CONFERINŢA "FONDURILE EUROPENE" EDIŢIA A X- A/ ROVANA PLUMB, MINISTRUL FONDURILOR EUROPENE: "Ministerul Fondurilor Europene este o altă bancă a României"

Fonduri Europene / 1 noiembrie 2018

"Ministerul Fondurilor Europene este o altă bancă a României"

"Ministerul Fondurilor Europene finanţează produse şi servicii, fiind o altă bancă a ţării noastre", a declarat Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.

Domnia sa a precizat: "Ministerul Fondurilor Europene funcţionează ca o bancă pentru că susţinem financiar, prin programele pe care România le are la dispoziţie, politicile publice care, începând de anul trecut, se regăsesc în programul de guvernare. În plus, acordul de parteneriat la momentul anului 2014 a trasat liniile de dezvoltare, abordările strategice ţinând cont de obiectivele strategice, tematice şi concentrări tematice pentru atingerea obiectivelor Uniunii Europene până în 2020".

Ministrul Fondurilor Europene a adăugat că societatea noastră, cât şi societatea europeană este într-un continuu progres de modernizare şi dezvoltare.

"Avem obligaţia, responsabilitatea, dacă putem să facem modificări, să ne adaptăm la noile provocări, făcându-le faţă şi la noul context economico-social cu o viziune", a mai adăugat Rovana Plumb.

Absorbţia fondurilor europene care sunt gestionate de Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Dezvoltării Regionale a început în august 2017, a mai adăugat Ministrul de resort.

Domnia sa a explicat că, de când a preluat guvernarea, în ianuarie 2017, s-a lucrat la sistemul informatic, unul dintre cele mai performante, dar a fost nevoie şi de acreditatrea autorităţilor de management, care gestionează programele europene ce vizează finanţarea investiţiilor plecând de la capitalul uman şi până la infrastructură.

Rovana Plumb a mai spus că, de când a aderat la Uniunea Europeană, ţara noastră a avut un beneficiu net de 32,1 miliarde euro, fiind o ţară net beneficiară.

"Am contribuit la UE cu 16,5 miliarde euro şi am primit 48,7 miliarde euro, având un beneficiu net de 32,1 miliarde euro care a însemnat dezvoltare şi bunăstare", a explicat domnia sa.

În perioada actuală de programare, România beneficiază, per total, din toate fondurile europene, de 43 miliarde de euro, din care în ţara noastră au intrat, până în prezent, 11 miliarde euro, adică 25,6% din total alocare.

Din aceste 11 miliarde de euro, 6,3 miliarde euro reprezintă fondurile europene structurale şi de investiţii, din care fonduri gestionate de ministerul fondurilor europene şi ministerul dezvoltării regionale, 3 miliarde şi 3, 3 miliarde aduse în ţară prin programele pe care le gestioneză în Ministerul Agriculturii, potrivit datelor prezentate de Ministrul de resort.

"Faţă de UE suntem la un procent - pentru fondurile structurale şi de investiţii - de 20,3% faţă de o medie de 22%, fiind înaintea multor ţări a căror experienţă în implementarea politicilor publice finanţate din fonduri externe nerambursabile este de peste 40 de ani", a mai subliniat Rovana Plumb.

(A.T.)

-------

FLORIAN MARIN, EXPERT FONDURI EUROPENE: "România nu are capacităţi de implementare pentru absorbţia fondurilor europene"

Ţara noastră nu are, în acest moment, capacităţi de implementare care pot să absoarbă zeci, sau poate chiar sute de milioane de euro în a converti respectivele resurse în măsuri benefice pentru stat, iar aceasta este o problemă a României, a afirmat Florian Marin, expert fonduri europene.

Domnia sa a subliniat faptul că România trebuie să creeze capacităţi pentru implementarea absorbţiei acestor bani, adăugând: "Trebuie să fim conştienţi că este necesară o autoritate, un organism, care să administreze coerent banii care sunt livraţi către piaţă".

Expertul în fonduri europene a atras atenţia asupra faptului că, din perioada de programare 2014-2020, primii trei ani, sunt rataţi, în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene.

Domnul Marin a declarat: "La capitolul plăţi pentru beneficiari, observăm că s-au făcut progrese în ultimul an. 2014 a fost un an dedicat cadrului programatic, în 2015 ne-am «jucat» puţin cu condiţionalităţile ex-ante şi ne-am străduit să închidem perioada de programare 2007-2013 (n.r. noi, ca stat), iar alături de 2016, sunt ani pierduţi în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene, pentru că nu am reuşit să livrăm acele proceduri, acel sistem de management care, ulterior, să fie acreditat şi aşa mai departe. Aceasta nu este, însă, o situaţie singulară la nivelul ţării noastre, ci ea este întâlnită şi în alte state membre".

(R.R.)

-----

RAMONA IVAN, CEC BANK: "Antreprenorii trebuie să îşi dimensioneze proiectele pentru afacerile lor"

Antreprenorii care se îndreaptă spre a accesa credite, cu finanţare din fonduri europene, pentr a-şi finanţa afacerile, ar trebui să evite să ia valoarea maximă a grantului, a afirmat Ramona Ivan director, Direcţia Relaţii Externe şi Finanţări Structurale, CEC Bank, adăugând: "Este bine ca proiectele să fie dimensionate pentru afacerile respective".

Domnia sa a declarat: "Atunci când eu, ca bancă, împrumut o companie, un antreprenor, cu nişte bani, prima dată analizez posibilitatea ca acei bani să îmi fie rambursaţi, mă uit dacă acei bani mi se vor întoarce înapoi, prin prisma modului în care este construită afacerea. Dacă mă asigur că afacerea este gândită, structurată astfel încât să mi se întoarcă banii înapoi, restul se poate construi".

(R.R.)

----

STERE FARMACHE, FRC: "IMM-urile ar avea mai multe şanse de finanţare dacă s-ar lista la BVB"

Există anumite întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) care ar avea şanse mult mai mari la finanţare dacă s-ar lista pe piaţa de capital, este de părere Stere Farmache, preşedintele Directoratului Fondului Român de Contragarantare (FRC). Domnia sa a precizat: "Bursa de Valori Bucureşti are şi un sector pentru IMM-uri, unde nu sunt cerinţe de capitalizare şi unde sunt încurajate business-urile care ar fi interesante pentru investitori. IMM-urile care s-ar lista la Bursă, ar beneficia şi de avantajele recunoaşterii de către cei de pe piaţa de capital şi, astfel, îşi pot spori fondurile şi investiţiile accesate". Potrivit domnului Farmache, alte state practică deja acest lucru, combinând fondurile UE cu cele private.

Printre altele, preşedintele directoratului FRC a menţionat: "O parte din fondurile europene ajung la IMM-uri. Cred că toate statele recunosc rolul esenţial pe care îl are sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii în dezvoltarea unei ţări, fiind coloana vertebrală a economiei. Desigur că, pe lângă IMM, sunt şi marile companii care primesc fonduri europene. Însă trebuie să facem o diferenţă între acestea din urmă şi întreprinderi. În timp ce o companie mare are personal, expertiză, oameni calificaţi, o firmă mică are doar o persoană sau un grup de persoane cu spirit antreprenorial, iar de la spiritul antreprenorial şi până la a reuşi să obţii finanţare este cale lungă".

În opinia lui Stere Farmache, ţara noastră este abia la început de drum în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene şi acest lucru nu este din cauza birocraţiei, ci a normelor, a procedurilor etc.: "Cred că sunt prea puţini oameni care se pricep să atragă fonduri europene şi aceştia sunt prea puţin cunoscuţi".

Rolul sistemului financiar-bancar în creşterea gradului de absorbţie a fondurilor UE s-a majorat, dar nu suntem acolo unde ar trebui să fim, a mai spus domnia sa, considerând că este o idee bună aceea de prefinanţare cu 100% a proiectelor cu valoare mai mică de 200.000 de euro.

(E.O.)

------

GHEORGHE LĂPĂDAT, DIRECTOR GENERAL ADJUNCT, FNGCIMM: "Atragerea fondurilor europene a condus la capitalizarea multor intreprinderi mici şi mijlocii"

Atragerea fondurilor europene a condus la capitalizarea multor intreprinderi mici şi mijlocii în ţara noastră, la creearea de locuri de muncă şi în final la creşterea cifrei de afaceri pentru aplicanţii care au accesat fonduri europene, a declarat Gheorghe Lăpădat, Director General Adjunct, FNGCIMM.

Directorul General Adjunct, FNGCIMM a precizat că Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii este prezent pe piaţa financiar bancară din România începând cu anul 2001.

"Insitituţia pe care o reprezint este prezentă pe piaţa financiar bancară din România începând cu anul 2001 iar importanţa infiinţării instituţionale a fost determinată de un studiu de fezabilitate efectuat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare la acel moment în calitate de consultant al Ministerului Economiei", a mai adăugat Gheorghe Lăpădat.

Domnia sa a explicat că, FNGCIMM, susţine accesul la finanţare atât pentru creditele pentru capital de lucru cât şi pentru finanţările destinate dezvoltării, FNGCIMM are parteneriat cu un număr de 23 de instituţii de credit şi de asemenea convenţii de colaborare cu fondul român de contragarantare.

(V.D.)

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb