Conflictul din Ucraina aduce cea mai agitată săptămână pentru pieţe din acest an

Conflictul din Ucraina aduce cea mai agitată săptămână pentru pieţe din acest an

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Adevărul - prima victimă / 28 februarie 2022

Conflictul din Ucraina aduce cea mai agitată săptămână pentru pieţe din acest an

Scăderi pe linie pentru indicii de la BVB, săptămâna trecută Dan Popovici, OTP Asset Management: "Volatilitatea creşte foarte mult în momente de panică, dar pe termen lung ceea ce contează sunt performanţa economică şi rezultatele financiare"

Invazia Ucrainei de către armata rusă a adus cea mai agitată săptămână din acest an în pieţele financiare globale, într-un context deja complicat de inflaţia tot mai ridicată şi probleme în lanţurile de aprovizionare. Acţiunile europene au scăzut, în timp ce preţurile materiilor prime şi ale mai multor active de refugiu au crescut.

Joi dimineaţă Rusia a atacat Ucraina, într-o acţiune de o amploare nemaiîntâlnită în Europa de la cel de-al război mondial, ceea ce i-a făcut pe liderii occidentali să impună noi sancţiuni economice asupra Moscovei, ce vizează între altele sistemul bancar, comerţul sau finanţarea ţării din pieţele externe.

Scăderi pentru pieţele europene, sectorul bancar fiind printre cele mai afectate

În acest context, indicele pan-european Stoxx 600 a încheiat săptămâna cu o depreciere de 1,58%, după ce joi coborâse până la un minim de circa 434 de puncte, nivel nemaiatins din luna mai a anului trecut, în timp ce indicele DAX 30 al bursei din Frankfurt a scăzut cu 3,16%. La Londra, indicele FTSE 100 a coborât cu 0,32%, săptămâna trecută.

Sectorul bancar a fost printre cele mai lovite, indicele Stoxx Europe 600 Banks având un declin de 6,3%, în timp ce pentru Stoxx Europe 600 Travel and Leisure, imagine a domeniului turistic dar într-o anumită măsură şi a transporturilor, a coborât cu 1,92%. În schimb, perspectiva creşterii şi mai puternice a preţurilor energiei pe fondul conflictului din Ucraina a făcut ca indicele Stoxx Europe 600 Energy să aibă un avans de 9,7%.

În Statele Unite, care se află mult mai departe de conflictul din estul Europei, după câteva zile cu volatilitate ridicată, indicii Dow Jones şi Standard and Poor's 500 au încheiat sesiunea de vineri la un nivel asemănător cu cel din debutul săptămânii, în timp ce indicele Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în industrii intensive în cunoaştere, s-a apreciat cu 1,08%.

Angelo Kourkafas, CFA, strateg de investiţii la Edward Jones Investments, a scris în ultimul său raport: "Combinaţia dintre riscul geopolitic în creştere, presiunile inflaţioniste şi înăsprirea politicii băncii centrale au împins acţiunile şi mai mult pe teritoriul de corecţie, înainte de o revenire, la finalul săptămânii".

Jim Caron, strateg şef macro la Morgan Stanley Investment Management, spune că, războiul din Ucraina induce în pieţe ideea că, probabil, Rezerva Federală va fi mai puţin agresivă în ceea ce priveşte ridicarea dobânzii-cheie. "Oamenii cred că rata va urca, dar nu într-un mod inconfortabil, mediu în care acţiunile de creştere se descurcă mai bine", a spus Caron, citat de CNCB.

Creşteri pentru petrol, gaz şi aluminiu

Preţul ţiţeiului Brent, relevant pentru piaţa europeană, a urcat cu 4,5%, după ce a depăşit pentru prima dată din 2014 nivelul de 100 de dolari pe baril, în timp ce gazul natural s-a apreciat cu 0,9%, săptămâna trecută. La bursa din Londra, preţul aluminiului a crescut cu 1,2%.

"Deoarece ţiţeiul şi produsele energetice nu au fost incluse în pachetul de sancţiuni (n.r. aplicate Rusiei), preţul petrolului a mai scăzut şi acţiunile au revenit (n.r. la finalul săptămânii), dar incertitudinea rămâne ridicată şi situaţia fluidă", spune Kourkafas.

După un puseu mare de creştere în ziua de 24 februarie, aurul a încheiat săptămâna cu o scădere de 0,5%, în timp ce argintul s-a apreciat cu 1%. Randamentul titlurilor de stat americane pe zece ani era la finele săptămânii trecute de 1,97%, după ce săptămâna anterioară se situa la peste 2%. Randamentul şi preţul titlurilor de stat se mişcă în direcţii opuse.

În zona noastră, pieţele de acţiuni au avut scăderi pe linie. Indicele WIG20 al bursei din Varşovia a coborât cu 8,05%, săptămâna trecută, în timp ce la Praga, indicele PX s-a depreciat cu 3,63%. În Ungaria, indicele BUX a scăzut cu 8,89%.

Totate sectoarele bursei noastre au avut scăderi săptămâna trecută, inclusiv cel energetic

La Bursa de Valori Bucureşti, în plin sezon de raportări financiare, indicele BET al celor mai lichide nouăsprezece acţiuni, a scăzut cu 2,24%, până la 12.891,69 puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a încheiat ziua la 2.421,56 puncte, cu 2,96% sub nivelul săptămânii anterioare.

