CONFLICT RADET-ELCEN RADET: Locuitorii din Colentina şi Pantelimon au rămas de ieri fără apă caldă

Andrei Stan
Companii / 9 iunie 2016

RADET: Locuitorii din Colentina şi Pantelimon au rămas de ieri fără apă caldă

Actualizare 20:00 Firea: Reparaţiile de la RADET să fie făcute împreună cu cele de la ELCEN

Reparaţiile de la RADET trebuie să fie făcute împreună cu cele de la ELCEN, iar închiderea simultană a două CET-uri este o premieră, a declarat astăzi primarul ales al Capitalei, Gabriela Firea, potrivit unor surse din presă.

"În acest moment, o mare parte a Capitalei nu are apă caldă, am vorbit cu reprezentanţii de la RADET şi ELCEN, într-adevăr este o noutate, pe care aş vrea să o semnalez: în premieră au fost închise două CET-uri pentru revizie, nu doar unul, aşa cum se proceda în verile anterioare. Am spus că nu este normal să se facă revizie simultană, pentru ca atâţia oameni să sufere. I-am rugat să ia toate măsurile care se impun şi voi discuta şi cu ministrul Economiei dacă se impune. Nu vreau să mă gândesc la acţiuni neortodoxe. (...) Reparaţiile de la RADET să fie făcute împreună cu cele de la ELCEN şi nu să fie o altă perioadă de timp în care bucureştenii să nu aibă apă caldă. Mă bucur că se bate la porţi deschise. (...) Este totuşi inadmisibil ca bucureştenii să plătească erorile care s-au făcut, atât legislative, cât şi administrative, preţ de 25 de ani. Din punctul meu de vedere, aceste entităţi economice trebuie să lucreze sinergic, trebuie să aibă un management unic. Am început discuţiile pe acest subiect şi le voi continua ca primar general în funcţie", a afirmat Firea, la sediul PSD.

Ea a făcut apel la ELCEN să deblocheze din conturile lor sumele necesare şi pentru reparaţiile RADET.

"De ce? Pentru că dacă nu le eliberează în acest moment, ca lucrările să se facă simultan, şi din partea RADET-ului, atunci înseamnă că până pe 26 - 27 iunie vor fi revizii ELCEN, după care încep reparaţiile RADET. Asta înseamnă că ajungem în luna iulie fără apă caldă, nu este normal, am luat toate măsurile care se impun, deşi sunt primar ales şi abia săptămâna viitoare îmi preiau prerogativele din punct de vedere oficial, dar am crezut normal, ca senator şi ca cetăţean, să fac aceste demersuri şi sper ca în perioada următoare, adică în cât mai puţin timp, să se remedieze. (...) Considerăm că şi acestea sunt reparaţii urgente, prin urmare se pot elibera pe cale legală fonduri şi pentru reparaţiile RADET, astfel încât în această perioadă de vară să se încheie toate şi să nu trebuiască să prelungim perioada în care bucureştenii nu au apă caldă. Eu am adresat rugămintea reprezentanţilor ELCEN şi o voi face şi către Ministerul Economiei să urgenteze aceste lucrări în primul rând şi esenţial este să se lucreze doar la un CET. Nu este normal să fie închise două CET-uri atât de mari, cum sunt Sudul şi Grozăveştiul în acelaşi moment, niciodată nu s-a întâmplat aşa ceva. Îmi pun şi eu întrebarea de ce s-a decis acest lucru exact acum. Sper că nu este vreun avertisment", a menţionat Gabriela Firea, conform aceloraşi surse.

Întrebată dacă poate merge în sediul PMB să vadă care e situaţia, aceasta a răspuns: "Din câte am înţeles, de la jurişti, primarul interimar îşi încheie mandatul mâine de dimineaţă, prin urmare ce aş mai putea să vorbesc? Dacă domnia sa voia să facă ceva, o făcea până acum. Eu m-am întâlnit cu reprezentanţii RADET şi ELCEN încă din perioada în care eram candidat, pentru că, în calitate de senator, eram interesată de toate aceste subiecte şi, de asemenea, mă întâlnesc şi astăzi, ca primar ales. Cu alte cuvinte, săptămâna viitoare, în calitate de primar general în funcţie, cu siguranţă că vom avea şi mai multe întâlniri, dar eu am făcut-o deja".

(L.B.)

-------------

Actualizare 14:11 ELCEN: Acuzaţiile RADET, o încercare de presiune pentru ridicarea popririi pe conturile regiei

Acuzaţiile aduse de RADET reprezintă o încercare de a pune presiune pe Consiliul de Administraţie al ELCEN pentru ridicarea popririi de pe conturile regiei, se arată într-un comunicat al producătorul de energie termică trimis redacţiei.

"ELCEN consideră că aceasta este o încercare de a pune presiune pe Consiliul de Administraţie al ELCEN pentru ridicarea popririi de pe conturile RADET. ELCEN nu face însă decât să pună în aplicare decizia unei instanţe pentru a-şi recupera datoriile restante", se arată în comunicat.

ELCEN subliniază că oprirea celor 75 de puncte termice ale RADET Bucureşti din sectorul 2 al Capitalei a fost una voluntară, fără să existe o avarie în sistem care să determine acest lucru, şi că revizia centralei Bucureşti Sud face parte din programul anual de revizii, program stabilit de comun acord cu RADET, încă din luna ianuarie a acestui an şi gândit astfel încât consumatorii din Capitală să nu fie afectaţi şi să nu existe întreruperi ale furnizării apei calde.

"Deşi centrala Bucureşti Sud (CET Sud), centrală aparţinând ELCEN, a fost oprită pentru revizie, transferul către CET Progresu nu are de ce să afecteze locuitorii bucureşteni racordaţi la sistemul centralizat de încălzire, deoarece Bucureşti Progresu are capacitatea de a asigura apă caldă pentru populaţia sectoarelor 2, 3 şi 4 din Capitală. Starea de degradare a reţelelor de distribuţie ale RADET Bucureşti nu este culpa ELCEN şi ne delimităm de orice acuzaţii făcute de reprezentanţii regiei în acest sens", se menţionează în comunicat.

(S.A.)

-----------

Actualizare 13:42 ELCEN: "Furnizarea apei calde corespunde cererii zilnice a RADET"

Capacităţile de producţie ale ELCEN depăşesc solicitarea consumatorilor, însă compania furnizează apă caldă conform comenzii primite zilnic de la RADET Bucureşti, susţine ELCEN într-un comunicat de presă.

"ELCEN nu are relaţii contractuale cu consumatorii casnici, ci cu RADET Bucureşti, în sensul că ELCEN produce şi furnizează apă caldă către RADET, iar Regia asigură distribuţia acesteia la nivelul Capitalei. ELCEN asigură locuitorii Capitalei că, în ciuda stării tehnice îmbătrânite a instalaţiilor RADET, depune toate eforturile necesare de furnizare a apei calde, în condiţii optime, către RADET Bucureşti", se arată în comunicat.

ELCCEN subliniază că programul anual de revizie a fiecărei centrale deţinută de către ELCEN este stabilit încă de la începutul anului, de comun acord cu RADET Bucureşti, şi, în toată perioada de vară, RADET asigură alimentarea cu apă caldă a consumatorilor, fără nicio restricţie, din centralele în alternanţă de la CET Sud sau CET Progresu, CET Vest sau CET Grozăveşti.

"Subliniem, încă o dată, faptul că acest program de revizie este executat în fiecare an şi este important pentru pregătirea pentru sezonul de încălzire următor, în acest caz 2016 - 2017", se mai arată în comunicatul ELCEN.

(S.A.)

-----------

Locuitorii zonelor Colentina şi Pantelimon din sectorul 2 al Capitalei au rămas de ieri fără apă caldă din cauza parametrilor necorespunzători ai acesteia, se arată într-un comunicat al RADET trimis redacţiei.

RADET susţine că acest lucru este o consecinţă a faptului că nu există banii necesari pentru efectuarea reparaţiilor şi reviziilor la reţeaua de transport şi distribuţie.

"Situaţia opririi furnizării apei calde intervine după ce, în cursul săptămânii trecute, ELCEN a oprit funcţionarea CET Sud pentru efectuarea lucrărilor anuale de revizie. Alimentarea consumatorilor deserviţi de către această centrală, respectiv locuitorii sectoarelor 2, 3 şi 4, a fost preluată prin manevre în sistem, de CET Vest şi CET Progresu. Dintre cele 3 sectoare afectate de oprirea CET SUD, sectorul 2 este cel mai afectat, pentru că nu există capacitatea de acoperire a consumatorilor din această zonă", se arată în comunicat.

Ambele centrale sunt situate la distanţe mari faţă de sectorul 2 şi, în acest sens, s-a dispus oprirea unui număr de 75 de puncte termice. În cazul în care nu s-ar fi luat această decizie, pe ţeava de apă caldă cetăţenii ar fi primit apă rece, a menţionat sursa citată.

"Sunt peste două luni de când anunţăm public care vor fi efectele luării de către ELCEN a deciziei de impunere a popririi de 100% pe conturile regiei - acest lucru a dus la imposibilitatea efectuării lucrărilor de reparaţii şi revizii anuale ale reţelelor administrate de regia autonomă", a declarat directorul direcţiei producere şi exploatare RADET, Virgil Untea.

Acesta a precizat că RADET face "eforturi susţinute pentru reluarea imediată a furnizării apei calde către bucureşteni". "Semnalăm că această situaţie se poate repeta oricând şi în alte zone ale Bucureştiului", a mai spus Virgil Untea.

RADET Bucureşti administrează cel mai mare sistem de termoficare din România, deţinând 43% din piaţă. Furnizează energie termică pentru aproximativ 565.000 de apartamente, reprezentate de peste 8.500 de blocuri şi imobile, în care trăiesc peste 1,25 milioane locuitori, precum şi pentru aproximativ 5.400 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb