CONFERINŢA "YOUNG MARKETS" Andre Cappon: "O ţară nu are nevoie de două burse"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 septembrie 2012

Andre Cappon: "O ţară nu are nevoie de două burse"

Consolidarea burselor în lume a crescut valoarea de piaţă a acestora, iar o ţară nu are nevoie de mai mulţi operatori de piaţă, este de părere Andre Cappon, preşedintele The CBM Group, o companie de consultanţă specializată în servicii financiare, prezent, ieri, la conferinţa "Young Markets", la Sibiu.

Andre Cappon a dat exemplul Canadei, unde în anii '90 existau burse la Montreal, Toronto, Calgari şi Vancouver, însă întreaga piaţă reprezenta o zecime din cea din Statele Unite.

Astfel, toate operaţiunile spot au fost mutate la Toronto, iar derivatele la Montreal, iar cele două burse au semnat, în 1999, un acord de non-competitivitate pe termen de zece ani, timp în care ambii operatori s-au dezvoltat, potrivit consultantului citat.

"În 2007, când acordul era aproape de final, Toronto a vrut să cumpere Montreal, iar între cele două burse a izbucnit un scandal de proporţii", a relatat domnul Cappon, care a adăugat: "Nu s-a ajuns la nicio înţelegere, iar, ulterior, Toronto a decis să îşi dezvolte propria piaţă de derivate. Valoarea ambelor pieţe a scăzut, pentru a urca din nou numai când cei doi operatori au realizat că fuziunea este mai benefică pentru amândoi. În cadrul aceleiaşi ţări, o căsătorie este mai benefică decât un război între burse".

Andre Cappon consideră că viitorul va fi al burselor globale, pe lângă care vor exista lideri regionali, dar şi jucători naţionali, care nu vor dori să facă alianţe sau fuziuni.

Mesajul lui Andre Cappon vine mănuşă pe piaţa de capital din România, unde toate tentativele de fuziune dintre Bursa de Valori Bucureşti şi Sibex au eşuat.

Mai mult, cele două pieţe au intrat în competiţie directă întrucât BVB şi-a lansat propria piaţă a derivatelor, iar Sibex propria piaţă spot, care însă a rămas subdezvoltată, cu numai doi emitenţi şi tranzacţii nesemnificative.

În prezent, discuţiile despre o posibilă fuziune par abandonate, cei doi operatori confruntându-se, în acest an, cu "turbulenţe" interne: în ianuarie, Consiliul de Administraţie al BVB a fost schimbat de acţionari, iar, acum, acelaşi lucru este în discuţie la Sibiu. Acţionarii sunt convocaţi sâmbătă să decidă revocarea conducerii şi alegerea uneia noi.

La finalul lunii iulie, Grigore Chiş, directorul general al SSIF Broker Cluj, ne-a spus că, în opinia sa, cu excepţia unor acţionari reziduali comuni, cele două burse, în ciuda declaraţiilor profunde pro-fuziune, n-au avut niciodată posibilităţi reale de sinergie, din contră.

De-a lungul anilor, s-a demonstrat faptul că ambiţiile mărunte, ale unor acţionari conducători sau adminis-tratori, ai celor două burse, au fost peste interesul fuziunii, declara atunci domnul Chiş, care considera că fuziunea poate fi realizată, la un moment dat, doar prin preluarea ostilă a Bursei de la Sibiu de către o bursă regională sau de către Bursa de la Bucureşti.

Anul acesta, volumul cumulat al tranzacţiilor pe piaţa futures Sibex, până la finalul lunii august, a fost de 2,54 miliarde lei, în timp ce, pe piaţa spot sibiană, schimburile au însumat 6,8 milioane lei, în aceeaşi perioadă.

De la începutul anului, tranzacţiile futures de la BVB însumează 33,68 milioane lei, valoarea medie zilnică a transferurilor fiind de 185.056 lei. Piaţa produselor structurate de la BVB a generat tranzacţii de 509,33 milioane lei anul acesta, respectiv o medie zilnică de 2,79 milioane lei.

Schimburile cu acţiuni de la bursa bucureşteană se ridică la 5,77 miliarde lei de la începutul anului, media zilnică fiind de 31,7 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb