• Recomandarea experţilor care au lucrat la elaborarea strategiei fiscale este ca majorarea TVA să fie aplicată cel mai devreme la 1 iulie 2006, după ce vor fi evaluate efectele reducerii CAS
Concluzia experţilor din Ministerul Finanţelor care au lucrat la strategia fiscală pe următorii ani este că Guvernul ar trebui să apeleze la creşterea TVA cu trei puncte procentuale ca la o ultimă soluţie, după ce vor fi fost epuizate alte măsuri, cum ar fi îmbunătăţirea gradului de colectare a impozitelor şi creşterea bazei de impozitare. Oricum, experţii au recomandat Guvernului ca majorarea TVA să aibă loc doar dacă economia nu va răspunde conform aşteptărilor la scăderea contribuţiilor sociale, adică nu mai devreme de 1 iulie 2006. Experţii propun ca reducerea cu trei puncte procentuale a CAS pentru angajatori să aibă loc de la 1 ianuarie 2006. Potrivit calculelor efectuate de către echipa de experţi, reducerea CAS nu va avea un impact semnificativ asupra veniturilor bugetare, care vor scădea cu doar 2000 de miliarde de lei. În schimb, numărul de salariaţi din economie ar urma să crească cu aproximativ 150.000 de persoane.
Specialiştii Finanţelor recomandă ca odată cu reducerea CAS să fie pus accentul pe creşterea gradului de colectare a impozitelor şi lărgirea bazei de impozitare, prin găsirea de soluţii pentru fiscalizarea sectorului agricol. "O primă direcţie de acţiune ar reprezenta-o extinderea muncii salariale în agricultură, unde, în prezent, dintr-un total al populaţiei ocupate de 2,7 milioane persoane, doar 180.000 de persoane sînt salariate, iar dintre ele doar jumătate se regăsesc în societăţile agricole", se arată într-un document prezentat Guvernului la mijlocul lunii august.
Patronatele şi sindicatele din agricultură nu îmbrăţişează deloc intenţia autorităţilor de fiscalizare a sectorului agricol, considerînd că o astfel de măsură ar fi dificil de realizat cînd faci încă producţie cu plugul (vezi reacţiile reprezentanţilor patronatelor în pagina 3).
Motivele pentru care experţii Finanţelor nu recomandă majorarea TVA este impactul pe care această măsură îl va avea asupra inflaţiei, consumului şi investiţiilor, cu toate efectele care decurg de aici, precum şi faptul că veniturile suplimentare la buget nu sînt foarte mari, respectiv 24.000 de miliarde de lei.
O decizie finală privind politica fiscală a Guvernului pe următorii ani va fi luată în cadrul Coaliţiei de guvernare, probabil săptămîna viitoare.
(Puteţi analiza pe www.bursa.ro, scenariile Guvernului privind politica fiscală)