Consiliul Legislativ: "Garantarea inflaţiei" în Pilonul II pare nerealistă şi incompatibilă cu sistemul actual de pensii private

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 mai 2009

POTRIVIT ART. 8 DIN LEGEA NR. 411/2004, UN FOND DE PENSII NU POATE FI DECLARAT ÎN STARE DE FALIMENT.

POTRIVIT ART. 8 DIN LEGEA NR. 411/2004, UN FOND DE PENSII NU POATE FI DECLARAT ÎN STARE DE FALIMENT.

Garantarea unei pensii private peste valoarea contribuţiilor plătite, actualizată cu rata inflaţiei pe o perioada întinsă pe 20-30 de ani, pare nerealistă şi incompatibilă cu sistemul actual de pensii private, opinează Consiliul Legislativ, fără a se pronunţa asupra aspectelor de oportunitate, care, potrivit legii, nu intră în competenţa sa.

Asociaţia Grupul de Economie Aplicată (GEA), împreună cu Confederaţia Sindicală Cartel-Alfa şi cu Blocul Naţional Sindical susţin actualizarea contribuţiilor la pensiile private cu rata inflaţiei, în timp ce Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) şi CFA România, asociaţie profesională având ca membri specialişti în analiza financiară şi de investiţii s-au opus vehement acestei idei.

"În cadrul sistemului de pensii reglementat de Legea nr. 411/2004 există deja instituită garantarea unui anumit nivel al randamentului contribuţiilor unui participant. Sistemul garantează doar contribuţiile, din care se scad comisioanele de administrare", mai opinează Consiliul Legislativ.

Acesta mai semnalează că, potrivit art. 8 din Legea nr. 411/2004, un fond de pensii nu poate fi declarat în stare de faliment. "Totodată, la art. 23 se stabileşte obligaţia administratorilor de investire prudenţială a activelor fondurilor de pensii administrate privat, iar la art. 25 sunt stabilite investiţiile ce pot fi efectuate de către administratori", potivit Consiliului.

Iniţiative asemănătoare, care includeau această propunere de "garantare a randamentelor cu inflaţia" în Pilonul II de pensii private obligatorii au fost deja respinse definitiv, de trei ori în ultimele 9 luni, de către două legislaturi diferite, precizează APAPR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb