Consiliul Concurenţei a dat iama în societăţile de asigurări

A.T.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 iulie 2015

Consiliul Concurenţei a dat iama în societăţile de asigurări

UNSAR şi aproape toate companiile din piaţă sunt investigate pentru practică concertată

Soţia secretarului general al Camerei Deputaţilor, acţionar în cadrul Media Xprimm - firma bănuită de distribuirea informaţiilor sensibile

Deputatul Gurzău: "Pe piaţa asigurărilor există un grup de interese care a coordonat înţelegerile anticoncurenţiale"

Consiliul Concurenţei a anunţat, ieri, că a declanşat o investigaţie privind posibila încălcare a regulilor naţionale şi comunitare de concurenţă de către Media Xprimm, UNSAR (Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România), societăţile de asigurare membre UNSAR, precum şi alte societăţi de asigurare. Investigaţia are ca obiect un posibil schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial între concurenţii de pe piaţa serviciilor de asigurare şi a fost declanşată din oficiu.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat, pentru ziarul BURSA: "Suspiciunea noastră este că, prin intermediul UNSAR, avea loc un schimb de informaţii comerciale sensibile. Mă refer la date comerciale la zi privind vânzările, tarifele, produsele vândute, portofoliul de clienţi. Acest tip de informaţii, schimbate între concurenţi, permite estimarea strategiei unei firme şi, în felul acesta, companiile îşi pot coordona comportamentul, reducând presiunea concurenţială de a oferi produse cât mai atractive şi la preţuri cât mai mici către clienţii lor".

Domnia sa ne-a spus că va fi o investigaţie de durată, de circa un an jumate - doi ani şi că în cazul în care vor exista suficiente dovezi care să demonstreze încălcarea regulilor de concurenţă, sancţiunile vor fi cuprinse între 0,5% şi 10% din primele încasate de fiecare companie în parte, în anul anterior sancţionării.

"S-au făcut inspecţii inopinate la sediul principalelor companii şi, pe baza mandatului judecătoresc, au fost ridicate mai multe documente", a adăugat preşedintele Consiliului Concurenţei.

În ceea ce priveşte Media Xprimm, Bogdan Chiriţoiu ne-a declarat că instituţia suspectează că prin produsele care erau oferite de această companie şi vândute pe bază de abonament se distribuiau informaţiile sensibile, care permiteau coordonarea comportamentului pe piaţă. "Există un mecanism prin care unii aflau mai devreme informaţiile despre concurenţi", a completat domnia sa.

Acţionarii Media Xprimm SRL sunt Adriana Panciu (45%), Laurenţiu Costache (45%) şi Alexandru Ciuncan (10%). Adriana Panciu este soţia secretarului general al Camerei Deputaţilor, Adrian Cristian Panciu. Parlamentarul şi-a trecut în declaraţia de avere salariul încasat de soţie în Media Xprimm SRL.

Practica concertată este un mecanism prin care consumatorii sunt prejudiciaţi prin faptul că produsele dintr-un anumit sector nu sunt formate în urma liberei concurenţe, la un preţ corect, ci în urma unei strategii coordonate între companii, ne-au spus surse apropiate situaţiei, care afirmă că investigaţia vizează toate firmele de asigurări şi că dispune deja de "documente beton".

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ne-a transmis că nu doreşte să comenteze situaţia şi că nici nu este parte din aceste acţiuni. Reprezentanţii ASF ne-au mai precizat că activităţile investigate de Consiliul Concurenţei nu intră în scopul supravegherii societăţilor de asigurări de către ASF.

Conducerea UNSAR a transmis un comunicat, în care arată că are încredere că analiza ce va fi realizată de Consiliul Concurenţei va arăta că eventualele îngrijorări avute în vedere la deschiderea procedurii nu reprezintă o încălcare a regulilor de concurenţă: "UNSAR va colabora cu toată disponibilitatea cu Consiliul Concurenţei, în vederea clarificării şi înlăturării eventualelor îngrijorări care au stat la baza deschiderii acestei proceduri. Consiliul Concurenţei a deschis o investigaţie în legătură cu anumite aspecte referitoare la piaţă asigurărilor din România, în contextul căreia a realizat şi o inspecţie inopinată la sediul UNSAR. Iniţierea unei investigaţii este modalitatea prin care Consiliul Concurenţei analizează situaţii particulare în legătură cu care consideră că este nevoie de o explicaţie aprofundată. De asemenea, realizarea de inspecţii inopinate este o etapă preliminară standard în acţiunea Consiliului Concurenţei, care are drept singur scop colectarea rapidă de informaţii".

Conducerea UNSAR a insistat că deschiderea unei investigaţii nu are nicio semnificaţie în ceea ce priveşte vinovăţia vreunei părţi sau rezultatul final al procedurii de investigaţie. Existenţa unei încălcări a regulilor de concurenţă poate fi constatată doar la finalul unei proceduri îndelungate, atât în faţă autorităţii de concurenţă, cât şi în faţa instanţelor competente, dacă este cazul, conform sursei citate.

Deputatul Adrian Gurzău, cunoscut în piaţă datorită înverşunării cu care reclamă diverse abuzuri din domeniu asigurărilor, ne-a declarat că investigaţia Consiliului Concurenţei este binevenită, întrucât "toată lumea ştie că multe societăţi de asigurări sunt înţelese între ele în detrimentul cetăţenilor, care plătesc tarife din ce în ce mai mari".

Parlamentarul a mai comentat: "Atâta timp cât Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, nu coordonează şi nu reglementează piaţa cu adevărat, alte instituţii vin să facă regulile. Lipsa de transparenţă şi mâna de fier cu care este condusă această piaţă nu a făcut decât să existe multe mijloace de eludare a cetăţeanului. UNSAR ar trebui să acţioneze în dezvoltarea pieţei şi folosul cetăţenilor, dar se pare că singurul scop a fost majorarea artificială a preţurilor şi facilitarea schimbului de informaţii".

Adrian Gurzău crede că ASF a fost "preşul" UNSAR şi că pe piaţa asigurărilor există un grup de interese, care a coordonat toate aceste activităţi privind practica concertată. Domnia sa este convins că inspectorii Consiliului Concurenţei deţin mult mai multe informaţii privind înţelegerile din piaţă: "Consiliul Concurenţei nu a pierdut procese în anchetele derulate. Este un fel de DNA al companiilor. Eu cred că vor fi găsite suficiente dovezi şi vor fi mulţi care vor oferi informaţii pentru a-şi salva pielea, dacă nu cumva asta s-a şi întâmplat".

Referitor la impactul investigaţiei asupra pieţei asigurărilor, parlamentarul afirmă că acţionarii companiilor de asigurări vor fi extrem de sensibili la acest aspect şi că până la finalul anului vom vedea multe schimbări în top-managementul marilor societăţi de asigurări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb