CONFERINŢA FONDURILE EUROPENE - EDITIA A VIII-A/ILIE DAN BARNA, SECRETAR DE STAT ÎN MINISTERUL FONDURILOR EUROPENE: "Mecanismul absorbţiei a devenit atât de stufos, încât simplificarea procedurilor a devenit o himeră"

S.A.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 1 iulie 2016

"Mecanismul absorbţiei a devenit atât de stufos, încât simplificarea procedurilor a devenit o himeră"

Mecanismul absorbţiei fondurilor europene a devenit din ce în ce mai stufos de la un interval de finanţare la altul, context în care simplificarea procedurilor prin care pot fi atrase aceste fonduri a devenit "o himeră, un slogan frumos", a declarat, ieri, Ilie Dan Barna, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

"Simplificarea pe noul interval de finanţare 2014-2020, pe care toată lumea şi-o doreşte, (...) este, de fapt, o himeră. Fiecare nou interval de finanţare a venit dinspre Comisia Europeană cu proceduri birocratice mult mai complexe şi mai consistente", a punctat secretarul de stat.

Acesta a explicat că, în intervalul de finanţare actual, 2014-2020, procedurile sunt mult mai stufoase decât au fost în intervalul anterior, 2007-2013.

"În momentul de faţă, la Comisie se lucrează pe un mecanism de costuri simplificate. Am transmis reprezentanţilor Comisiei că aşteptările în piaţă ale beneficiarilor de finanţări în ceea ce priveşte simplificarea sunt unele foarte mari. Privirea spre Comisie este ca spre un Sfânt Graal, care ar trebui să vină acum să explice ce înseamnă aceste costuri simplificate din punctul lor de vedere", a mai spus domnul Barna.

Secretarul de stat a atras atenţia beneficiarilor de fonduri europene că nu trebuie să aştepte ca autorităţile de la Bruxelles să simplifice procedurile peste noapte.

"În spate, mecanismul a devenit şi devine zi de zi atât de stufos, încât simplificarea, mie, personal, acum, mi se pare un slogan frumos. Vă spun asta cu francheţe, să nu vă aşteptaţi ca lucrurile să devină peste noapte foarte simple. Nu au cum să fie", a subliniat Ilie Dan Barna.

Domnia sa a precizat că, în ultimele şapte luni, în ţara noastră, au intrat 1,9 miliarde de euro din ceea ce înseamnă rambursări pe intervalul 2007-2013, iar, până la finalul anului, vor mai veni alte 450 de milioane de euro din programul de resurse umane. Pentru cele şapte programe operaţionale din exerciţiul 2007-2013 au fost transmise Comisiei Europene spre rambursare, până la 22 iunie anul acesta, declaraţii de cheltuieli în valoare de 13,6 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o absorbţie curentă de 71,34%.

"Din punctul de vedere al lansărilor, sunt lansate programe de 12,2 miliarde de euro şi, dacă luăm în calcul şi dezvoltarea rurală, avem 15 miliarde de euro. Deci 45% din fondurile alocate României sunt în momentul de faţă deschise pentru a primi proiecte. O pondere mare din această sumă vine din Programul de Infrastructură Mare (POIM), prin urmare, pe cifre macroeconomice stăm bine", a spus secretarul de stat. Problemele în domeniul absorbţiei fondurilor europene sunt legate, în opinia acestuia, de partea de proiecte şi de cea a capitalului uman, pe care încearcă să se concentreze noua conducere a MFE.

Domnul Barna a mai subliniat că miza absorbţiei fondurilor europene, aşa cum a fost dezbătută în această perioadă (cât anume a reuşit să absoarbă ţara noastră din fondurile europene puse la dispoziţie, n.r.), este irelevantă, deoarece majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene nu au reuşit o performanţă diferită de cea a României. În opinia domniei sale, miza fundamentală pentru ţara noastră este, în acest moment, îmbunătăţirea mecanismului desemnării şi lansarea de noi ghiduri de finanţare, care au devenit, alături de închiderea intervalului de finanţare 2007-2013, priorităţi la nivelul conducerii MFE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb