Consiliul Concurenţei: recomandări pentru optimizarea programului Start-Up Nation

M.B.
Miscellanea / 17 februarie

Consiliul Concurenţei: recomandări pentru optimizarea programului Start-Up Nation

Consiliul Concurenţei a analizat impactul programului "Start-Up Nation - România" şi a formulat recomandări pentru eficientizarea utilizării fondurilor alocate, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Programul a oferit 15.242 de ajutoare de minimis în valoare totală de 2,89 miliarde de lei, însă autoritatea consideră necesară o ajustare a criteriilor de acordare pentru a maximiza efectele economice.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a subliniat că evaluarea rezultatelor din ediţiile 2017 şi 2018 este esenţială pentru a înţelege impactul real al ajutoarelor şi pentru a putea ajusta criteriile de selecţie şi indicatorii de performanţă în viitoarele ediţii ale programului. Acesta a menţionat că o mai bună definire a obiectivelor şi o selecţie mai atentă a sectoarelor economice beneficiare ar putea contribui la o utilizare mai eficientă a fondurilor publice.

Analiza Consiliului Concurenţei a arătat că, deşi programul a avut un impact pozitiv asupra menţinerii pe piaţă a firmelor beneficiare, nu a reuşit să îmbunătăţească performanţele economice în comparaţie cu companiile care nu au beneficiat de sprijin. Spre exemplu, în sectoare precum construcţiile, transporturile, IT-ul, industria prelucrătoare şi comerţul, firmele sprijinite prin Start-Up Nation au avut rezultate mai slabe decât cele care nu au accesat programul.

În ceea ce priveşte efectele asupra pieţei muncii, analiza indică faptul că programul a generat 14.395 de locuri de muncă suplimentare. Costul mediu per loc de muncă creat a fost de 302.648 de lei în 2017 şi 156.855 de lei în 2018, iar în perioada 2020-2022, companiile care au beneficiat de ajutor au avut, în medie, de două până la patru ori mai mulţi angajaţi decât firmele care nu au primit finanţare, conform aceleiaşi surse.

Schema de ajutor a fost valabilă până la sfârşitul anului 2020, iar plăţile au fost efectuate până la finele lui 2021. Din cauza cererii ridicate, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) a decis continuarea programului în 2022, cu un buget de 11 miliarde de lei alocat până în 2027. Totuşi, acordarea de noi ajutoare este suspendată din cauza insuficienţei fondurilor.

Consiliul Concurenţei recomandă comasarea programelor Start-Up Nation 2022 şi 2024 sau oprirea finanţării pentru ediţia 2022, pentru a evita suprapunerile. De asemenea, autoritatea atrage atenţia asupra limitărilor impuse de legislaţia europeană privind ajutoarele de minimis, care stabilesc un plafon de 300.000 de euro per firmă pe durata a trei exerciţii financiare, se transmite în acelaşi comunicat.

În calitate de autoritate naţională de contact în domeniul ajutorului de stat, Consiliul Concurenţei subliniază necesitatea optimizării mecanismelor de finanţare pentru a asigura o utilizare mai eficientă a fondurilor publice şi un impact economic mai sustenabil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7543
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2911
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0152
Gram de aur (XAU)Gram de aur447.9253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb