Consiliul Europei, alarmat de escaladarea tensiunilor în Serbia

A.B.
Internaţional / 20 martie

Consiliul Europei, alarmat de escaladarea tensiunilor în Serbia

Raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) care monitorizează Serbia şi-au exprimat îngrijorarea faţă de creşterea tensiunilor din ţară, criticând modul în care a fost dispersată demonstraţia masivă din 15 martie de la Belgrad, relatează AFP, de la care redăm cele ce urmează.

"Suntem profund preocupaţi de situaţia din Serbia, unde protestul din 15 martie a reunit cel puţin 100.000 de persoane, fiind unul dintre cele mai mari organizate vreodată în ţară", au transmis raportorii APCE, Alex Schaefer (Germania) şi Victoria Tiblom (Suedia), într-un comunicat.

Manifestaţia, desfăşurată în mare parte paşnic, a fost marcată de un episod de panică în timpul momentului de reculegere, generat de un zgomot neidentificat. Opoziţia şi o parte dintre participanţi acuză autorităţile că ar fi folosit un tun sonic, un dispozitiv militar destinat dispersării mulţimilor, acuzaţie respinsă de guvernul sârb.

Potrivit raportorilor APCE, "zeci de persoane" au necesitat îngrijiri medicale în urma busculadei. Ei au solicitat autorităţilor să clarifice aceste acuzaţii şi să asigure sprijin medical şi psihologic pentru victime.

"Reiterăm apelul nostru către toate părţile implicate să se angajeze într-un dialog constructiv şi cerem guvernului sârb să răspundă revendicărilor legitime ale protestatarilor, evitând recurgerea la violenţă", subliniază comunicatul APCE.

Seria protestelor din Serbia, de o amploare rar întâlnită după anii '90, a fost declanşată de accidentul feroviar din Novi Sad, din 1 noiembrie anul trecut, în care 15 persoane şi-au pierdut viaţa după prăbuşirea acoperişului unei clădiri recent renovate. Mulţi cetăţeni consideră tragedia un simbol al corupţiei endemice, iar manifestaţiile s-au intensificat, cu cereri pentru pedepsirea celor responsabili, eliberarea protestatarilor reţinuţi şi reforme împotriva corupţiei, conform sursei citate.

Serbia este membră a Consiliului Europei din 3 aprilie 2003, organizaţie ce reuneşte 46 de state şi supraveghează respectarea drepturilor omului pe continent.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pai hai sa anuleze Ursulicuţa niste alegeri pe acolo, oricando rfi fost ele...

    Încearcă si sarbii sa faca ceva cu tara lor !Croatia le-a luat-o înainte cu mult!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3806
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3588
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8128
Gram de aur (XAU)Gram de aur465.3330

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb