Conducerea Rompetrol şi-a reluat vizitele la Parchet

ROMANA PUIULEŢ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 septembrie 2005

Dacă acum două zile Dinu Patriciu a ascultat noile acuzaţii care i se aduc, ieri, adjunctul său, Phil Stephenson, a fost audiat

Directorul general adjunct al "Rompetrol", Phil Stephenson, a fost audiat ieri la Parchetul General după ce acum două zile, Dinu Patriciu a dat explicaţii procurorilor cu privire la listarea pe Bursă a acţiunilor "Rompetrol". Procurorii i-au prezentat omului de afaceri aceleaşi acuzaţii care i-au fost aduse deunăzi lui Dinu Patriciu, adică cei doi sînt suspectaţi de manipularea pieţei de capital.

Conducerea companiei "Rompetrol" susţine că noile acuzaţii aduse domnilor Patriciu şi Stephenson "nu sînt decît o extensie a unei investigaţii motivate politic". Suspiciunea celor de la "Rompetrol" este cu atît mai mare cu cît, în timpul audierii lui Dinu Patriciu, procurorii nu au amintit deloc de cele şase acuzaţii anterioare pentru care omul de afaceri a fost reţinut 24 de ore. Astfel, reprezentanţii "Rompetrol" consideră că procurorii nu vor decît să caute "nod în papură" afaceriştilor. De asemenea, compania consideră că un alt motiv pentru care investigaţia este politizată ţine de faptul că pentru aceleaşi acuzaţii au fost derulate anchete în vara lui 2004, anchete ce au concluzionat că "nici o regulă de pe piaţa bursieră nu a fost încălcată".

Dinu Patriciu a fost cercetat de CNVM pentru că ar fi încercat în 7 aprilie 2004 să mărească artificial preţul acţiunilor "Rompetrol", prin tranzacţionarea pe piaţă a unui pachet de acţiuni de aproape 10% din capitalul social. Omul de afaceri a fost sus-pectat că, în aceeaşi zi, ar fi introdus ordine de cumpărare, beneficiind de sprijinul Bursei de Valori Bucureşti, la un preţ de 116 lei/acţiune, mult sub preţul pieţei estimat în acel moment.

Deputatul PRM Daniel Ionescu, fost comisar CNVM, a lansat aceleaşi acuzaţii, anul trecut, imediat după tranzacţionarea acţiunilor "Rompetrol". Domnia sa îi acuza deopotrivă de încercare de manipulare a pieţei şi evaziune fiscală pe Dinu Patriciu, Attila Verestoy, Sergiu Oprescu, Gabriela Anghelache, Călin Popescu Tăriceanu şi Stere Farmache. Domnia sa a susţinut, în paginile "României Mari", că apropiaţii lui Dinu Patriciu, printre care Călin Popescu Tăriceanu, Atilla Verestoy, Dan Voiculescu şi Sorin Roşca Stănescu ar fi vîndut, în aceeaşi zi, acţiuni "Rompetrol" la preţuri mult mai mari.

Phil Stephenson este alături de Dinu Patricu acţionar la "Rompetrol Holding SA Elveţia", firmă care deţine "Rompetrol Group Olanda". Compania din urmă deţine participaţii la mai multe societăţi printre care "Rompetrol Rafinare" (51,7%). Phil Stephenson a declarat, ieri, la Parchet că noile informaţii sînt rezultatul influenţelor politice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb