CONFLICT POLONEZ ÎN BVB-UL ROMÂNESC Konieczny acuză obstrucţiile lui Sobolewski

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 ianuarie 2015

Konieczny acuză obstrucţiile lui Sobolewski

Deşi îl menţionează şi pe Anghel, preşedintele BVB nu a mai încăput în titlu

Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, a solicitat, printr-o scrisoare oficială, Consiliului Bursei de Valori Bucureşti (BVB) să-şi prezinte public punctul de vedere privind listarea secundară a Fondului la Londra. Oficialul FP susţine că are informaţii că Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, şi preşedintele Lucian Anghel manifestă o opoziţie puternică faţă de acest demers.

În piaţă, se vorbeşte, de mai multă vreme, despre animozităţile dintre Konieczny şi Sobolewski, în ciuda faptului că sunt conaţionali şi, mai mult, că sprijinul managerului FP ar fi contribuit la venirea fostului şef de la Varşovia la Bucureşti.

Grav este că domnul Konieczny vorbeşte, în scrisoarea sa către BVB, despre un "lobby" făcut de tandemul de la conducerea Bursei pe lângă autorităţi.

"Am fost informaţi de părţi interesate din rândul acţionarilor Fondului Proprietatea şi ai autorităţilor publice care reglementează Fondul (n.r. cel mai probabil, Autoritatea de Supraveghere Financiară) că anumiţi reprezentanţi ai Bursei de Valori Bucureşti (respectiv domnul Sobolewski şi domnul Anghel) i-au contactat pentru a-şi exprima opoziţia puternică faţă de listarea secundară a Fondului Proprietatea pe Bursa de la Londra (LSE)", notează Konieczny, în debutul adresei sale, adăugând: "Ca administrator de fond al FP, credem că această opoziţie a reprezentanţilor BVB este nu numai în detrimentul acţionarilor Fondului, care sunt de asemenea unii dintre cei mai mari investitori instituţionali de pe BVB, ci şi în detrimentul acţionarilor Bursei de Valori din Bucureşti".

Managerul FP consideră că faptul că ASF nu a aprobat regulamentul pentru titluri de interes, care ar fi permis listarea secundară, la finalul anului trecut, reprezintă "o mare ocazie pierdută de creştere pentru BVB". În opinia sa, listarea FP la Londra ar genera interes atât faţă de Fond, cât şi faţă de România, în rândul unui număr considerabil mai mare de investitori instituţionali internaţionali, ceea ce ar determina o creştere a lichidităţii şi veniturilor pentru BVB, dar şi pentru brokerii locali.

Domnul Konieczny precizează că tranzacţionarea titlurilor de interes la Londra este mai scumpă decât a acţiunilor la BVB, ceea ce ar încuraja lichiditatea Bursei de la noi.

"Având în vedere că în 2015 nu este programat nici un IPO pe BVB, considerăm că listarea secundară a Fondului ar trebui văzută de BVB ca un eveniment extrem de pozitiv într-un an de altfel plin de provocări, care poate genera interes semnificativ pentru piaţa de capital românească, prin intermediul evenimentelor pe care le planificăm înainte şi după listare", transmite managerul FP conducerii BVB.

Konieczny adaugă că, în contextul în care administratorul fondului are mandat pentru listarea la Londra, până la 10 iulie 2015, listarea prin titluri de interes este o variantă mai bună decât cea prin certificate globale de depozit (GDR).

Spre finalul scrisorii, reprezentantul Fondului solicită sprijinul conducerii BVB: "Cu toate acestea, regulamentul pentru titluri de interes ar trebui aprobat cât mai curând posibil pentru a respecta termenul limită, iar acest lucru ar putea fi nefezabil - şansa de succes poate fi considerabil mai mare cu sprijinul public al BVB".

La finalul anului trecut, Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF, a explicat, într-un interviu acordat ziarului "BURSA", de ce ASF nu a aprobat, anul trecut, regulamentul pentru titluri de interes. Domnia sa a spus că Autoritatea nu a considerat că este în regulă să se ceară redactarea unui regulament pentru o singură entitate. Domnia sa a adăugat că nu există, încă, un studiu de impact al unei astfel de măsuri şi, de asemenea, că, fiind vorba despre o acţiune de pionierat, ASF trebuie să notifice şi celelalte state europene cu privire la intenţia României.

Listarea Fondului Proprietatea la Londra face parte din planul administratorului FP pentru reducerea discountului dintre valoarea activului net şi preţ, pentru îndeplinirea mandatului impus de acţionari.

Franklin Templeton, administratorul FP, îl are în Consiliul Bursei pe Matjaz Schroll, Director Executiv, Templeton Emerging Markets Group, însă se pare că acesta nu prea calcă pe la şedinţe, unde tandemul criticat de Konieczny, are susţinere din partea majorităţii administratorilor, în ciuda demostraţiilor tot mai dese de lipsă de respect faţă de colegi şi faţă de regulamente şi autoritate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dupa ce au facut hernie de disc tot ridicand bariere, din articol aflu ca astia se ocupa cu contrariul si nu lasa fp sa se duca unde vor actionarii sai. cei de la MSCI vor fi incantati sa afle asta.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb