CONFERINŢA: VIITORUL BURSIER AL SIF-URILOR ŞI FP Dan Paul, Preşedintele Asociaţiei Brokerilor: "Băncile care au criticat comisioanele brokerilor au fost foarte ipocrite"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 martie 2017

Dan Paul, Preşedintele Asociaţiei Brokerilor: "Băncile care au criticat comisioanele brokerilor au fost foarte ipocrite"

"Să nu avem şmecheri care au încălcat pragul de 5% la SIF-uri"

Asociaţia Brokerilor, nemulţumită de propunerea BVB de a creşte comisioanele percepute brokerilor

Dan Paul: "Fondul Suveran de Investiţii poate ajuta Bursa, dar poate să o şi împiedice, dacă este creat greşit şi dacă va fi un nou AVAS"

Pragul de deţinere de 5% la Societăţile de Investiţii Financiare trebuie respectat de toată lumea, atât timp cât există o lege în acest sens, consideră preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul.

Domnia sa a explicat: "SIF-urile nu funcţionează doar după propriul statut votat de acţionari. Funcţionează şi după nişte legi. Avem o lege care limitează deţinerea de 5%. Dacă e lege, suntem obligaţi să o respectăm. Pragurile de deţinere, dacă au fost stabilite de legiuitor, nu vreau să interpretez că au fost pentru persoanele din interiorul SIF-ului sau pentru anumite grupuri de interese. Ar fi grav să fie aşa. Dacă vrem să desfiinţăm pragul de tot, şi aşa doreşte toată lumea, asta trebuie să facă Parlamentul României, să nu avem unii mai şmecheri decât alţii care acum au încălcat acest prag de deţinere şi aşteaptă doar liberalizarea limitei ca să-şi oficializeze deţinerea sau să-şi maximizeze profitul. Dacă e o lege, să o respectăm toţi. Aşa cum o respect eu, să o respecte şi alt grup".

În opinia preşedintelui Asociaţiei Brokerilor, Fondul Suveran de Investiţii pe care vrea să-l înfiinţeze Guvernul poate ajuta sau împiedica piaţa de capital: "Guvernanţii sau cine face acest fond trebuie să înţeleagă concepţia lui. Fondul de unde se hrăneşte? Înţeleg că în momentul de faţă propunerea este din dividendele de la marile companii. Fondul poate ajuta Bursa, dar poate să o şi împiedice, dacă este creat greşit şi dacă va fi un nou AVAS. Dacă transferăm pachetele de acţiuni la o nouă entitate şi singura grijă a guvernanţilor va fi aceea de a-şi numi prietenii în Consiliile de Administraţie şi cine va conduce Fondul va deveni o persoană importantă, mă scuzaţi, nu avem nevoie de acest Fond".

Dan Paul: "Bursa obţine cea mai mare parte a veniturilor din comisioanele pe care nu le percepe de la investitori, ci de la brokeri"

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) vrea să crească comisionul perceput brokerilor, iar aceştia din urmă recomandă acţionarilor să voteze împotrivă, a mai spus, ieri, Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor.

Domnia sa a explicat poziţia brokerilor: "Bursa obţine cea mai mare parte a veniturilor din comisioanele pe care nu le percepe de la investitori, ci de la brokeri. Brokerii, la rândul lor, taxează investitorii. Toate aceste întreprinderi sunt societăţi comerciale. Dacă nu percepi comision, nu poţi să trăieşti. Mai mult de 25% din taxele, din comisioanele pe care noi le percepem le plătim mai departe ASF. Toţi trebuie să regândim această formulă. Noi, ca Asociaţie a Brokerilor, şi eu ca reprezentant în Consiliul Bursei, mă opun oricărei creşteri de comision pe care Bursa vrea să o facă. Chiar dacă sunt membru al Consiliului Bursei, nu critic Bursa de Valori. A avut o propunere, urmează ca acţionarii să voteze şi sper să voteze împotriva creşterii de comision. Aici este controversa şi conflictul".

El a precizat că problema a apărut în momentul în care Bursa s-a listat: "Conflictul a apărut în momentul în care Bursa a devenit societate pe acţiuni şi apoi în momentul în care s-a listat. Investitorii şi investitorii mari sunt Fonduri, Bănci şi SIF-uri la Bursă şi aşteaptă dividende. De unde să se creeze acest dividend? Bursa trebuie să dezvolte linii de business prin care să perceapă bani din alte direcţii: vânzarea de date, bani de a emitenţi, care acum sunt foarte puţini şi prin alte metode".

Potrivit acestuia, băncile din România au criticat comisioanele percepute de brokeri: "Primele voci în piaţa de capital care au criticat comisioanele brokerilor, în principal, au fost băncile. Au fost foarte ipocrite. Mergi la bancomat bagi cardul şi banca te taxează. Băncile astăzi au comision pentru orice operaţiune mult mai mare decât în piaţa de capital, dar criticau mereu brokerii că au comisioane mari. Astăzi băncile sunt concurente în piaţa de capital ale brokerilor, toată lumea trebuie să trăiască. Aici trebuie găsit un echilibru".

Asociaţia Brokerilor şi BVB au depus, potrivit lui Dan Paul, un proiect de regulament la ASF pentru uşurarea birocraţiei, referitor la secţiunea 1 a Depozitarului Central unde sunt ţinute participaţii latente de 250-300 de milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Aceleasi banci si fonduri care sunt actionari ai bvb-ului se intalnesc in ''piata'' cu cei carora urmeaza ca bvb-ul sa le mareasca comisioanele prin intermediul brokerilor,adica retailul.Oricum,lupta e inegala si acum,insa dupa aceea,una e sa negocieze o banca sau un fond care ruleaza o sarcina de bani /luna la bvb si altfel se discuta cu unii care au in cont cateva mii de euro.Deci lupta va deveni si mai inegala,sa zic asa...

    1. Serios nu luati banii de la investitori ca sa platiti comisioane la BVB? Asta nu e ipocizie? Paul ar trebui sa identifice solutii pentru dezvoltarea bursei si a brokerilor nu sa fie mereu in opozitie cu orice. La ceva constructiv nu e bun. E ca un militian - sta la panda si sactioneaza verbal - ca sa se afirme - in presa. Este foarte vizibil! O sa aiba succes la viitoarele alegeri! Ii apara pe brokeri nemaipomenit si nemaivazut! Unde sunt proiectele propuse? Acum e cu ochii pe avutia din sectiunea 1 de la Depozitar. E rost de facut bani - o noua cuponiada pentru smecherii din linia intai!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb