Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM) a constatat, ieri, că există circumstanţe care justifică instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova în cazul numirii lui Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării, urmând ca acesta să fie numit în funcţie prin decret de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, sau de premierul Pavel Filip.
Curtea Constituţională a răspuns sesizării Guvernului privind constatarea circumstanţelor pentru instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova în cazul desemnării ministrului Apărării, potrivit deschide.md.
Curtea a constatat că prin cel de-al doilea refuz al preşedintelui Igor Dodon de a-l numi pe Eugen Sturza în funcţia de ministru se constată imposibilitatea de a-şi exercita funcţiile. Astfel, interimatul este asigurat de preşedintele Parlamentului sau de prim-minstru.
Argumentul principal adus de Guvern în susţinerea sesizării vizează necesitatea depăşirii blocajului instituţional generat de preşedintele Republicii Moldova, prin încălcarea obligaţiei constituţionale de numire în funcţie a ministrului Apărării, la propunerea repetată a prim-ministrului Republicii. Astfel, autorul sesizării citează articolul 56 (2) din Constituţie: "Cetăţenii cărora le sunt încredinţate funcţii publice, [...] răspund de îndeplinirea cu credinţă a obligaţiilor ce le revin [...]".
Într-un comunicat de presă al Cabinetului de Miniştri emis joi se arată că sesizarea aprobată de Guvern se impune pentru depăşirea blocajului instituţional generat de Preşedintele Republicii Moldova prin încălcarea obligaţiei constituţionale de numire în funcţie a ministrului Apărării la propunerea repetată a prim-ministrului.
În septembrie, Guvernul a adoptat o decizie privind sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu refuzul preşedintelui Igor Dodon de a-l desemna pe Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării.
Preşedintele a respins candidatura lui Eugen Sturza pentru portofoliul Apărării şi l-a propus pe Victor Gaiciuc. Dodon a atras atenţia Guvernului şi majorităţii parlamentare că este inutil să insiste asupra candidaturii lui Sturza. Totodată, preşedintele a spus despre Gaiciuc că este "profesionist veritabil şi o persoană care cunoaşte din propria experienţă cum se realizează managementul militar şi se cultivă patriotismul militarilor".
Curtea Constituţională a apreciat, într-o precedentă decizie adoptată marţi, că şeful statului nu are drept de veto în numirea unui ministru. Reacţionând atunci, Igor Dodon a refuzat din nou să semneze decretul de numire a lui Sturza.
În temeiul deciziei Curţii, Executivul de la Chişinău a făcut joi un al doilea demers către judecătorii constituţionali.