Conflictul comercial SUA-UE, din nou în atenţie

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 ianuarie 2005

Americanii se plîng de regimul vamal al europenilor

Uniunea Europeană atacă decizia OMC privind subvenţiile la zahăr

Statele Unite au cerut Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), la data de 14 ianuarie, să investigheze normele care reglementează taxele vamale ale Uniunii Europene, autorităţile de la Washington apreciind că acestea "sancţionează" exporturile americane. Cererea SUA este cea mai recentă provocare din războiul comercial dintre americani şi europeni. Deşi au mai existat anumite intervenţii pe tema mai sus amintită, acţiunea SUA vine abia acum, întrucît situaţia s-a complicat în ultime vreme, ca o consecinţă a aderării la UE, la data de 1 mai 2004, a zece noi membri.

Guvernul SUA a înaintat, în 21 septembrie 2004, o plîngere la OMC, în care condamnă inconsistenţa regulilor UE privind regimul vamal, arătînd că acesta este aplicat diferenţiat de la un stat membru la altul. "Au urmat consultări între SUA şi UE la mijlocul lunii noiembrie, însă acestea nu au rezolvat disputa", declară reprezentanţii responsabililor Comerţului american. Aceştia adaugă: "Deşi UE este o uniune vamală, nu există o administraţie unică a vămilor din regiune". Autorităţile SUA sînt de părere că lipsa de uniformitate, coroborată cu lipsa procedurilor specifice domeniului, ar putea afecta exporturile americane, îndeosebi pe cele ale companiilor mici şi mijlocii.

"Regulile OMC cer membrilor organizaţiei să-şi administreze legile vamale într-un mod uniform, imparţial şi rezonabil", declară autorităţile de la Washington, subliniind că UE nu aplică aceste prevederi.

Tot la finele săptămînii trecute, Uniunea Europeană - al doilea exportator mondial de zahăr (după Brazilia), a atacat cu apel decizia OMC privind subvenţiile de pe piaţa de profil. Potrivit sentinţei OMC, exporturile de zahăr din UE beneficiază în mod ilegal de subvenţii.

"Sîntem încrezători că avem temeiuri solide pentru acest apel", declară Fabian Delcros, purtător de cuvînt al UE. Delcros consideră că argumentele deciziei OMC au la bază "constatări eronate", iar exporturile nu ar trebui să fie considerate subvenţionate.

În octombrie 2004, OMC a stabilit că jumătate din exporturile de zahăr din UE încalcă regulile comerţului global, dînd cîştig de cauză statelor care au înaintat o plîngere în acest sens: Brazilia, Australia şi Thailanda.

UE intenţionează să-şi revizuiască politica din industria zahărului (ramură care valorează 7 miliarde de dolari), însă analiştii sînt de părere că schimbările nu vor fi conforme regulilor OMC.

"Nu-mi pot imagina că apelul va schimba opinia OMC în vreun fel şi, nicidecum, în ceea ce priveşte exporturile de zahăr", declară Alain Beaumont, secretar general al Comisiei Consumatorilor Industriali de Zahăr.

Preţurile zahărului european sînt de circa trei ori mai mari decît cele de pe pieţele internaţionale, fapt care a generat creşterea costurilor de producţie ale companiilor producătoare de dulciuri şi băuturi răcoritoare, precum "Coca-Cola", "Kraft Foods", "Cadbury Schweppes" şi "Unilever". Comisia Europeană a sugerat, deja, că ar trebui reduse cu o treime garanţiile de preţ oferite fabricanţilor de zahăr, iar producţia - cu 16%.

OMC susţine că exporturile subvenţionate din UE au depăşit, din 1995 pînă în prezent, limita de 1.273.000 tone/an.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb