Consiliul Concurenţei a autorizat fuziunea dintre "Alpha Bank" şi "EFG Eurobank"

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 noiembrie 2011

Consiliul Concurenţei (CC) a autorizat, ieri, fuziunea dintre "Alpha Bank" şi "EFG Eurobank Ergasias", se arată în comunicatul Consiliului.

Autoritatea de concurenţă a efectuat o analiză, în urma căreia a ajuns la concluzia că absorbţia "EFG Eurobank" de către "Alpha Bank" nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei din ţara noastră, deoarece nu va duce la crearea sau consolidarea unei poziţii dominante pe piaţă, se mai arată în comunicat.

Chiar dacă fuziunea nu este încă finalizată, analiza a fost efectuată în urma notificării primite de către CC, din partea subsidiarelor locale (n.r. "Alpha Bank" şi "Banc-post"), au declarat pentru ziarul "BURSA" reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

În condiţiile în care ambele bănci realizează, în Grecia, peste două treimi din cifra de afaceri totală, nu este obligatorie notificarea Comisiei Europene, deoarece legislaţia comunitară prevede înştiinţarea autorităţii de competenţă din statul respectiv, cât şi din statele unde părţile implicate desfăşoară activităţi, potrivit comunicatului.

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) "EFG Eurobank" a aprobat, pe 15 noiembrie anul acesta, fuziunea cu "Alpha Bank", după două amâ-nări cauzate de lipsă de cvorum. Consiliile de adminis-traţie ale celor două bănci şi-au dat acordul pentru fuziune la 29 august.

Banca rezultată în urma fuziunii se va numi "Alpha Eurobank" şi urmează să fie cea mai mare bancă din Grecia şi din sud-estul Europei, ca valoare a activelor, estimate la 145 miliarde euro. "Alpha Eurobank" urmează să aibă 8 milioane de clienţi, credite în valoare de 98 miliarde euro şi depozite de 68 miliarde euro.

"Alpha Bank" este reprezentată pe plan local prin "Alpha Bank România", iar "EFG Eurobank" deţine "Bancpost". "Alpha Bank România" a ocupat, la jumătatea acestui an, locul opt după valoarea activelor de 17 miliarde de lei, iar "Bancpost" s-a situat pe locul nouă, cu active de 13 miliarde de lei.

Instituţia de credit rezultată din fuziunea "EFG Eurobank" şi "Alpha Bank" urmează să ocupe în sistemul nos-tru bancar poziţia a treia, în funcţie de valoarea activelor, respectiv de 30 miliarde lei, după "Banca Comercială Română" (BCR) şi "BRD". Pe plan local, "Alpha Eurobank" urmează să aibă un sold al creditelor de 6,9 miliarde euro, un venit înainte de provizioane de 274 milioane euro şi un număr de 466 de sucursale.

Profitul înainte de taxe al Alpha Bank în România a scăzut la nouă luni cu 80%, la 7 milioane euro

Profitul înainte de taxe al Alpha Bank în România a scăzut cu 80% în primele nouă luni, de la 34 de milioane de euro în perioada similară a anului trecut la 7 milioane de euro, în contextul declinului veniturilor operaţionale cu 20%, a anunţat, ieri, grupul elen care controlează banca, potrivit Mediafax.

Veniturile operaţionale au scăzut de la 173,4 milioane de euro în primele nouă luni ale anului trecut la 138,7 milioane de euro în acest an, se arată într-un raport al Alpha Bank. Provizioanele au înregistrat un declin de 12%, de la 72 milioane de euro anul trecut la 63 milioane de euro.

Totodată, cheltuielile operaţionale au avansat cu 1,5% în intervalul analizat, de la 67,8 milioane de euro la 68,8 milioane de euro.

Soldul împrumuturilor a scăzut cu 7%, de la 3,66 miliarde de euro în decembrie la 3,4 miliarde de euro. În iunie, Alpha Bank avea în România un sold al creditelor de 3,5 miliarde de euro.

Cota băncii pe piaţa creditelor a coborât de la 7,4% în decembrie şi 6,9% în iunie la 6,7% în septembrie. Ponderea împrumuturilor neperformante a urcat de la 7,1% la sfârşitul anului trecut la 8,9%.

Pe segmentul ipotecar, banca a înregistrat o creştere de 3%, de la 835 milioane de euro în decembrie la 863 milioane de euro, în timp ce creditele de consum au scăzut cu 16%, de la 291 milioane de euro la 245 milioane de euro.

Soldul împrumuturilor pentru companii a înregistrat o scădere de 9%, de la 2,53 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut la 2,3 miliarde de euro în septembrie.

Depozitele au coborât cu 23%, de la 1,66 miliarde de euro la finele anului precedent la 1,27 miliarde de euro.

În septembrie Alpha Bank avea în România 165 de sucursale şi 2.300 de angajaţi. Numărul de sucursale se situa la 175 în decembrie şi 165 în iunie, iar personalul totaliza 2.500 de angajaţi la sfârşitul anului trecut şi 2.419 la mijlocul acestui an.

La nivel de grup, profitul înainte de taxe a scăzut cu 63%, de la 192 milioane de euro anul trecut la 71 milioane de euro. Alpha Bank a raportat o pierdere de 567 milioane de euro pentru primele nouă luni, din cauza unui impact de 608 milioane de euro al reevaluării în scădere a portofoliului de obligaţiuni emise de statul elen. În primele nouă luni ale anului trecut, Alpha Bank a avut un profit de 75,5 milioane de euro.

Grupul Alpha Bank deţine în România instituţia de credit cu acelaşi nume, Alpha Leasing, Alpha Finance, Alpha Insurance Brokers şi Alpha Advisory. Acţionarii Alpha Bank şi EFG Eurobank au aprobat, în noiembrie, fuziunea celor două bănci, care va duce la formarea celei mai mari instituţii de credit din Grecia şi din Europa de Sud-Est. Noua instituţie se va numi Alpha Eurobank. Fuziunea, anunţată pentru prima oară în august, necesită acordul Băncii Greciei şi guvernului elen. EFG Eurobank este prezentă în România prin intermediul Bancpost. (F.A.)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dupa marile fapte de vitejie, asteptam cu sufletul la gura sa vedem traseul, unor "corifei" ai bursei, care sunt vizati direct de acesta fuziune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb