Companiile germane îşi transferă o parte tot mai mare a activităţii de cercetare-dezvoltare în China

Călin Rechea
Companii / 27 septembrie 2024

Companiile germane îşi transferă o parte tot mai mare a activităţii de cercetare-dezvoltare în China
Călin Rechea

China devine din ce în ce mai mult un centru atractiv pentru companiile germane care doresc să desfăşoare activităţi de cercetare şi dezvoltare astfel încât să rămână competitive atât pe pieţele locale, cât şi pe cele globale, după cum scrie South China Morning Post (SCMP).

Concluzia surprinzătoare provine din rezultatele unui sondaj realizat de Camera de Comerţ Germană în China, în condiţiile în care mai multe companii americane, printre care şi IBM, au anunţat că îşi desfiinţează centrele similare din cea mai mare economie a Asiei.

Sondajul a fost efectuat în primul trimestrul al acestui an în rândul a 324 de companii germane. Circa 63% dintre acestea au declarat că desfăşoară activităţi de cercetare în China, ponderea fiind cu 6 puncte procentuale mai mare faţă de 2022.

De asemenea, circa 69% dintre companii au declarat că desfăşoară activităţi de dezvoltare în China pentru îmbunătăţirea competitivităţii produselor şi extinderea bazei de clienţi.

"Companiile germane investesc în inovarea locală şi în parteneriate strategice cu clienţii şi furnizorii pentru a rămâne competitive într-un mediu de piaţă intens şi dinamic", a declarat Martin Klose, director executiv şi membru al consiliului Camerei de Comerţ Germane din China pentru regiunile din sud şi sud-vest.

Sondajul mai arată că 29% dintre companiile chestionate au precizat că desfăşoară activităţi de cercetare şi dezvoltare în China pentru pieţele globale, ceea ce reprezintă o creştere de 4 puncte procentuale faţă de acum doi ani.

Tunde Laleye, director general pentru China la firma de consultanţă BearingPoint, a declarat pentru publicaţia din Hong Kong că "pentru a obţine un avantaj competitiv pe piaţa chineză, companiile germane pot beneficia de colaborarea cu partenerii din acest ecosistem", deoarece "se vor scurta ciclurile de cercetare şi se va reduce timpul de lansare pe piaţă".

SCMP oferă exemplul producătorilor germani de echipamente originale pentru vehicule electrice, care furnizează produsele într-un interval de 36 - 48 de luni, comparativ cu 18 luni în cazul producătorilor chinezi.

În aceste condiţii, "furnizorii auto germani şi chinezi se confruntă cu o presiune tot mai mare pentru a-şi accelera ciclurile de inovare şi dezvoltare a produselor în China", după cum a mai declarat directorul de la BearingPoint.

Datele preluate de SCMP arată că, în primele şapte luni din 2024, principalele exporturi ale Chinei către Germania au fost bateriile cu litiu (9,7% din total), calculatoarele (5,2%) şi vehiculele electrice (1,4% din totalul exporturilor).

Peste 80% dintre companiile germane participante la sondaj au precizat că principala motivaţie pentru desfăşurarea activităţii de cercetare-dezvoltare în China o reprezintă satisfacerea cât mai bună a cerinţelor unor consumatori care se uită cu atenţie la preţuri, dar şi dorinţa de a ţine pasul cu capacitatea de inovare tot mai mare a concurenţilor locali.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Nu poti tine toate oualele in acelasi cos .Germania stie ce face .

    1. Trebuie sa cerceteze de ce s-a scufundat la in port cel mai nou submarin nuclear al Chinei.

      Cat despre oua ce sa zic, am vazut cat de repede s-au spart ouale straine tinute in cosul de la Moscova. Germania cred ca si-a invatat lectia, dupa ce s-a ars cu Putina mai bine sufla si in iaurtul Xi. 

      Vorba aia, daca ma pacalesc a doua oara inseamna ca sunt prost...

    China in ultimii 10 ani din 10 brevete cu valoare adaugata mare,

    pe plan mondial a avut 7 buc., USA 1 buc. si restul lumii inca 2 buc.

    materia cenusie din cercetare scade dramatic in occident !!! 

    Câte o China pe zi. Pleacă americanii, alții s-au gândit să culeagă de pe jos, dar 2-4% într-un sondaj par mai degrabă utile pt un articol degeaba.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb