• Americanii se plîng de regimul vamal al europenilor
• Uniunea Europeană atacă decizia OMC privind subvenţiile la zahăr
Statele Unite au cerut Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), la data de 14 ianuarie, să investigheze normele care reglementează taxele vamale ale Uniunii Europene, autorităţile de la Washington apreciind că acestea "sancţionează" exporturile americane. Cererea SUA este cea mai recentă provocare din războiul comercial dintre americani şi europeni. Deşi au mai existat anumite intervenţii pe tema mai sus amintită, acţiunea SUA vine abia acum, întrucît situaţia s-a complicat în ultime vreme, ca o consecinţă a aderării la UE, la data de 1 mai 2004, a zece noi membri.
Guvernul SUA a înaintat, în 21 septembrie 2004, o plîngere la OMC, în care condamnă inconsistenţa regulilor UE privind regimul vamal, arătînd că acesta este aplicat diferenţiat de la un stat membru la altul. "Au urmat consultări între SUA şi UE la mijlocul lunii noiembrie, însă acestea nu au rezolvat disputa", declară reprezentanţii responsabililor Comerţului american. Aceştia adaugă: "Deşi UE este o uniune vamală, nu există o administraţie unică a vămilor din regiune". Autorităţile SUA sînt de părere că lipsa de uniformitate, coroborată cu lipsa procedurilor specifice domeniului, ar putea afecta exporturile americane, îndeosebi pe cele ale companiilor mici şi mijlocii.
"Regulile OMC cer membrilor organizaţiei să-şi administreze legile vamale într-un mod uniform, imparţial şi rezonabil", declară autorităţile de la Washington, subliniind că UE nu aplică aceste prevederi.
Tot la finele săptămînii trecute, Uniunea Europeană - al doilea exportator mondial de zahăr (după Brazilia), a atacat cu apel decizia OMC privind subvenţiile de pe piaţa de profil. Potrivit sentinţei OMC, exporturile de zahăr din UE beneficiază în mod ilegal de subvenţii.
"Sîntem încrezători că avem temeiuri solide pentru acest apel", declară Fabian Delcros, purtător de cuvînt al UE. Delcros consideră că argumentele deciziei OMC au la bază "constatări eronate", iar exporturile nu ar trebui să fie considerate subvenţionate.
În octombrie 2004, OMC a stabilit că jumătate din exporturile de zahăr din UE încalcă regulile comerţului global, dînd cîştig de cauză statelor care au înaintat o plîngere în acest sens: Brazilia, Australia şi Thailanda.
UE intenţionează să-şi revizuiască politica din industria zahărului (ramură care valorează 7 miliarde de dolari), însă analiştii sînt de părere că schimbările nu vor fi conforme regulilor OMC.
"Nu-mi pot imagina că apelul va schimba opinia OMC în vreun fel şi, nicidecum, în ceea ce priveşte exporturile de zahăr", declară Alain Beaumont, secretar general al Comisiei Consumatorilor Industriali de Zahăr.
Preţurile zahărului european sînt de circa trei ori mai mari decît cele de pe pieţele internaţionale, fapt care a generat creşterea costurilor de producţie ale companiilor producătoare de dulciuri şi băuturi răcoritoare, precum "Coca-Cola", "Kraft Foods", "Cadbury Schweppes" şi "Unilever". Comisia Europeană a sugerat, deja, că ar trebui reduse cu o treime garanţiile de preţ oferite fabricanţilor de zahăr, iar producţia - cu 16%.
OMC susţine că exporturile subvenţionate din UE au depăşit, din 1995 pînă în prezent, limita de 1.273.000 tone/an.