Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) organizează mâine, în Senatul României, o întâlnire pe tema cooperării cu Asociaţia "Euroregiunea Siret-Prut-Nistru" şi Uniunea Consiliilor Raionale din Moldova, informează un comunicat remis redacţiei.
Întâlnirea are ca temă de dezbatere "Armonizarea şi aprofundarea relaţiilor de colaborare între Consiliile Judeţene din România şi Consiliile Raionale din Republica Moldova în contextul procesului de integrare europeană".
În cadrul întâlnirii, va avea loc şi semnarea unui Acord de colaborare între Uniunea Consiliilor Raionale din Moldova şi Asociaţia "Euroregiunea Siret-Prut-Nistru".
Demersurile UNCJR legate de colaborarea cu autorităţile raionale din Moldova se circumscriu politicii Guvernului României de susţinere a parcursului european al Republicii Moldova.
La Adunarea Generală UNCJR din aprilie 2013 a fost semnat acordul de parteneriat cu Uniunea Consiliilor Raionale din Republica Moldova, iar la Consiliul Director din luna octombrie 2013 preşedintele UNCJR, domnul Marian Oprişan a propus găzduirea unui birou al UCRM în sediul UNCJR de la Bruxelles. Din data de 13 noiembrie 2013, biroul Uniunii Consiliilor Raionale din Republica Moldova a devenit funcţional în cadrul sediului UNCJR Bruxelles.
"Deschiderea unui birou al Consiliilor Regionale din Republica Moldova la Bruxelles este un eveniment istoric, iar faptul că UNCJR a pus la dispoziţie spaţiul necesar funcţionării acestuia este dovada clară a susţinerii pe care o acordăm parcursului european al Republicii Moldova", a declarat, la data respectivă, domnul Marian Oprişan, preşedintele UNCJR.
Asociaţia "Euroregiunea Siret-Prut-Nistru" reuneşte 26 unităţi teritorial administrative din Republica Moldova şi 3 Consilii Judeţene din România (Iaşi, Prahova şi Vaslui). A fost constituită în anul 2005, ca persoană juridică română, cu sediul în municipiul Iaşi.
Misiunea asociaţiei se înscrie în Obiectivul de Convergenţă al Uniunii Europene, iar obiectivul asociaţiei pe parcursul anului 2014 este acela ca fiecare departament din fiecare raion din Republica Moldova să fie implicat cel puţin într-o acţiune comună cu omologii săi din partea dreaptă a Prutului.