CONFERINŢA "CODUL INSOLVENŢEI" - EDIŢIA A III-A/ DIANA DELEANU, ROVIGO: "O localitate în insolvenţă este o gaură neagră pentru economia din zonă"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Insolvenţa / 19 februarie 2016

"O localitate în insolvenţă este o gaură neagră pentru economia din zonă"

O localitate aflată în insolvenţă reprezintă o gaură neagră pentru economia din zonă, propagând "virusul" ineficienţei financiare în jur, întrucât există societăţi comerciale care trăiesc mai ales din contractele încheiate cu autoritatea locală, potrivit avocatului Diana Deleanu, practician în insolvenţă la Rovigo SPRL.

Domnia sa a precizat că situiaţiile cele mai frecvente de insolvenţă ale autorităţilor locale sunt înregistrate în Nord-Estul ţării.

Pe rolul instanţelor de judecată există 20 de cazuri de insolvenţă a unităţilor administrativ-teritoriale, majoritatea fiind abuzuri de drept, susţine domnia sa, adăugând că, dintre acestea, 12 sunt cazuri evidente de abuzuri de drept.

La finalul anului 2015, în criză financiară erau peste 200 de autorităţi locale, a mai spus avocatul, citând datele publicate de Ministerul Finanţelor Publice.

Practicianul în insolvenţă a menţionat că nu doar arieratele se numără printre cauzele pentru care unităţile administrativ teritoriale intră în insolvenţă, multe dintre localităţi întâmpinând dificultăţi financiare ca urmare a faptului că sunt obligate să restituie Uniunii Europene fonduri atrase pentru diverse proiecte, acestea nefiind îndeplinite sau nefiind conforme cu normele europene.

"S-a ajuns ca unele comune să aibă un grad de îndatorare de 1000%, din cauză că trebuie să dea bani înapoi Uniunii Europene. Multe au apelat la milostenia statului, la fonduri guvernamentale, ca să acopere aceste pierderi, şi uneori s-a şi întâmplat acest lucru, ceea ce nu este foarte corect - să plătească toţi contribuabilii pentru anumite comune. Unde mai este autonomia locală?".

Conform doamnei Deleanu, un alt motiv care conduce la intrarea în insolvenţă a unităţilor administrativ-teritoriale a fost efectuarea unor achiziţii "neinspirate".

Diana Deleanu a menţionat că există două situaţii în care se pot afla autorităţile cu situaţie financiară dificilă: "Practic, dacă după o perioadă de 90 de zile unitatea administrativ-teritorială înregistrează arierate de peste 15%, atunci se consideră că localitatea este în criză financiară. Dacă vorbim de o perioadă de întârziere de 120 de zile şi de un grad de îndatorare de peste 50%, atunci procedura în care intră unitatea este insolvenţa".

Administraţia financiară încearcă, împreună cu ordonatorul principal de credite, să întocmească un plan de redresare care conţine măsuri drastice.

Avocatul Deleanu a subliniat că, pe lângă reducerea datoriilor, acestea vizează şi valorificarea activelor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. buna si utila prezentare.

    felicitari!

    cu olaful in spate subiectul devine actual si pentru noi, pi cu un onorariu corespunzator..altfel nimeni nu se baga, decit alde tudor aninoasa. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb