Consiliul General a decis, ieri, cu 31 de voturi pentru şi 14 împotrivă, că Primăria Capitalei şi cele şase primării de sector se pot asocia pentru a atrage bani europeni cu care să rezolve parte dintre problemele Bucureştiului cu gunoiul.
Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei, a discutat cu primarii de sector despre această asociere în urmă cu zece zile. La acel moment, la invitaţia primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, edilii s-au întâlnit să găsească soluţii la problema gunoiului. Printre aceste mari probleme se numără faptul că Bucureştiul mai are o singură groapă de gunoi autorizată, aceea din comuna Vidra gestionată de compania EcoSud, care însă cere sume consistente pentru depozitarea gunoiului, mai ales că în următorii doi ani groapa respectivă va atinge capacitatea maximă şi va trebui închisă.
Dacă, în toată această perioadă, Capitala nu îşi amenajează o nouă groapă de gunoi, va trebui să transporte deşeurile la distanţe mari, ceea ce va atrage o majorare a taxei de habitat şi cheltuieli mai mari pentru administraţia publică locală.
După întâlnirea din urmă cu zece zile, primarii sectoarelor din municipiul Bucureşti au anunţat că vor înfiinţa o asociaţie de dezvoltare intercomunitară în acest domeniu care să încerce să rezolve majoritatea problemelor legate de colectarea şi gestionarea deşeurilor.
Astfel că, ieri, primarul general Nicuşor Dan a pus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti, un proiect de hotărâre care prevede înfiinţarea asociaţiei de dezvoltare intercomunitară (ADI). La constituirea acestei asociaţii, Primăria Capitalei va contribui cu 60.000 de lei, iar primăriile de sector cu 10.000 de lei fiecare.
"Este o condiţie pentru ca atât Primăria Municipiului Bucureşti, cât şi primăriile de sector să poată accesa fonduri pentru colectarea selectivă, pentru staţii de sortare, compostare şi tratare mecano-biologică. Deci pentru tot ce înseamnă procesare a deşeurilor. Există bani pe POIM pe exerciţiul 2014 - 2020 pe care îi putem lua până la finele anului 2022. În baza existenţei acestei ADI pe care o înfiinţăm, Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector - fiecare pe aria sa de competenţă - va putea să formuleze cereri de finanţare", a afirmat primarul general Nicuşor Dan.
În urma hotărârii Consiliului General, Primăria Capitalei urmează să se asocieze cu primăriile de sector ca să încerce să atragă bani pentru rezolvarea problemelor privind colectarea şi gestionarea deşeurilor din Bucureşti.