Consiliul de comerţ, Stategia Dunării şi proiecte comune pe fonduri europene, direcţiile de cooperare româno-sârbe

E.D.
Internaţional / 6 martie 2014

Înfiinţarea Consiliului de comerţ româno-sârb, implicarea în proiecte comune, precum şi cooperarea pe Strategia Dunării sunt principalele elemente care pot influenţa pozitiv mediul de afaceri, a declarat, astăzi, Sorin Dimitriu, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, în deschiderea Forumului de Afaceri România - Serbia.

,,Schimburile comerciale au un rol important, dar implicarea în proiecte comune este soluţia cea mai eficientă pentru dezvoltarea mediului de afaceri, a economiei. Putem coopera astfel încât prin proiectele noastre să ajungem pe terţe pieţe. Cooperarea pe Stategia Dunării este un element important pentru accesarea de fonduri europene pentru dezvoltarea economică. Accesarea fondurilor europene prin proiecte comune şi înfiinţarea unui Consiliu de comerţ româno-sârb vor dinamiza, cu siguranţă, schimburile comerciale bilaterale', a spus Sorin Dimitriu.

Schimburile comerciale bilaterale dintre România şi Serbia au avut, în 2013, o valoare de circa 750 milioane de dolari. La 30 noiembrie 2013, în România erau înregistrate 575 societăţi mixte româno-sârbe, cu un capital total investit de 5,81 milioane euro, Serbia ocupând locul 63 în topul investitorilor străini, principalele domenii în care s-a investit fiind comerţul cu amănuntul, industrie, construcţii, transporturi, comerţ cu ridicata, turism.

"Consiliul de Comerţ este o iniţiativă a mediului privat, pe care îl reprezintă fără influenţe politice ceea ce face ca parteneriatele să se desfăşoare normal în ciuda unor turbulenţe politice, aşa cum se întâmplă, de exemplu, în Egipt. În volumul schimburilor comerciale bilaterale România are un sold pozitiv. Cu toatea acestea, valoarea schimurilor este foarte mică faţă de potenţialul pieţelor noastre. Pe relaţia România - Serbia, importantă este concentrarea pe proiecte industriale, mai ales pe industria aeronautică. Consiliul de comerţ ar trebui să-şi propună reluare unor contacte industriale mai vechi, de tradiţie", a mai spus Sorin Dimitriu.

Camera de Comerţ şi Industrie a României a organizat astăzi Forumul de Afaceri România - Serbia cu prilejul vizitei oficiale a unei delegaţii de oameni de afaceri sârbi.

"Este necesar să diversificăm structura schimburilor comerciale bilaterale pentru a putea creşte în volum. Există numeroase oprtunităţi pentru dezvoltarea de proiecte comune prin accesarea de fonduri europene, cu accent pe Strategia Dunării", a spus ambasadorul Republicii Serbia în România, Branko Brankovic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb