Complexul Oltenia se plânge de modificările legislaţiei secundare

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 iunie 2015

În condiţiile în care suntem ţara cu cea mai mare subvenţie pentru energia regenerabilă din Europa, iar Complexul Energetic Oltenia (CEO) nu a primit şi nu primeşte stimulente, conducerea societăţii respinge categoric afirmaţiile că producătorul de energie a fost favorizat în detrimentul celorlalţi jucători de pe piaţă.

Conducerea CEO explică, într-un comunicat: "Schimbările dese de legislaţie şi impredictibilitatea legilor au fost în cea mai mare măsură favorabile investitorilor în energie regenerabilă. Totalul de energie verde ar fi trebuit să ajungă, în 2020, la un procent de 38% din consum. Cu toate acestea, începând din 2014, cota energiei regenerabile depăşeşte, în România, 40% din consumul înregistrat în sistem. Este evident pentru oricine că funcţionarea aleatorie a energiilor regenerabile care au intrarea în piaţă garantată, pune în pericol siguranţa întregului sistem energetic, iar obligativitatea producătorilor pe bază de cărbune de a asigura echilibrul implică majorări substanţiale de costuri, cauzate de frecventele opriri/porniri şi deteriorări de echipamente ce măresc costurile de producţie pe MWh şi scad cota de piaţă a energiei pe cărbune".

Reprezentanţii CEO susţin că, deşi preţul energiei electrice a scăzut foarte mult, factura pentru consumatorul final a crescut. Majorarea facturii este determinată de creşterea cotei de certificate verzi alocată energiilor regenerabile, precum şi de costurile dezechilibrelor cauzate de acestea. În 2015 cota de certificate verzi a ajuns la 27%, susţine sursa citată.

În decembrie, ANRE (reglementatorul pieţei) a emis pentru fiecare operator de distribuţie ordine prin care a modificat tarifele de distribuţie. Tarifele pentru joasă tensiune au fost scăzute, iar cele pentru medie şi înalta tensiune au fost mărite cu 3,18 lei/MWh, susţine conducerea CEO. Majorarea tarifelor pentru medie şi înaltă tensiune afectează marii consumatori industriali, printre care şi CEO. Avantajate de această măsură sunt companiile de distribuţie private, practic banii trecând de la companiile de stat la cele private, acuză oficialii CEO, care afirmă că nu există nicio explicaţie tehnică pentru adoptarea acestei măsuri care taxează în plus marii consumatori.

În repetate rânduri, Transelectrica a modificat declaraţiile de disponibilitate ale unor grupuri energetice care aparţin CEO, mai precizează comunicatul. Deşi CEO susţine că a transmis, în repetate rânduri, cereri prin care a specificat că nu poate menţine în rezervă unele grupuri, deoarece necesită anumite lucrări, dispeceratul nu a luat în considerare aceste solicitări, afirmă oficialii producătorului de energie pe bază de cărbune. Declararea unor grupuri ale CEO ca fiind disponibile peste decizia conducerii societăţii reprezintă, în opinia sursei citate, un abuz grav şi în niciun caz un favor.

CEO afirmă că preţul energiei regenerabile este cu mult mai mare decât cel al energiei pe lignit. Preţul real plătit de consumatori pentru energia regenerabilă este de cel puţin 520 lei/MWh, respectiv de aproape trei ori mai mare decât cel pe care îl solicită CEO pentru energia livrată, scrie în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb