Concesionarea zăcămintelor petrolifere şi carbonifere a îmbogăţit bugetul statului cu 6.000 miliarde de lei

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii / 31 martie 2004

Concesionarea zăcămintelor de petrol, gaze şi cărbune a adus, anul trecut, circa 6.000 miliarde de lei la bugetul statului, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Dan Ioan Popescu, ministrul economiei şi comerţului. Domnia sa a precizat că redevenţa din exploatarea minelor se ridică la circa 400 miliarde de lei, iar cea obţinută din exploatarea zăcă-mintelor de petrol şi gaze depă-şeşte suma de 5.300 miliarde de lei.

Ministrul economiei a mai spus că investiţiile cumulate, pînă în prezent, în operaţiuni de explorare a zăcămintelor petrolifere se ridică la suma de aproximativ 400 milioane de dolari, din care 250 milioane de dolari reprezintă aportul firmelor stră-ine cu activitate în ţara noastră. "Faţă de exploatare, ex-plorarea unui zăcămînt reprezintă o operaţiune foarte ris-cantă, şi, totuşi, investitorii stră-ini au reu-şit să o ducă la capăt cu succes", afirmă dom-nul Popescu.

Iuliana Stratulat, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), a subliniat că redevenţa percepută pentru explorarea şi exploatarea zăcămintelor de petrol este între 3 şi 13,5% din valoarea vîn-zărilor, în funcţie de puterea zăcămîntului respectiv. Domnia sa a menţionat că, pentru cărbuni şi alte minereuri, redevenţa este de 2%, pentru ape minerale de 2 euro/1.000 litri şi 6% pentru roci ornamentale.

Potrivit datelor oferite de ANRM, perimetrele de exploatare a petrolului şi gazelor naturale în curs de aprobare sînt la Suceava, Vipereşti, Zegujani, Ani-na, Satu Mare, Moineşti, Bîr-lad şi Banat Est. Perimetrele scoase, în prezent, la licitaţie sînt Arşiţa, Dienci, Dobroeşti, Frumoasa, Goştilele şi Izvorul. Alămor Vest, Amara, Arpăşel, Beclean, Brădeşti, Buda, Goleşti, Goreni, Grăniceri, Horodniceni, Huruieşti, Jimbolia, Nasal, Otelec, Pădureni, Sărvăzel, Seitin, Sineşti şi Vînători sînt zăcăminte a căror concesionare va fi efectuată prin negociere directă.

"Petrom" şi "Romgaz" au concesionat direct, pînă în prezent, 19 şi, respectiv 14 perimetre în zone cu maxim potenţial petrolifer. Pe lîngă aceste două mari companii cu capital integral de stat, alţi concesionari de asemenea zăcăminte sînt următoarele firme sau consorţii: "Wintershall"&"Romgaz" (Transilvania Sud), "Tullow Orange Nassau Europa Oil&Gas" (Brateş şi Vălenii de Munte), "Forest" (Greşu, Nereju, Focşani), "Centaur" (Constanţa, Bucureşti Sud), "Paladin Sterling" (Pelican, Midia), "GTI" (Pîncota), "Sterling" (Craiova Sud), "Pannonian" (Valea Jiului), "Ramco Europa Oil&Gas Millennium" (Ba-cău)".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb