CONFORM ULTIMELOR OFERTE DE VÂNZARE DE ACŢIUNI: Bursa de Valori Bucureşti, sub 100 de milioane de euro

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 noiembrie 2008

Bursa de Valori Bucureşti, sub 100 de milioane de euro

Stere Farmache: "Bursa nu va fi preluată, deşi au existat tatonări discrete ale unor burse din prima ligă"

Mai multe case de brokeraj şi-au exprimat intenţia să-şi vândă acţiunile deţinute la Bursa de Valori Bucureşti, în ultimele două luni, la preţuri cuprinse între 47 şi 100 lei pentru o acţiune.

Cristian Sima, preşedintele casei de brokeraj "WBS Româ­nia", evaluează Bursa de Valori Bucureşti la 360,68 milioane lei (99,46 milioane euro), potrivit ultimei oferte de vânzare de acţiuni emise de BVB, pe care a lansat-o pe 29 octombrie.

Domnul Sima vinde 5.000 de titluri BVB, la 47 de lei pe acţiune, după ce acelaşi pachet, ofertat la 11 septembrie, nu a putut fi vândut la 57 de lei/titlu. În prezent, domnia sa deţine 59.760 de acţiuni ordinare emise de BVB. Cristian Sima susţine că, de fapt, preţul corect al unei acţiuni BVB ar fi între 30 şi 40 de lei.

Stere Farmache, preşedintele - director general al BVB, ne-a declarat că valoarea corectă a bursei este determinată de o firmă de evaluare. "Eu nu o pot estima", ne-a spus domnul Farmache, adăugând că este foarte important să urmărim indicatorii de profitabilitate ai bursei. Domnia sa a mai precizat că BVB este o ins­tituţie viabilă din punct de vedere financiar, iar, în prezent, se încearcă menţinerea unui raport corect între veniturile şi cheltuielile sale pentru a-i asigura dezvoltarea şi profitabilitatea.

Preşedintele BVB susţine că au existat tatonări discrete din partea unor "burse din prima ligă" în vederea preluării, însă bursa autohtonă se va orienta către dezvoltare şi nu va fi cumpărată în viitorul apropiat.

Petru Prunea, membru în Consiliul de Administraţie al BVB şi preşedintele SSIF "Broker", consideră ca "valoarea unei acţiuni BVB este undeva între 90 şi 110 lei". Domnul Prunea este de părere că societăţile de brokeraj care şi-au scos la vânzare acţiunile BVB au probleme de lichiditate şi au recurs la vânzare pentru că nu mai au altă variantă.

Preşedintele SSIF "Broker" consideră că dacă nu este modificată legea cu privire la cota de deţinere maximă dintr-o bursă (5%), atunci bursele străine nu vor fi interesate să cumpere acţiuni BVB.

"Acum doi sau trei ani bursa a fost evaluată la circa 80 de milioane euro. Acum un an era aproximativ 150 milioane de euro şi probabil că acum bursa valorează cam 80 -100 milioane euro", potrivit lui

Rareş Nilaş, director general la "BT Securities".

În septembrie, SSIF "Dorinvest" a lansat două oferte de vânzare de titluri BVB: una pentru 16.077 acţiuni, la preţul de 61 lei/acţiune, iar a doua, pentru 7000 de acţiuni, la preţul de 55 lei/titlu.

În ultimele două luni şi SSIF "Orizont Vest", al cărei preşedinte este domnul Rusu Nicolae Alexandru, membru în Consiliul de Administraţie al BVB, a întocmit două oferte de vânzare pentru 14.000 de acţiuni (la un preţ de 100 lei/titlu) şi, respectiv, 40.000 de acţiuni (la un preţ de 60 lei/titlu).

Printre cele mai recente oferte se numără şi cea a casei de brokeraj "Actinvest" Braşov. Societatea a scos spre vânzare 7000 de titluri BVB la un preţ de 60 lei/acţiune, pe 27 octombrie.

Bursa de Valori Bucureşti are un capital social de 76.741.980 lei, împărţit în 7.674.198 acţiuni, din care 7.166.174 ordinare şi 508.024 preferenţiale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. la cit de prost ati realizat managementu' BVB, n-o cumpara nimeni! Dar dupa ce trece criza, pregatiti-va CV pt. Lehman Brothers!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb