CONCLUZIILE ŞEDINŢEI EXTRAORDINARE A COMITETULUI PENTRU SUPRAVEGHEREA MACROPRUDENŢIALĂ: Studiul BNR asupra "taxei pe lăcomie" - discutat în 18 februarie

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 februarie 2019

Studiul BNR asupra "taxei pe lăcomie" - discutat în 18 februarie

Banca Naţională a României (BNR) a prezentat, ieri, în cadrul şedinţei Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) un studiu de impact privind taxa pe active financiare asupra instituţiilor de credit introdusă prin OUG 114/2018, activitatea de creditare şi creşterea economică.

Membrii CNSM au decis să fie creat un grup de lucru al Comitetului Tehnic din cadrul CNSM, format din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice şi ai Băncii Naţionale a României. Concluziile grupului de lucru vor fi discutate în următoarea şedinţă a CNSM, programată în data de 18 februarie 2019, conform unui comunicat de presă.

Acesta arată că CNSM a fost înfiinţat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional, asigurându-se, astfel, implementarea Recomandării Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudenţial al autorităţilor naţionale. Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului.

Şedinţa extraordinară de ieri a fost convocată în contextul în care, în ultima perioadă, am asistat la un întreg scandal izbucnit atât în jurul evoluţiei cursului de schimb, cât şi în ceea ce priveşte modul de calcul al ROBOR, reprezentanţii Ministerului de Finanţe, dar şi conducerea PSD arătând cu degetul înspre BNR.

Prezent, săptămâna trecută, în Comisia economică din Senat, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a subliniat: "Ministerul Finanţelor a avut o invitaţie transmisă guvernatorului BNR Mugur Isărescu şi preşedintelui Asociaţiei Române a Băncilor (n.r. Sergiu Oprescu) tocmai pentru a găsi un mod cât mai eficient de a discuta despre cum politica fiscală şi cea bugetară trebuie să producă efecte în economie pentru binele persoanelor fizice şi juridice. (...) Din păcate, invitaţia noastră nu s-a soldat cu un răs­puns favorabil, cel puţin din partea BNR". Teodorovici a mai spus că urmează să discute, astăzi, cu reprezentanţii BNR, în cadrul Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială.

Convocat de senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir să discute despre modul de calcul al indicelui ROBOR şi pe marginea raportului BNR de anul trecut, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu nu a răspuns invitaţiei parlamentarului.

Daniel Zamfir consideră că ROBOR este manipulat de bănci, sub supravegherea BNR şi a prezentat unele documente reprezentând, conform domniei sale, email-uri transmise între băncile participante la calculul ROBOR.

Purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu a transmis că Banca Naţională a României este deschisă la dialog şi nu refuză o invitaţie asumată de Parlamentul României în ansamblul său.

BNR consideră că demersul senatorului Zamfir pare mai degrabă un demers personal, şi nu o invitaţie legitimă pentru o prezentare serioasă pe care BNR o poate face în faţa Parlamentului României, în baza legii sale de funcţionare şi a Tratatului Unional.

BNR subliniază că este disponibilă să răspundă unei eventuale invitaţii la dialog, formulate de Parlamentul României.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Șeful BNR, un incapabil ,incompetent care nu a vrut să apere leul deci trebuie demis.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb