CONFERINŢA "STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI" EDIŢIA A IV-A LÁSZLÓ BORBÉLY, CONSILIER DE STAT: "Ar trebui să ne ocupăm mai serios de conceptul de dezvoltare durabilă"

Companii / 25 septembrie 2018

LÁSZLÓ BORBÉLY, CONSILIER DE STAT: "Ar trebui să ne ocupăm mai serios de conceptul de dezvoltare durabilă"

DAN PAUL, ASOCIAŢIA BROKERILOR: "Aş pune bursa pe primul loc în ceea ce priveşte dezvoltarea ţării noastre"

Trebuie să ne gâdim la ce domenii, nu foarte multe, trebuie dezvoltate în ţara noastră şi eu aş pune bursa pe primul loc, a declarat Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor.

Domnia sa a spus: "Bursa este un loc unde se întâlnesc două lumi. O lume care are banii şi care vrea să-i plaseze pentru a obţine profit şi o lume care are nevoie de finanţare, de aceşti bani (...). Şi cred că o dezvoltare sănătoasă şi rapidă a bursei ar ajuta companiile şi astfel ţara să se dezvolte".

Dan Paul susţine că, în primul rând, trebuie să ne punem întrebarea ce vrem să se dezvolte în ţara noastră şi apoi să facem studii despre cum să realizăm acest lucru.

Preşedintele Asociaţie Brokerilor a adăugat: "Bineînţeles că în capul listei este bursa, pentru că marele filosof Petre Ţutea a spus că, aşa cum pentru creştinism importantă este catedrala, pentru capitalism importantă este bursa. Dar tot Petre Ţutea s-a întrebat, cu ce a greşit ca să iubească atâţia ani un popor care după aia l-a ignorat".

A.I.

------

ADRIAN TĂNASE, BURSA DE VALORI BUCUREŞTI: "La 100.000 de investitori, bursa va deveni interesantă şi pentru IMM-uri"

În momentul în care vom creşte de la 15.000 de investitori (n.r. câte conturi active sunt în prezent la bursa noastră) la 100.000 de investitori, atunci piaţa noastră de capital va deveni foarte interesantă pentru diferitele companii care vor să să se finanţeze prin bursă, susţine Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Oficialul BVB a declarat: "În cazul IMM-urilor, finanţarea nu va veni de la investitorii instituţionali, acestea fiind business-uri prea mici pentru standardele lor, ci de la investitorii individuali. Atâta timp cât vom avea o piaţă cu o prezenţă atât de redusă a investitorilor individuali, piaţa noastră de capital nu va fi în mod real o alternativă de finanţare pentru IMM-uri, iar această pătură trebuie ajutată să se dezvolte".

Potrivit domnului Tănase, ne aflăm într-un cerc vicios, în care nu există multe companii listate la bursă pentru că nu avem foarte mulţi investitori la şi nu avem mulţi investitori pentru că numărul companiilor este redus.

A.I.

---------

MIRCEA URSACHE, AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ: "România gestionează foarte prost banii"

România gestionează foarte prost banii, iar la o inflaţie de 5% pe an populaţia României pierde 7 miliarde de lei, a declarat astăzi vicepreşedintele Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), Mircea Ursache, la conferinţa "Strategia de dezvoltare a României" - organizată de grupul de presă Bursa în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României.

V.D.

-------

FLORIN DĂNESCU: "Orice strategie trebuie să fie însoţită de o strategie de finanţare"

Orice strategie trebuie să fie însoţită de o strategie financiară, consideră Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

În acest context, Asociaţia şi-a creat o strategie proprie, care să poată fi introdusă în orice fel de abordare naţională, a anunţat domnul Dănescu, precizând că industria bancară reprezintă un feed-back important al economiei. "Cred că economia este un deziderat lăsat în urmă în toate dezbaterile din România", a menţionat domnia sa, precizând că strategia ARB are patru mari obiective şi căi de acţiune: componenta de educaţie financiară, proiectele de research, producţia (creditarea) şi proiectul privind colaborarea platformei financiare.

E.O.

---------

RADU GRAŢIAN GHEŢEA: "Sistemul bancar este capabil să se alinieze la toate sectoarele de activitate"

Ţara noastră are, acum, o serie de resurse din care se poate dezvolta, printre acestea numărându-se câteva foarte importante: sistemul bancar, acesta fiind la un nivel deosebit de bun faţă de anii trecuţi şi faţă de media europeană, fondurile europene, agricultura etc., consideră Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank. Domnia sa subliniază că, deşi avem şi o strategie de dezvoltare durabilă, totuşi nu prea se văd rezultatele.

Referitor la sistemul bancar, domnul Gheţea a reiterat: "Cu toate că rămânem într-o stare deosebită, există un element de perturbare foarte important: volatilitatea legislativă. Acesta este cu atât mai puternic cu cât este bazat pe dorinţa iniţiatorilor de a deveni cât mai atractivi pentru votanţi. Vorbim despre iniţiative locale sau proiecte legislative de modificare a legilor europene când se pune problema transpunerii lor în legislaţia românească. Acest element înseamnă pierdere de timp, înseamnă o creditare care evoluează cu paşi mai mici decât potenţialul".

Sistemul bancar este capabil să se alinieze la toate sectoarele de activitate, a precizat preşedintele CEC Bank. Domnia sa a mai spus: "Mă aşteptam să fie luate unele măsuri politice astfel încât, o jumătate de an înainte şi o jumătate de an după perioada în care vom deţine preşedinţia Consiliului UE să jucăm cu aceleaşi personaje, să avem aceiaşi guvernanţi în tot acest mandat". În opinia domnului Gheţea, trebuie să avem continuitate în gestionarea problemelor, mai ales că aproape în orice statistică europeană România este pe ultimul loc.

E.O.

--------

GHEORGHE IALOMIŢIANU, UNIUNEA PROFESIILOR LIBERALE DIN ROMÂNIA: "Programul de guvernare a României nu ţine cont de strategiile de dezvoltare "

Indicatorii macroeconomici arată că politica fiscal-bugetară dusă de actualul Guvern nu asigură o creştere economică sustenabilă, care să susţină dezvoltarea ţării noastre, este de părere Gheorghe Ialomiţianu, prim-vicepreşedintele Uniunii Profesiilor Liberale din România.

Domnia sa susţine că strategia de dezvoltare a României reprezintă un subiect foarte important, însă, din păcate, la noi în ţară, strategiile de dezvoltare nu se aplică, România având "un program de guvernare care nu prea ţine cont de ele".

Domnul Ialomiţianu a declarat: "Dacă am avea aceste strategii, sigur că şi politicile fiscal bugetare ar trebui să stea la baza atingerii obiectivelor prinse în ele. Şi politica fiscală şi cea bugetară trebuie să funcţioneze la îndeplinirea obiectivelor strategice ale ţării. (...). Sigur că putem asigura suportul tehnic oricărui guvern, indiferent de culoarea politică, dar să apeleze".

Prim-vicepreşedintele Uniunii Profesiilor Liberale din România spune că politica fiscală a fost folosită pentru majorarea salariilor din sectorul bugetar, însă ar fi trebuit ca aceasta să fie una privind modernizarea acestuia, în scopul eficientizării.

Domnia sa ssusţine că s-a creat o concurenţă neloială, între sistemul public şi cel privat, în condiţiile în care salariile din sistemul public le întrec cu mult pe cele din sistemul privat, iar antreprenorii se confruntă cu dificultatea de a găsi forţă de muncă.

Gheorghe Ialomiţianu a mai precizat că, în prima jumătate a anului, contribuţia investiţiilor la creşterea economică a fost de 0,1%, iar pe semestrul al doilea aceasta a fost de -0,7%.

Una dintre strategii ar putea fi legată de dezvoltarea pieţei de capital, deoarece, pe lângă un sistem bancar puternic, pe care îl avem, avem nevoie şi de piaţa de capital, a conchis domnia sa.

R.R.

----------

Laszlo Borbely, consilier de stat, şef al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, susţine că are în vedere de multă vreme conceptul de dezvoltare durabilă, care ar trebui să beneficieze de o atenţie mai mare la nivelul întregii societăţi.

Domnia sa spune: "În ultimii ani mi-am dat seama că ar trebui să ne ocupăm mai serios de acest concept de dezvoltare durabilă. Ani la rând am încercat şi sper că am reuşit să fac ceva în acest domeniu.

Cred că prima întrebare care trebuie să fie în atenţia noastră este: ce facem cu viaţa noastră - cum să o facem mai durabilă, să trăim mai mult, să fim mai sănătoşi? Dacă fiecare dintre noi îşi va pune această întrebare, vom începe să căutam răspunsuri. Cred foarte mult că la nivel individual trebuie să pornească o mişcare într-o societate.

Se vorbeşte foarte mult la nivelul societăţii moderne de network, de reţea. Avem reţele de socializare. Avem nevoie de un network, de o reţea şi în România, o masă critică a celor care cred în dezvoltare durabilă şi pot să facă ceva sigur oriunde ar fi".

Domnul Borbely adaugă: "Ce este de făcut pentru a înfăptui această dezvoltare durabilă? Mai întâi, să avem o apropiere mai pozitivă faţă de ce este în jur. Am spus de multe ori: aş vrea o zi, o jumătate de zi, fără «breaking news» în România sau cu «breaking news» pozitiv. Avem una dintre cele mai frumoase ţări din Europa şi din lume, cu cinci ecosisteme, avem stepa lângă Marea Neagră, avem alpin, avem continental, avem panonic, deci tot ceea ce ne trebuie. Avem resurse. Faţă de alte ţări din jur, avem de toate. Atunci, haideţi să vedem cum ne gospodărim cu resursele, cu ceea de avem pentru a realiza o dezvoltare durabilă".

A.V.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ce am ras de 100000 de investitori. Nu in secolul asta. Cat despre Ursache si Dan Paul sunt praf

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb