Conservatorul Andrezj Duda câştigă alegerile prezidenţiale din Polonia

Alexandru Costea
Internaţional / 25 mai 2015

Actualizare 12:04 Zlotul a atins minimul ultimelor 2 luni după victoria lui Duda

Zlotul polonez s-a depreciat la minimul ultimelor două luni faţă de euro, după ce candidatul opoziţiei în alegerile prezidenţiale, Andrzej Duda, l-a învins pe preşedintele Bronislaw Komorowski, provocând îngrijorare că incetitudinile politice vor creşte înainte de alegerile parlamentare din toamnă, potrivit Bloomberg.

Moneda poloneză era, în această dimineaţă, în declin cu 0,5%, la 4,1294 zloţi pentru un euro, pe piaţa din Varşovia. Zlotul s-a depreciat cu 2% de când Duda a câştigat primul tur de scrutin, pe 10 mai, înregistrând cea mai slabă performanţă în rândul a 24 de monede emergente analizate de Bloomberg.

Duda s-a angajat că fie un preşedinte "activ", având planuri să crească nivelul veniturilor neimpozabile, să taxeze suplimentar băncile şi retailerii şi să introducă noi facilităţi fiscale pentru familii.

Planurile de cheltuieli ale preşedintelui ales ar putea costa bugetul statului peste 400 de miliarde de zloţi (106 miliarde dolari) în următorii cinci ani, potrivit ministrulu ide Finanţe Mateusz Szczurek.

"Rezultatul alegerilor sporeşte incertitudinile politice şi economice înainte de alegerile parlamentare, mult mai importante, din toamnă", au afirmat astăzi Michal Dybula şi Marcin Kujawski, analişti la Bank BGZ BNP Paribas în Varşovia.

Ei au arătat că erodarea încrederii şi o nouă taxă în sectorul bancar ar putea avea un efect foarte negativ asupra economiei.

(A.C.)

-----------

Conservatorul Andrezj Duda a câştigat alegerile prezidenţiale din Polonia cu 53% din voturi, învingându-l pe preşedintele în exerciţiu, Bronislaw Komorowski, de centru dreapta, care şi-a recunoscut înfrângerea, obţinând 47%, potrivit unui sondaj de opinie realizat la ieşirea de la urne, transmite AFP.

Victoria juristului în vârstă de 43 de ani, care urmează să fie confirmată oficial astăzi, ar putea deschide calea revenirii la putere a mentorului său, Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator şi populist Dreptate şi Justiţie (PiS), cu ocazia legislativelor prevăzute în toamnă.

Bronislaw Komorowski şi-a recunoscut imediat înfrângerea şi l-a felicitat pe adversarul său. "Dragi prieteni, nu am reuşit de această dată. Cetăţenii unei Polonii libere şi democrate au decis astfel. Pentru aceasta îl felicit pe adversarul meu. Îl felicit pentru rezultat şi îi doresc un mandat prezidenţial bun, pentru că doresc binele Poloniei", a declarat el.

Învingătorul i-a mulţumit lui Bronislaw Komorowski pentru cuvintele sale, precum şi celor care au votat pentru el, dorindu-le "să fie şi mai numeroşi la viitoarele alegeri".

Andrezj Duda, un eurodeputat din partea PiS, a fost candidatul partidului său, în timp ce Bronislaw Komorowski, 62 de ani, a fost susţinut de partidul liberal platforma Civică (PO), la putere de aproape opt ani.

El urmează să îşi preia atribuţiile pe 6 august.

Prerogativele preşedintelui sunt relativ limitate în Polonia, însă coabitarea conservatorului cu guvernul PO condus de premierul Ewa Kopacz s-ar putea dovedi dificilă, cele două partide promovând politici divergente.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Duda este doar puțin mai naționalist și vrea ca Polonia să fie mai activă internațional (de parcă nu era suficient).

    Fraza cheie a fostului președinte "The nation of victims was also the nation of perpetrators". Patria victimelor a fost și patria criminalilor. Bune vorbe, ne-ar folosi și nouă cineva să aibe puterea de a spune așa ceva. Duda apoi l-a atacat. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb