Consiliul Europei (CoE) a tras un semnal trafic de fiinţe umanede alarmă astăzi asupra riscului ca refugiaţii ucraineni care fug din cauza invaziei ruse în ţara lor să cadă în mâinile reţelelor de , îndemnând statele membre să-i proteje "de urgenţă", relatează AFP, conform Agerpres.
Grupul de experţi în lupta împotriva traficului de fiinţe umane din CoE (GRETA) avertizează "asupra riscului" ca refugiaţii "să devină victime ale traficului de fiinţe umane şi ale exploatării", în contextul în care "fluxul de refugiaţi în Europa cunoaşte cea mai importantă creştere de după Al Doilea Război Mondial", indică un comunicat al organizaţiei.
De la începutul invaziei Rusiei din Ucraina, la 24 februarie, "circa trei milioane de persoane au fost constrânse să părăsească Ucraina, pentru a se refugia în ţările vecine şi apoi să fugă în toată Europa", reaminteşte GRETA, potrivit căreia "90% dintre ele ar fi femei şi copii".
În pofida susţinerii "considerabile" propuse de state şi societatea civilă în Europa, "fluxul fără precedent de persoane pune importante probleme logistice atât instituţiilor publice, cât şi organizaţiilor umanitare", subliniază comunicatul.
"Copiii care fug din Ucraina fără părinţi", în special, vor fi ţinte ale traficanţilor, "şi mulţi dintre ei sunt în prezent de negăsit", susţin experţii din cadrul GRETA.
Marţi, comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson şi-a exprimat deja îngrijorarea cu privire la soarta acestor copii. "În aceste situaţii, noi ştim că există un risc foarte ridicat pentru minorii neînsoţiţi să devină victime ale infractorilor", a avertizat ea în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.
"Persoanele care fug de război sunt fizic şi psihologic slăbite (...), puternic susceptibile să devină victime ale infractorilor", subliniază preşedinta GRETA, Helga Gayer.
"Trebuie luate măsuri urgente pentru a întări coordonarea la frontiere şi în structurile de primire", adaugă ea, făcând apel la autorităţilor statelor în cauză "să ia măsuri pentru a împiedica ofertele frauduloase de transport, găzduire şi muncă".
GRETA insistă şi asupra "vulnerabilităţii" persoanelor nevoite să fugă după "anexarea ilegală", în 2014, a Crimeii, de către Rusia, şi din cauza conflictului din Donbas.
Dificultăţile "sunt agravate de ofensiva militară actuală (rusă), care implică un risc încă şi mai important de transformare a lor din nou în victime", îşi exprimă îngrijorarea GRETA.