Leonardo Badea, actualul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a fost votat, ieri, de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru un al doilea mandat în fruntea instituţiei de reglementare.
În comisii, domnul Badea a primit 39 de voturi pentru, 21 împotrivă şi 1 abţinere, în linie cu ponderea parlamentară. Ieri, proporţia s-a păstrat, iar actualul preşedinte ASF a fost validat cu 213 voturi pentru şi 118 împotrivă, opoziţia votând împotrivă.
De altfel, toţi cei nouă candidaţi care au primit, marţi, avizul comisiilor reunite ale bugetului şi finanţelor au primit, ieri, votul de încredere al Parlamentului, opoziţia votând împotrivă.
În cadrul audierilor, Leonardo Badea declara că are un proiect de management bazat pe bună administraţie şi viziune, susţinând că echipa actuală are nevoie de timp şi continuitate: "Acum un an am preluat şefia ASF, într-un moment delicat pentru piaţa asigurărilor. (...) Avem nevoie de timp, de continuitate, urmărim dezvoltarea pieţelor financiare, protecţia consumatorilor, construcţia europeană şi contribuţia noastră la construcţia europeană. Putem sprijini trecerea la statutul de piaţă emergentă, dar această problemă trebuie rezolvată de operatori şi de BVB. Sunt convins că indicatorii sunt îndepliniţi, dar mai trebuie să stăm sub observare anul acesta. Indicatorul de lichiditate trebuie îndeplinit pe doi ani, în prezent fiind îndeplinit pe un an".
Prim-vicepreşedintele şi toţi cei trei vicepreşedinţi din Consiliul ASF din vechiul Consiliu au fost schimbaţi din funcţii. Doina Elena Dascălu, noul prim-vicepreşedinte al ASF, a fost singurul candidat audiat pentru acest post.
Principalul contracandidat al lui Leonardo Badea pentru şefia ASF a fost vicepremierul Viorel Ştefan, care, în comisiile reunite, a primit un singur vot pentru şi 60 de abţineri.
Referitor la decizia de selecţie internă a preşedintelui ASF, Liviu Dragnea, preşedintele PSD, declara săptămâna trecută: "Eu le-am spus colegilor că îl susţin pe Viorel Ştefan, însă colegii mei au ridicat o problemă umană, în sensul că lui Badea i s-a cerut să-şi depună candidatura pentru ASF, anul trecut, renunţând la funcţia de parlamentar, dându-i-se asigurări pentru un nou mandat".
În timpul audierilor de marţi, candidaţii au avut doar trei minute să îşi prezinte candidatura, două minute să primească întrebări de la parlamentari şi alte două să răspundă.
Mandatul membrilor în Consiliul ASF, autoritate care reglementează şi supraveghează pieţe financiare cotate la 20 de miliarde de euro, este pe o durată de cinci ani. Funcţia de preşedinte este remunerată cu 14.000 de euro pe lună.
Noul Consiliu al Autorităţii de Supraveghere Financiară este compus din:
1. Leonardo Badea - preşedinte, cu 213 voturi pentru şi 118 împotrivă;
2. Doina Elena Dascălu - prim-vicepreşedinte, cu 214 voturi pentru şi 117 împotrivă;
3. Marius Bota-vicepreşedinte pentru piaţa de capital, cu 213 voturi pentru şi 118 împotrivă;
4. Cristian Roşu-vicepreşedinte pentru piaţa asigurărilor, cu 215 voturi pentru şi 116 împotrivă;
5. Dan Ştefan Armeanu-vicepreşedinte pentru piaţa pensiilor private, cu 215 voturi pentru şi 116 împotrivă;
6. Joszef Birtalan-membru neexecutiv, cu 214 voturi pentru şi 117 împotrivă;
7. Gabriel Grădinescu-membru neexecutiv, cu 215 voturi pentru şi 116 împotrivă;
8. Aura Gabriela Socol-membru neexecutiv, cu 214 voturi pentru şi 117 împotrivă;
9. Ovidiu Wlassopo-membru neexecutiv, cu 215 voturi pentru şi 116 împotrivă.