CONFERINŢA DE LA MUNCHEN Bogdan Aurescu şi omologul japonez au discutat despre investiţiile în economia românească

G.U.
Politică / 19 februarie 2022

Sursă foto: Ministerul Afacerilor Externe/Facebook

Sursă foto: Ministerul Afacerilor Externe/Facebook

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut astăzi, în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Japoniei, Yoshimasa Hayashi, în cadrul întâlnirii fiind evocată implicarea companiilor japoneze în proiecte de investiţii în economia românească, printre care podul peste Dunăre de la Brăila şi proiectul magistralei de metrou M6, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al MAE, miniştrii Bogdan Aurescu şi Yoshimasa Hayashi au remarcat cursul constant ascendent al raporturilor româno-japoneze, fiind evocat momentul foarte important al centenarului relaţiilor diplomatice celebrat în anul 2021 şi fiind discutate perspectivele de dezvoltare a acestora.

Astfel, şefii diplomaţiilor română şi japoneză au discutat principalele repere ce vor contura agenda româno-japoneză în următoarea perioadă, cu accent pe determinarea celor două părţi de a semna, în cursul acestui an, documentul privind stabilirea Parteneriatului Strategic România - Japonia, ridicând astfel relaţia bilaterală la un nou nivel, superior.

Această evoluţie va avea efecte pozitive şi va stimula consolidarea cooperării în domeniile politic, securitar, economic şi cultural-ştiinţific, cu beneficii pentru comunităţile de afaceri şi cetăţenii celor două state.

De asemenea, miniştrii au apreciat potenţialul deosebit de continuare a cooperării României şi Japoniei pe diverse dimensiuni, de la dialogul politic şi buna colaborare la nivel regional şi global, la proiectele economice cu caracter strategic, ştiinţifice şi culturale.

În acest sens, ministrul român de externe a evocat proiectul podului peste Dunăre de la Brăila, respectiv proiectul magistralei de metrou M6, omologul japonez exprimând satisfacţia pentru participarea crescută a companiilor nipone la economia românească, Japonia fiind principalul investitor asiatic în România.

Cei doi oficiali au avut, de asemenea, un schimb substanţial de opinii privind situaţia de securitate din vecinătatea României, precum şi perspectivele de evoluţie. În acest context, ministrul japonez de externe a exprimat aprecierea pentru rolul României în asigurarea securităţii regionale şi pentru eforturile diplomatice intense ale ţării noastre, evidenţiind importanţa formatului Bucureşti 9 în acest sens.

Discuţia a pus în evidenţă şi convergenţa de valori şi evaluări în ceea ce priveşte importanţa regiunii Indo-Pacifice în contextul unor transformări globale accelerate.

Ministrul Bogdan Aurescu a arătat că România va fi tot mai prezentă în această regiune, prin mai buna valorificare a relaţiilor bilaterale solide deja existente, dar şi în cadrul unor iniţiative multilaterale mai largi, între care Strategia UE privind cooperarea cu Indo-Pacificul.

De asemenea, ministrul român a mulţumit părţii japoneze pentru susţinerea sa privind deschiderea negocierilor de aderare a României la OCDE, exprimând speranţa că România va putea extrage lecţii învăţate din experienţa Japoniei în cadrul acestei organizaţii.

La rândul său, Yoshimasa Hayashi a apreciat schimbul de opinii cu omologul român şi impulsul oferit, în acest mod, eforturilor comune în direcţia încheierii Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări, în cursul acestui an.

De asemenea, a exprimat satisfacţie pentru perspectivele de consolidare a cooperării bilaterale şi pentru progresele înregistrate până în prezent, alături de cooperarea eficientă în cadrul organizaţiilor multilaterale.

Ministrul român de externe a adresat omologului său invitaţia de a face o vizită în România, primită cu deschidere de acesta.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Japonia are verde pentru investitii masive si colaborari multidisciplinare (inclusiv cercetare) incepand din Aprilie 2023.

    Sunt binevenite toate domeniile, in opinia mea o atentie speciala fiind IT (hardware si software), tehnologie militara, tehnologii petrochimice, tehnologii verzi de producere a hidrogenului (ex: utilizarea resurselor de H2S dizolvat in Marea Neagra - usor accesibil de la 250-500 metri in jos !) - producere, captare, inmagazinare si distributie, motoare si subansamble, industrie grea, segment alimentar (procesator), etc...  

    Multumim pentru rabdarea si intelegerea de care ati dat dovada in urma incidentului evitarii intalnirii cu D-nul ex-premier al Japoniei Shinzo Abe in Romania de catre premierul roman demisionar la acel moment - d-nul ex-premier al Romaniei Mihai Tudose !  

    Romanii au inteles gafa de protocol si au semnalizat pe Facebook si alte retele de socializare (la momentul respectiv) sustinerea Japoniei si respectul si prietenia sincera a romanilor pentru Japonia si pentru poporul japonez !  

    Urez drum drept si ascendent colaborarii stranse (la nivel de cel putin decenii sau mai mult) intre Japonia si Romania!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb