CONFRUNTATE CU DECLINUL PIEŢELOR AUTO ŞI IMOBILIARĂ Firmele de leasing ofertează tot mai mult sectorul agricol

VALENTINA STRATULAT
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 februarie 2011

Firmele de leasing ofertează tot mai mult sectorul agricol
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Adriana Ahciarliu, ALB: "Finanţatorii se vor arăta în continuare prudenţi faţă de sectorul agricol"

    Firmele de leasing au reorientat, anul trecut, o parte din finanţările dedicate sectorului de construcţii spre sectorul agricol, ca urmare a declinului din pieţele auto şi imobiliară.

    Adriana Ahciarliu, secretar general Asociaţia Societăţilor Financiare, ne-a declarat: "Dacă se urmăreşte sectorul agricol ca parte a domeniului echipamentelor speciale (agricole şi industriale) finanţate în leasing se observă într-adevăr o reorientare a unor procente de finanţare dinspre sectorul echipamentului dedicat construcţiilor spre sectorul agricol. Aceste creşteri se observă începând cu a doua jumătate a anului 2008 când sectorul auto şi cel imobiliar au înregistrat scăderi drastice în finanţarea prin leasing financiar".

    În primele nouă luni din 2010, finanţările noilor echipamente agricole au însumat 15,99 milioane euro, în timp ce, pe parcursul anului 2009, s-au ridicat la 22,17 milioane euro, în scădere faţă de totalul de 48,21 milioane euro din 2008.

    Dacă în primele două trimestre din 2008, ponderea echipamentelor agricole în total finanţări echipamente agricole şi industriale era de 1,41%, respectiv 3,19%, în a doua jumătate a anului, ponderea a urcat la 14,06%, în trimestrul al treilea şi 4,77%, în ultimul trimestru. Între aprilie-iunie 2009, ponderea echipamentelor agricole în segment a urcat la 18,02%, pentru a scădea, în 2010, la 14,40%.

    Asociaţia Societăţilor Financiare semnalează că pe parcursul ultimilor patru ani se înregistrează o oarecare constantă a finanţărilor pentru echipamente agricole în volumul finanţărilor de bunuri în jurul unui procent de 2%. Acest fapt este pus pe sea-ma lipsei de acces a finanţatorilor în leasing la fondurile UE dedicate sectorului agricol, fonduri ce condiţionează ca sursa de finanţare să fie creditul bancar sau alte surse, dar nu leasingul financiar.

    Adriana Ahciarliu este de părere că, în acest an, finanţatorii se vor arăta în continuare prudenţi faţă de sectorul agricol: "Având în vedere faptul că anul 2011 se anunţă unul preelectoral şi că în continuare sectorul agricol este unul ce depinde de subvenţii de la bugetul public înclin să cred că analiştii de risc îşi vor păstra tratamentul prudenţial în decizia de finanţare a acestui domeniu al economiei româneşti. În acelaşi timp amintesc faptul că acoperirea riscului în acest domeniu prin soluţii oferite de diverse fonduri dedicate aces-tui scop fac finanţarea relativ inaccesibilă fermierului de rând."

    Cu toate acestea, unele companii de leasing au planuri de dezvoltare pe acest segment în 2011.

    "Impuls Leasing România" a obţinut la începutul acestui an un împrumut de 7 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare cu scopul de a dezvolta serviciile de finanţare prin leasing în zonele rurale.

    Luminiţa Zamfir, senior manager la "VB Leasing", companie din grupul austriac Volksbank, ne-a declarat că, începând cu iunie 2009, societatea a dezvoltat un nou instrument de finanţare a sectorului agricol prin care a urmărit să îmbunătăţească timpul de răspuns la cererile clienţilor şi, de asemenea, dezvoltarea de parteneriate cu furnizorii de echipamente agricole. Până în prezent, "VB Leasing" a încheiat 200 de astfel de contracte, anul trecut leasing-ul agricol reprezentând 4% din totalul finanţărilor de bunuri. În totalul portofoliului de echipamente, sectorul agricol a avut o pondere de 33%. Conform reprezentanţilor firmei, din 2009 au existat doar două cazuri în care a fost nevoie o reeşalonare a plăţilor şi doar un caz de deposedare.

    Şi BCR Leasing anunţă pentru luna aceasta (n.r. februarie) lansarea produsului de finanţare "Fermier Suport", prin care fermierii pot face plata sezonier sau chiar anual, în funcţie de performanţele economice.

    Raiffeisen Leasing, nu a mai finanţat atât de intens autovehicule şi autoutilitare, în 2010, crescându-şi expunerea pe zona echipamentelor medicale, de prelucrare a metalelor şi utilajelor agricole. În cadrul unui interviu acordat la începutul anului, directorul Raiffeisen Leasing, Felix Daniliuc, ne-a explicat: "Practic, 10% din finanţările de echipamente acordate anul trecut s-au dus în agricultură, ceea ce este puţin. În 2011, ne propunem să finanţăm cu 10 milioane de euro acest sector".

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb