CONSIDERÂND CĂ SE IMPUNE INTERIMATUL FUNCŢIEI DE PREŞEDINTE, CCM a decis că Dodon nu-şi poate exercita atribuţiile în legătură cu numirea ministrului Apărării

STELIAN BĂDESCU
Internaţional / 21 octombrie 2017

Igor Dodon (Sursa foto: Facebook)

Igor Dodon (Sursa foto: Facebook)

Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM) a constatat, ieri, că există circumstanţe care justifică instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova în cazul numirii lui Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării, urmând ca acesta să fie numit în funcţie prin decret de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, sau de premierul Pavel Filip.

Curtea Constituţională a răspuns sesizării Guvernului privind constatarea circumstanţelor pentru instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova în cazul desemnării ministrului Apărării, potrivit deschide.md.

Curtea a constatat că prin cel de-al doilea refuz al preşedintelui Igor Dodon de a-l numi pe Eugen Sturza în funcţia de ministru se constată imposibilitatea de a-şi exercita funcţiile. Astfel, interimatul este asigurat de preşedintele Parlamentului sau de prim-minstru.

Argumentul principal adus de Guvern în susţinerea sesizării vizează necesitatea depăşirii blocajului instituţional generat de preşedintele Republicii Moldova, prin încălcarea obligaţiei constituţionale de numire în funcţie a ministrului Apărării, la propunerea repetată a prim-ministrului Republicii. Astfel, autorul sesizării citează articolul 56 (2) din Constituţie: "Cetăţenii cărora le sunt încredinţate funcţii publice, [...] răspund de îndeplinirea cu credinţă a obligaţiilor ce le revin [...]".

Într-un comunicat de presă al Cabinetului de Miniştri emis joi se arată că sesizarea aprobată de Guvern se impune pentru depăşirea blocajului instituţional generat de Preşedintele Republicii Moldova prin încălcarea obligaţiei constituţionale de numire în funcţie a ministrului Apărării la propunerea repetată a prim-ministrului.

În septembrie, Guvernul a adoptat o decizie privind sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu refuzul preşedintelui Igor Dodon de a-l desemna pe Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării.

Preşedintele a respins candidatura lui Eugen Sturza pentru portofoliul Apărării şi l-a propus pe Victor Gaiciuc. Dodon a atras atenţia Guvernului şi majorităţii parlamentare că este inutil să insiste asupra candidaturii lui Sturza. Totodată, preşedintele a spus despre Gaiciuc că este "profesionist veritabil şi o persoană care cunoaşte din propria experienţă cum se realizează managementul militar şi se cultivă patriotismul militarilor".

Curtea Constituţională a apreciat, într-o precedentă decizie adoptată marţi, că şeful statului nu are drept de veto în numirea unui ministru. Reacţionând atunci, Igor Dodon a refuzat din nou să semneze decretul de numire a lui Sturza.

În temeiul deciziei Curţii, Executivul de la Chişinău a făcut joi un al doilea demers către judecătorii constituţionali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb