• Update: Ciprian Ionescu preşedintele SNS BCR ne-a trimis următoarele precizări:
"Instituţiile sesizate de SNS BCR sunt singurele în măsură să constate dacă BCR a respectat sau nu legislaţia incidentă informării/consultării salariaţilor şi în materia concedierilor colective. Să aşteptăm răspunsul acestor instituţii care acum ar trebui să se pronunţe şi cu privire la alte aspecte sesizate în data de 4 februarie 2013. Faptul că suntem afectaţi de mediul economic dificil, care reclamă reaşezarea BCR pe alte baze din punct de vedere al activităţii şi numărului de personal nu trebuie să conducă la abuzuri din partea angajatorului, drepturile salariaţilor, chiar dacă viitori şomeri din motive neimputabile lor, nu trebuie încălcate.
Singura întâlnire din 2012, pe care eu, ca membru şi vicepreşedinte al Comitetului European de Întreprindere al Erste Bank, am avut-o cu domnul Andreas Treichl, a avut loc în luna noiembrie 2012 când am participat la ultima şedinţă ordinară a acestui for. Am fost doar la ultima sedinţă a acestui for pentru că salariaţii pe care îi reprezint au fost privaţi de dreptul lor de a fi reprezentaţi în cadrul Comitetului de Întreprindere Erste Bank, iar eu de participarea la şedinţele de prezidiu, în calitate de vicepreşedinte, tot din cauza unui abuz.
Pentru că la nivelul BCR avusesem experienţe neplăcute şi în anul 2012, când a avut loc o reducere de personal şi pe baza zvonurilor care circulau în presă şi în BCR despre scopul numirii domnului Tomas Spurny în funcţia de CEO al BCR, ştiind că la această întâlnire urmează să participe şi domnul Andreas Treichl, am transmis o serie de întrebări la care ar fi trebuit să primesc răspuns în cadrul întâlnirii. Aceste întrebări au fost transmise în timp util, anterior întâlnirii şi la solicitarea conducerii Comitetului European de Întreprindere Erste Bank.
Din păcate, în cadrul întâlnirii din noiembrie 2012, domnul Andreas Treichl a răspuns doar la o parte din întrebările recepţionate de la mine, pentru restul afirmând că nu este de competenţa domniei sale să răspundă şi trebuie să răspundă directoratul local, aspect menţionat de altfel în Protocolul încheiat în cadrul şedinţei. Aceste întrebări pentru care a afirmat că nu are competenţa să răspundă se refereau exact la situaţia salariaţilor în anul 2013 şi au fost puse tocmai pentru faptul că la nivelul BCR nimeni nu oferea informaţii cu privire la aceasta, respectiv: care este ţinta de personal pentru BCR în anul 2013 şi distribuţia pe funcţii: front, back şi suport şi care este bugetul de personal pentru BCR în anul 2013, cu precizări comparative 2012 versus 2013.
Având în vedere această situaţie, afirmaţia oficialilor BCR din articol este una falsă care, pe lângă faptul că încearcă să acopere unele aspecte neconforme cu legea urmăreşte să decredibilizeze SNS BCR.
Salariaţii afectaţi de cele trei Notificări de concediere colectivă recepţionate până acum nu au primit încă deciziile de concediere. Aşa cum am precizat deja, conform informaţiilor cuprinse în aceste Notificări, primele decizii de concediere este estimat a fi emise în 22 februarie 2013, iar primii salariaţi vor pleca din BCR în jurul datei de 22 martie 2013. Cât despre posibilitatea de recalificare a salariaţilor, deşi există obligaţia legală a angajatorului de a ajunge la un acord cu sindicatul cel puţin pe aspecte legate de recalificare şi reconversie profesională, solicitările noastre cu privire la aceste aspecte transmise ulterior recepţionării primelor două Notificări nu au primit un răspuns afirmativ.
Nici în anul 2012 când au fost închise o serie de unităţi retail şi s-a redus numărul de salariaţi din administraţia centrală cu 5% (fără procedura de concediere colectivă!), salariaţii nu au beneficiat de astfel de programe".
---
• Sindicatul BCR: "Primele disponibilizări urmează să fie anunţate începând din 22 februarie"
• BCR: "Procesul de restructurare are loc în întreg sistemul bancar, fiind o consecinţă de bază a mediului economic dificil"
Concedierile din BCR ar urma să înceapă pe 22 februarie şi ar cuprinde, într-o primă etapă 207 angajaţi, potrivit sindicaliştilor băncii.
Reprezentanţii BCR susţin că restructurarea reprezintă o necesitate, având în vedere mediul economic dificil.
Disponibilizările anunţate de conducerea Băncii Comerciale Române (BCR) la sfârşitul anului trecut ar urma să înceapă peste două săptămâni, potrivit Sindicatului Naţional al Salariaţilor (SNS) din BCR.
Oficialii băncii ne-au precizat că restructurarea este un proces continuu, demarat odată cu privatizarea BCR, care presupune refacerea unei anumite logici de organizare a sucursalelor, în condiţiile mediului economic dificil.
Ciprian Ionescu, preşedintele SNS din BCR, ne-a declarat: "Efectele hotărârilor angajatorului comunicate până acum sindicatului se produc etapizat, începând cu data de 22 februarie 2013, când ar trebui emise şi comunicate salariaţilor primele decizii de concediere (aproximativ 207, rezultate ca urmare a închiderii celor 62 de unităţi retail). Aceste decizii de concediere vor produce efecte, prin încetarea contractelor individuale de muncă ale salariaţilor afectaţi, din motive neimputabile lor, după expirarea termenului legal de preaviz. Astfel, salariaţii afectaţi de prima Notificare a deciziei de concediere vor deveni şomeri, cel mai probabil, ulterior datei de 22 martie 2013".
Domnia sa ne-a mai spus că aşteaptă răspunsul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti şi al Inspecţiei Muncii, care au fost sesizate atât în luna ianuarie, faţă de primele două Notificări de concediere colectivă, cât şi la începutul lunii februarie pentru ultima Notificare recepţionată în data de 31 ianuarie.
"Aşteptăm încă răspunsul instituţiilor, cu privire la prima sesizare, care ar trebui să vină până la sfârşitul acestei săptămâni", ne-a declarat Ciprian Ionescu.
SNS BCR susţine că, în discuţiile cu conducerea băncii, nu există nicio modificare de atitudine sau de comportament, atât din punct de vedere al dialogului real şi constructiv care practic nu există, cât şi din punct de vedere al respectării legislaţiei.
"Se continuă în maniera deja cunoscută, de abuz asupra drepturilor legale ale salariaţilor", potrivit lui Ciprian Ionescu.
BCR susţine că legislaţia muncii a fost respectată, iar disponibilizările anunţate nu reprezintă un caz singular, ci dimpotrivă, procesul de restructare are loc în întreg sis-temul bancar, fiind o consecinţă de bază a mediului economic dificil.
Oficialii băncii ne-au declarat: "Nu avem motive să ne îngrijorăm în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei. A existat un dialog cu sindicatele chiar la nivelul Erste, cu Andreas Treichl, CEO-ul grupului.
Procesul de restructurare este unul continuu. În 2012, am anunţat o cifră a numărului de persoane disponibilizate. Nu toţi angajaţii vor pleca deodată, ci în etape, în perioada 2013-2014. O parte mică din disponibilizări deja a avut loc. Procesele se regândesc înainte de concedieri, iar impactul social a fost luat întotdeauna în considerare şi s-au găsit soluţii, de exemplu salarii compensatorii, pensii anticipate sau posibilitatea de recalificare".
BCR trece printr-un continuu proces de adaptare, de restructurare, care nu înseamnă doar concedieri, ci refacerea unei anumite logici de organizare a sucursalelor, potrivit reprezentanţilor băncii, care au adăugat: "Procesul de restructurare a început încă din 2006, când a fost privatizată banca. Au fost eliminate poziţii şi create altele noi. Privatizarea băncii a însemnat integrarea într-o nouă structură".
Conducerea BCR a anunţat, la finele anului trecut, că vor fi disponibilizaţi, în perioada 2013-2014, 1.600 de salariaţi care reprezintă 17,5% din totalul angajaţilor şi că vor fi închise peste 60 de sucursale neprofitabile. În urma restructurării, numărul angajaţilor urmează să se reducă de la 9.100 la 7.500.
1. si totusi BCR scoate posturi la concurs
(mesaj trimis de stefan în data de 08.02.2013, 12:15)
BCR are cele mai multe anunturi pe site uri de profil ... nu ar trebui sa redirectioneze fostii angajati spre aceste posturi?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2013, 17:05)
multinationalele concediaza personalul cu experienta si salarii cat de cat decente (acumulate in ani) si angajeaza tineri cu salarii la jumatate sau un sfert fata de cel concediat
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.02.2013, 10:27)
sa ii fie rusine bancii nationale a Romaniei care permite acestor grupuri bancare sa faca ce vrea
4. sindicat
(mesaj trimis de tandem în data de 14.02.2013, 13:09)
Atata timp cat biroull sindicatului se afla in aceeasi etaj cu biroul presedintelui BCR din cladirea centralei BCR va dati seama ce independenta au acestia. Nu va faceti sperantei salariati BCR sa va ajute sindicatu vostru.Sindicatul a fost intotdeauna mana in mana cu patronatul.Atunci cand un salariat face o revendicare sau isi sustine nevinovatia in fata conducerii nu trebuie sa faca ceva foarte elaborat care sa deranjeze.Exista asa zisul jurist al sindicatului care intervine si corecteaza la modul ca disculparea trebuie sa se faca la modul de umilire si de a cere indurare patronatului sa nu iti pierzi serviciul.Desi nu exista motiv sa-ti cer scuze fata de cei care impun niste tinte aberante, directori pe post de vechili, unirea prostilor in gasti pentru a da la o parte pe cei capabili. Exista persoane in front office care vorbesc cu ,,este multe,, dar care sunt fff bine vazute.multe multe de spus