform sursei citate, un sondaj al rapoartelor anuale ale 600 de grupuri europene şi al situaţiilor financiare din 2023 arată că 176 de companii au înregistrat deprecieri de active, cheltuieli legate de valută şi alte cheltuieli unice ca urmare a vânzării, închiderii sau reducerii afacerilor ruseşti.

Cifra agregată nu include impacturile macroeconomice indirecte ale războiului, cum ar fi costurile mai mari ale energiei şi mărfurilor. Războiul a adus, de asemenea , o creştere a profitului grupurilor de petrol şi gaze şi a companiilor de apărare.

Decizia Moscovei de a prelua controlul afacerilor ruseşti ale importatorilor de gaze Fortum şi Uniper în aprilie, urmată de exproprierea lui Danone şi Carlsberg luna trecută, sugerează că urmează mai multă pierdere, potrivit analiştilor.

Peste 50% dintre cele 1.871 de entităţi deţinute de europenii din Rusia înainte de război încă operează în ţară, potrivit datelor compilate de Şcoala de Economie din Kiev. Printre companiile europene prezente încă în Rusia se numără UniCredit din Italia, Raiffeisen din Austria, Nestle din Elveţia şi Unilever din Marea Britanie.

"Chiar dacă o companie a pierdut mulţi bani părăsind Rusia, cei care rămân riscă pierderi mult mai mari", a spus Nabi Abdullaev, partener de consultanţă strategică Control Risks.

Cele mai mari costuri de retragere sunt concentrate în câteva sectoare expuse. Categoriile cu cele mai mari deprecieri şi taxe sunt grupurile de petrol şi gaze, unde doar trei companii - BP, Shell şi TotalEnergies - au raportat taxe combinate de 40,6 miliarde de euro. Pierderile au fost cu mult depăşite de preţurile mai mari ale petrolului şi gazelor, ceea ce a ajutat aceste grupuri să raporteze profituri cumulate de aproximativ 95 de miliarde de euro (104 de miliarde de dolari) anul trecut. Acţiunile companiilor de apărare au fost susţinute de conflict.

Utilităţile au suferit o lovitură directă de 14,7 miliarde de euro, în timp ce companiile industriale, inclusiv producătorii de automobile, au suferit o lovitură de 13,6 miliarde de euro. Companiile financiare, inclusiv băncile, asigurătorii şi firmele de investiţii, au înregistrat pierderi de 17,5 miliarde de euro, arată Financial Times.

BP a raportat o taxă de 25,5 miliarde de dolari, anunţând la trei zile după invazie că îşi va vinde pachetul de 19,75% din grupul petrolier de stat Rosneft.

Companiei TotalEnergies i-a luat mai mult timp pentru a raporta un cost total de 14,8 miliarde de dolari. Grupul energetic francez încă nu a redus cota sa de 20 % din proiectul Yamal LNG . Shell a achitat o taxă de 4,1 miliarde de dolari, în timp ce grupul norvegian de petrol şi gaze Equinor şi OMV din Austria au raportat 1 miliarde de euro şi, respectiv, 2,5 miliarde de euro.

Grupul german Wintershall Dea a declarat în ianuarie că exproprierea de către Kremlin a afacerilor sale din Rusia a şters 2 miliarde de euro din conturile bancare. La rândul său, proprietarul Wintershall, BASF, şi-a redus participaţia din Energy Explorer cu 6,5 miliarde de euro, relatează Financial Times.

Uniper , care a fost salvată de statul german anul trecut, a înregistrat pierderi de 5,7 miliarde de euro, în timp ce Fortum din Finlanda a primit o lovitură de 5,3 miliarde de euro, arată sursa citată.

Unsprezece producători de automobile au luat în total 6,4 miliarde de euro în taxe. Renault a anulat 2,3 miliarde de euro după ce şi-a vândut fabrica din Moscova şi pachetul de acţiuni la Avtovaz din Rusia în mai 2022. Volkswagen a raportat o reducere a valorii de 2 miliarde de euro şi, în mai, Moscova a aprobat vânzarea activelor locale ale VW, inclusiv o fabrică care angajează 4.000 de oameni, care erau încă evaluate. la 111,3 miliarde Rbs (1,5 miliarde EUR) anul trecut, conform dezvăluirilor companiei.

În sectorul financiar, Societe Generale din Franţa a vândut în aprilie Rosbank şi activităţile sale de asigurări lui Vladimir Potanin, un aliat al lui Putin, primind 3,1 miliarde de euro în acest proces. Dar doar câteva dintre cele 45 de bănci occidentale cu filiale ruseşti au părăsit ţara, parţial din cauza constrângerilor impuse de Moscova.

Raiffeisen , încă cea mai mare bancă occidentală din ţară, a luat 1 miliard de euro în deprecieri şi alte cheltuieli. Creditorul a declarat că explorează o vânzare a unităţii sale din Rusia, pe care o evaluează în prezent la 1 miliard de euro.

UniCredit, care a promis că va găsi un cumpărător pentru afacerea sa locală, a înregistrat o sumă de 1,3 miliarde de euro, în timp ce italianul Intesa Sanpaolo a preluat o taxă de 1,4 miliarde de euro.

"Grupurile care încă operează în Rusia au un risc ridicat, a declarat Anna Vlasyuk, cercetător la KSE.

"Companiile încă acolo ar fi mai bine să anuleze afacerea. Nu cred că nimeni este în siguranţă", a spus ea, mai arată Financial Times.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. De ce au plecat din rusia ca așa a vrut usa.acum trag ponoasele-toate țările occidentale sunt în cădere liberă.cei mai slabi conducatori ai europei din ultimul timp și-au distrus economiile.

    Recentele anunturi de retragere sau diminuare a operatiilor din Romania a unor firme straine sa nu semnifice apropierea extinderii razboiului din Ucraina spre Romania . Damen,Enel, Veolia ,chiar si Societe Generale au anuntat ca si reduc operatiile ,si asta va avea consecinte economice foarte importante ,simultan fiind si retragerea Lukoil si a multor firme cu capital rusesc . Pe termen scurt se va simti imediat in deficitele gemene si in cresterea economica .

    1. Deci din cauza razboiului din Ucraina top500 au plecat sau diminuat prezenta in China...plang aia din China ca nu mai au comenzi

      Nu este chiar asa,

      din top 500, 29 mari companii au relocat din occident activitatea in China,

      din cauza energiei IEFTINE si a costurilor de productie aferente mult mai scazute 

      Mexic-ul e noua China...Mexic a devenit principalul partener comercial al SUA, China a cazut pe locul 3...majoritatea firmelor de top isi relocheaza activitatile din China in India, Vietnam, Asia de Sud Est...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb