Conferinţa anuală a conservatorilor americani începe astăzi sub semnul alegerilor prezidenţiale din 2024

G.D.
Internaţional / 1 martie 2023

Conferinţa anuală a conservatorilor americani începe astăzi sub semnul alegerilor prezidenţiale din 2024

Donald Trump şi Nikki Haley coboară în arenă săptămâna aceasta la marea reuniune anuală a conservatorilor americani, boicotată în schimb de unele vedete ale Partidului Republican, care vor absenta pentru prima dată de la această conferinţă, relatează astăzi AFP, potrivit Agerpres.

Singurii doi candidaţi proeminenţi care s-au lansat deja în cursa pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale din 2024, Trump şi Haley se vor înfrunta în discursuri în faţa unei audienţe ultraconservatoare, în cadrul conferinţei anuale CPAC (Conservative Political Action Conference), care începe astăzi la Washington.

Anul acesta, deasupra reuniunii plutesc aburii discordiei.

Cu 615 zile până la următoarele alegeri prezidenţiale din SUA, Nikki Haley speră să-şi convingă colegii, într-un discurs programat pentru vineri, să o propulseze pentru a deveni prima femeie care câştigă Casa Albă. Fosta ambasadoare a lui Donald Trump la ONU "se confruntă însă cu un act delicat de echilibristică", a apreciat pentru AFP Margaret Thompson, de la Universitatea Syracuse.

Halley "trebuie să reuşească să se diferenţieze de Donald Trump şi în acelaşi timp să-i seducă pe susţinătorii acestuia, care sunt principalii militanţi ai conferinţei şi care votează cel mai mult la primarele republicane", spune ea.

În vârstă de 50 de ani, Nikki Halley şi-a ales deocamdată ca principal unghi de atac vârsta miliardarului - Trump împlineşte 77 de ani în iunie -, cerând teste de aptitudine intelectuală pentru orice ales de peste 75 de ani.

Fostul mogul imobiliar este însă cu mult înaintea ei în sondaje şi se va prezenta mulţimii într-un hotel elegant din Maryland, în faţa unui public deja cucerit, notează AFP.

Semn al influenţei pe care fostul locatar de la Casa Albă a menţinut-o asupra acestui grup, puternic orientat spre dreapta, la mai bine de doi ani după ce a părăsit capitala federală americană, lui Trump i-a fost rezervat din nou în acest an prestigiosul discursul de închidere.

Dar, spre deosebire de ediţiile anterioare, discursul lui Donald Trump de sâmbătă după-amiază va avea loc în absenţa mai multor lideri din partid, începând cu principalii săi rivali pentru 2024.

Astfel, steaua în ascensiune a dreptei dure Ron DeSantis, prezent la ediţia organizată anul trecut la Orlando şi a cărui candidatură este extrem de aşteptată în rândurile republicanilor, nu va face deplasarea la Washington.

La fel ca fostul vicepreşedinte Mike Pence, guvernatorul Floridei şi-a programat pentru următoarele zile deplasări în state strategice din ţară, preocupat să-şi cultive capitalul politic dincolo de graniţele statului său.

Ilustrând divizările care marchează partidul după deziluziile de la alegerile de la jumătatea mandatului, influentul Mitch McConnell - care are relaţii glaciale cu Donald Trump - va absenta, de asemenea, de la conferinţă, a confirmat anturajul său pentru AFP.

În acelaşi timp, unii lideri ai dreptei au în vedere boicotarea reuniunii conservatorilor din cauza acuzaţiilor de agresiune sexuală apărute la adresa organizatorului acesteia, Matt Schlapp.

Pe de altă parte, marea gală a rezervat din nou un loc de onoare liderilor străini.

După fosta deputată franceză Marion Marechal-Le Pen în 2018 şi ungurul Viktor Orban în august anul trecut, de data aceasta este rândul fostului preşedinte brazilian Jair Bolsonaro să fie omagiat sâmbătă.

Fostul lider de extremă-dreapta - supranumit şi "Trump de la Tropice" - va urca pe scenă în jurul orei locale 14:00 (19:00 GMT).

Instalat în Florida de la sfârşitul lunii decembrie, Bolsonaro a susţinut numeroase alocuţiuni în centre ultraconservatoare americane, dar afirmă că are intenţia de a se întoarce în ţara sa în curând.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "deasupra reuniunii plutesc aburii discordiei"

    "audienţe ultraconservatoare" 

    poate ar trebui interzis si pusi toti participantii in

    lagare de reeducare condus de democrati 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb