Consiliul de Securitate: Discuţii în privinţa retragerii Rusiei din acordul cerealelor

D.R.
Internaţional / 20 iulie 2023

Consiliul de Securitate: Discuţii în privinţa retragerii Rusiei din acordul cerealelor

Consiliul de Securitate se va reuni vineri pentru a discuta despre "consecinţele umanitare" ale retragerii Rusiei dintr-un acord care a permis exportul de cereale ucrainene pe un culoar protejat prin Marea Neagră în ultimul an, relatează astăzi Agerpres.

Convocarea reuniunii a fost anunţată astăzi de Regatul Unit, care deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului în această lună.

Statele membre au abordat încetarea acordului privind transportul de cereale prin Marea Neagră luni, în timpul unei reuniuni mai ample cu privire la Ucraina, care fusese programată cu mult înainte, dar care a avut loc la doar câteva ore după ce Moscova şi-a anunţat ieşirea din respectivul pact.

Rusia, care ameninţa de luni de zile că va pune capăt iniţiativei în vigoare, a pus în practică ameninţarea pe motiv că promisiunile care i-au fost făcute nu au fost respectate şi a dat asigurări că, dacă acestea vor fi îndeplinite, va reveni imediat la acord.

Printre cererile Moscovei figurează reconectarea băncii agricole ruse, Rosselhozbank, la sistemul internaţional de plăţi SWIFT; ridicarea sancţiunilor privind piesele de schimb pentru maşinile agricole; deblocarea logisticii de transport şi a asigurărilor; deblocarea activelor; şi reluarea funcţionării unei conducte folosite pentru exportul de amoniac prin Ucraina.

Ucraina insistă că doreşte să caute modalităţi de a continua exporturile de produse alimentare prin Marea Neagră şi poartă discuţii cu mai multe ţări şi organizaţii, chiar dacă Rusia a declarat că nu mai garantează siguranţa navelor care tranzitează aceste ape şi a avertizat că în cazul reluării tranzitului se vor confrunta cu "riscuri".

Acordul, încheiat de Ucraina şi Rusia, cu medierea ONU şi a Turciei, a permis ca peste 32 de milioane de tone de cereale şi alte produse să părăsească porturile ucrainene, care au fost blocate după invazia rusă.

Potrivit ONU, aceste exporturi au stabilizat preţurile pe pieţele internaţionale şi au prevenit o amplificare semnificativă a foametei în unele ţări.

ONU a declarat că rămâne hotărâtă să caute modalităţi de a facilita atât exporturile de cereale ucrainene, cât şi cele de cereale şi îngrăşăminte ruseşti.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Da...discuțiile o sa ducă prețul grâului spre 300$ tona.

    deci avem si un razboi economic pe piata graului

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb