Conferinţa RESinvest a avut loc la Bucureşti pe 17 mai, cu peste 400 de participanţi

Comunicate de presă / 19 mai 2022

Conferinţa RESinvest a avut loc la Bucureşti pe 17 mai, cu peste 400 de participanţi

Pe 17 mai, conferinţa RESinvest a reunit peste 400 de oameni din comunitatea energiei solare şi eoliene din toată Europa, într-un apel comun la acţiune - dezvoltarea unui lanţ de producţie funcţional în Europa de Sud-Est. Momentul a fost ideal - astăzi Comisia UE a lansat Planul său de Acţiune REPower EU, menit să asigure independenţa energetică a Europei şi, astfel, să accelereze dezvoltarea energiei solare şi eoliene.

Ministerul Energiei din România a confirmat sprijinul sau pentru industria energiei verzi, şi a evidenţiat oportunitatea din apele tarii. "Marea Neagră este o resursă cheie de energie regenerabilă - astăzi votăm legea offshore care va avansa acest domeniu. Avem la dispoziţie fonduri generoase pentru dezvoltarea energiei regenerabile - trebuie doar să aveţi proiecte mature pentru a le accesa," a declarat ministrul energiei Virgil-Daniel Popescu. Punctul a fost reiterat de premierul ţării, Nicolae Ionel Ciucă, care a spus că "energia regenerabilă este calea către securitatea energetică, iar România va elimina treptat combustibilii fosili. Alocam peste 2 miliarde de euro pentru a sprijini capacităţile de producţie, în special pentru baterii, panouri solare şi echipamentele auxiliare."

RESinvest a fost martor când România, Bulgaria, Grecia şi Croaţia si-au reiterat ambiţiile. Grecia face eforturi pentru "simplificarea autorizaţiilor, reducând procesul de la 6-7 ani la 2 ani", a declarat Alexandra Sdoukou, secretarul general al Greciei de la Ministerul Mediului şi Energiei. Bulgaria depune eforturi similare şi "lucrează la finalizarea unei legi pentru energia eoliană offshore, pe lângă adoptarea unei noi legislaţii pentru CfDs pentru energie eoliana si fotovoltaica", a declarat Radoslav Ribarski, preşedintele Comisiei parlamentare pentru energie. UE laudă regiunea, îndemnând guvernele naţionale să acţioneze mai rapid pentru a sprijini dezvoltarea lanţului de producţie din sud-estul Europei. "Aveţi ceea ce este necesar pentru a deveni un lider în domeniul energiei regenerabile: soare abundent, vânt şi porturi maritime. UE va continua să facă totul pentru a sprijini dezvoltarea continuă a lanţurilor de producţie, în principal prin Consiliul European pentru Investiţii şi prin planurile de redresare şi rezilienţă. Acesta nu este doar un obiectiv climatic, ci o prioritate geostrategică", a declarat Kerstin Jorna, Director General pentru Piaţa Internă, Industrie, Antreprenoriat şi IMM-uri la Comisia Europeană.

Succesul acestui plan înseamnă mult mai mult decât instalarea de noi capacităţi de producţie - va implica dezvoltarea unui lanţ de valoare complex, care include totul, de la fabricarea de componente pentru parcuri eoliene şi solare, până la servicii digitale şi recalificare. "Există un curent nou aici în România", a declarat Walburga Hemetsberger, CEO al SolarPower Europe. "Sunt atât de multe oportunităţi în acest moment din partea UE. Trebuie să lucrăm cu toţii împreună, de la unirea forţelor între centrele noastre de recalificare, până la creşterea unui lanţ de producţie eficient."

România produce deja generatoare, rulmenţi şi sisteme electrice pentru turbine, şi găzduieşte cel mai mare centru de tehnicieni în energie regenerabilă din sud-estul Europei. "China spune că vrea să facă parte din tranziţia energetică a Europei. Ei bine, a vrea nu înseamnă a obţine. Noi avem nevoie de echipamente fabricate in UE, locuri de muncă pentru cetăţenii europeni, şi independenţă energetică. Ţări, tehnologii şi industrii - trebuie să lucrăm cu toţii împreună", a subliniat CEO-ul WindEurope, Giles Dickson. In sprijinul acestei idei, vicepreşedintele RWEA, Adrian Borotea, a adăugat că "Recalificarea este un succes românesc uimitor care merită să fie împărtăşit şi îmbunătăţit. Avem cel mai mare centru de recalificare a minerilor din Europa."

"Suntem pe un drum cu totul nou, iar discuţia a devenit despre mult mai mult decat despre ţinte. Este vorba despre raţionamentul economic şi social din spatele lor. Ne confruntăm cu momentul cel mai propice pentru a începe o promovare eficientă a acestei oportunităţi de investiţii în faţa actorilor locali şi globali," a explicat Carlo Pignoloni, Preşedintele RWEA şi CEO Enel România.

Astăzi, obiectivele Europei în materie de climă şi securitate energetică converg. "Nu trebuie să înlocuim o dependenţă de importurile de gaze fosile cu o altă dependenţă de importurile de tehnologii regenerabile din lanţuri de aprovizionare instabile. Este timpul ca România să capteze cât mai multă valoare din ceea ce are de oferit tehnologia, atât din punct de vedere social, cât şi economic, şi să-şi dezvolte capacităţile interne de producţie", a adăugat Mihai Balan, Director Executiv al RPIA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb