Evoluţia industriei garanţiilor financiare datează încă din 1970, iar în prezent totalul garanţiilor financiare din Statele Unite ale Americii valorează aproximativ 13 trilioane de dolari, a declarat David Stevens, CEO Global Financial Assurance.
Domnia sa a explicat că o garanţie financiară este un contract al unui terţ (garant) pentru a achita datoria unei a doua părţi (creditorul) către debitorul final (investitor).
"Unele exemple includ o corporaţie mare (creditorul) care împrumută o cantitate semnificativă de bani de pe piaţă, susţinută de o garanţie de la o companie mare de asigurări (garant)", a adăugat reprezentantul Globale Finance Assurance.
Potrivit domniei sale, un exemplu ar putea fi o companie de transport maritim (creditorul) care solicită o garanţie pentru valoarea unei anumite expedieri, susţinută de o garanţie de la o companie de asigurări maritime (garant).
Astfel că, dacă luăm în considerare XYZ Company, care are o filială numită ABC Company, iar compania ABC vrea să construiască o nouă instalaţie de producţie şi trebuie să împrumute 20 de milioane de dolari pentru a continua. Dacă băncile stabilesc faptul că societatea ABC are potenţiale deficienţe de credit, banca va solicita XYZ Company să ofere o garanţie financiară pentru împrumut. Făcând acest lucru, XYZ Company acceptă să ramburseze împrumutul folosind fonduri din alte linii de activitate - dacă ABC Company nu poate veni cu numerar pentru a rambursa datoria pe cont propriu.
O garanţie financiară nu acoperă întotdeauna întreaga sumă a datoriei. De exemplu, un garant financiar ar putea garanta numai rambursarea dobânzii sau a capitalului, dar nu şi ambele. Uneori, mai multe companii se înscriu ca parte la o garanţie financiară. În aceste cazuri, fiecare garant este de obicei responsabil pentru o parte pro-rată a emisiunii. Cu toate aces-tea, în alte cazuri, garanţii pot fi res-ponsabili pentru porţiunile celorlalţi giranţi, în cazul în care nu îşi asumă res-ponsabilităţile.
David Stevens a precizat că personal nu consideră că fondurile sunt cea mai bună soluţie pentru investiţii, deoa-rece au viaţă finită cu impact limitat.
"Consider că un garant Monoline (n.r. produs unic) este mult mai eficient deoarece este o instituţie financiară cu o viaţă perpetuă şi cu impact nelimitat. Garantul poate utiliza un nivel prudent de exploatare şi cu un levier de îndatorare redus pentru a-şi multiplica impactul asupra dezvoltării", a explicat reprezentantul Global Financial Assurance.
O companie de asigurări monoline este o companie de asigurări care oferă garanţii emitenţilor, adesea sub formă de contracte de credit, care sporesc creditul emitentului. Aceste companii de asigurări au început mai întâi să furnizeze pachete pentru emisiunile de obligaţiuni municipale, dar acum oferă o îmbunătăţire a creditului pentru alte tipuri de obligaţiuni, cum ar fi titlurile garantate prin credite ipotecare şi obligaţiile garantate.
Evaluările de emitere a datoriilor care sunt garantate prin contracte de credit reflectă adesea ratingul de credit al furnizorului. Pe lângă furnizarea de contracte de credit, companiile de asigurări monoline oferă şi obligaţiuni care protejează valoarea în tranzacţiile cu bunuri fizice.
Potrivit reprezentantului Global Financial Assurance, proiectele pe care le-ar putea cuprinde un garant monoline sunt:
- Infrastructura fizică - drumuri, energie regenerabilă, porturi, aeroporturi;
- Infrastructura socială - asistenţă medicală, educaţie, închisori;
- Obligaţiuni municipale pentru lucrări publice esenţiale;
- Finanţarea infrastructurii de utilităţi;
- Securizare - credite ipotecare, credite auto;
- "Fluxuri viitoare" - remitenţa bancară şi finanţarea exportului de mărfuri.
Exemple de proiecte pe care nu le-ar putea cuprinde un garant monoline:
- Proiecte "pure greenfield";
- Proiecte neesenţiale (de exemplu, hoteluri, o fabrică de bere locală, tranzacţie de remitere pentru o bancă minoră, acord de export pentru un produs care nu este esenţial pentru naţiune);
- Proiecte sub-capitalizate;
- Proiecte cu sponsori slabi.
David Stevens a spus că Guvernul României ar trebui să formuleze planuri pentru un garant naţional, iar Global Financial Assurance este dispus să îşi ofere ajutorul.
Totodată, domnia sa afirmă că impactul unui garant poate fi maximizat prin reasigurare, iar asigurarea financiară globală ar fi o sursă de astfel de reasigurare, care ar putea dubla impactul investiţiilor.