Valoarea totală a tranzacţiilor s-a ridicat la 516,9 milioane de lei, cea mai mare din acest an dacă excludem vânzarea a 4% din OMV Petrom (SNP) de către Fondul Proprietatea (FP).

Toate sectoarele au avut scăderi, inclusiv cel energetic, unde numai Romgaz (SNG) a încheiat săptămâna în creştere. Acţiunile producătorului de gaze naturale au urcat cu 3,67%, la 38,15 lei, săptămâna trecută, după ce titlurile au avut o creştere puternică vineri, inclusiv pe fondul rezultatelor financiare, Romgaz raportând un profit cu 52% mai mare decât cel din 2020. Titlurile OMV Petrom s-au depreciat cu 2,24%, la 0,4585 lei, în timp ce pentru acţiunile Nuclearelectrica (SNN) scăderea a fost de 3,71%, la 42,8 lei, săptămâna trecută.

Utilităţile au avut deprecieri pe linie, cea mai severă, de 5,49%, fiind înregistrată de titlurile Transgaz (TGN). Compania a raportat, pentru anul trecut, un rezultat similar cu cel din 2020, pe seama creşterii veniturilor financiare, în timp ce din activitatea de exploatare rezultatul s-a diminuat. La polul opus, cel mai redus declin, de 0,1%, a fost înregistrat de Electrica (EL), companie care şi-a publicat rezultatele financiare după închiderea sesiunii de tranzacţionare de vineri.

Spre deosebire de Europa, unde scăderile acţiunilor bancare au fost severe, la bursa noastră titlurile instituţiilor de credit s-au comportat mai bine. Acţiunile Banca Transilvania (TLV), instituţie ce a raportat un profit net în creştere cu aproape 50%, au scăzut cu 0,95%, la 2,62 lei, săptămâna trecută, în timp ce pentru BRD-Groupe Societe Generale (BRD) declinul a fost de 2,64%, la 20,25 lei. În cazul BRD există perspectiva alocării unui dividend total cu randament de circa 18% din rezultatul ultimilor trei ani.

Acţiunile Alro Slatina şi Purcari Wineries - printre cele mai mari căderi de la BVB

Cu toate că preţul aluminiului a crescut, acţiunile Alro Slatina (ALR), combinat ce şi-a închis temporar o parte din capacitatea de producţie din cauza situaţiei din piaţa energiei, au scăzut săptămâna trecută cu 9,85%, până la 1,785 lei. Tot la capitolul scăderi iese în evidenţă dinamica acţiunilor Purcari Wineries (WINE), companie din Republica Moldova, ţară expusă conflictului din Ucraina, ce au coborât săptămâna trecută cu 10,96%, până la 13,4 lei.

Indicele financiar BET-FI a avut un recul de 1,33%, săptămâna trecută, scădere ce ar fi fost mai mare fără creşterea puternică a acţiunilor SIF Oltenia (SIF5). Titlurile societăţii de investiţii financiare din Craiova au încheiat săptămâna cu un avans de 14,29%, la 1,92 lei, fără ca în piaţă să fi apărut vreo ştire care să impulsioneze preţul acţiunii. Dinamica apare într-un context conflictual între conducerea SIF-ului şi o serie de acţionari persoane fizice ai societăţii. SIF-urile sunt penalizate sever de piaţă, prin discount-uri masive între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN).

Prime Transaction: "Evoluţia conflictului precum şi noile sancţiuni impuse Rusiei vor fi, cel mai probabil, principalele elemente care vor influenţa pieţele în următoarele şedinţe"

Astăzi, o serie de companii îşi publică rezultatele preliminare pentru anul trecut, între care Aerostar, Antibiotice, Digi Communications, One United Propertis, Turbomecanica sau Purcari Wineries. Dar, în actualul context, rezultatele companiilor sunt în plan secund.

"Evoluţia conflictului dintre Ucraina şi Rusia, precum şi noile sancţiuni impuse de către SUA şi ţările europene vor fi, cel mai probabil, principalele elemente care vor influenţa pieţele în următoarele şedinţe de tranzacţionare", se arată în raportul săptămânal al echipei de la Prime Transaction.

Dan Popovici, CEO al OTP Asset Management România spune că, este important ca investitorii să aibă o perspectivă ceva mai largă.

"Ceea ce se întâmplă acum este pentru mulţi dintre noi un moment de mare tensiune. Şi în mod evident are un impact emoţional foarte puternic, impact care se regăseşte şi în deciziile legate de investiţiile şi economiile pe care le avem", a scris directorul OTP Asset Management România în ultimul său editorial.

Dan Popovici adaugă: "Volatilitatea creşte foarte mult în astfel de momente de panică, dar pe termen lung ceea ce contează sunt performanţa economică şi rezultatele financiare. Evoluţii de acest fel nu se înregistrează doar pe piaţa din România, ci la nivel global".

Managerul de fond arată că, după scăderi provocate de conflagraţii militare precum războiul din Vietnam din 1964-1965, cel din Golf din 1990-1991, conflictul din Irak din 2002-2003 sau anexarea Crimeei în 2014, trendul ascendent pe termen lung al pieţei americane de acţiuni a continuat.

"În momentele tensionate ale istoriei, pieţele de capital înregistrează volatilitate crescută şi pot apărea scăderi (corecţii). Pe de altă parte, aceleaşi pieţe, îşi revin mai repede sau mai târziu şi preţurile urcă din nou către noi maxime", spune directorul OTP Asset Management România.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb