Reducerea accizelor cu 32 bani/litru (inclusiv TVA), aplicată de la 1 ianuarie 2020, atât pentru benzină, cât şi pentru motorină, s-a transmis integral în preţul carburanţilor la pompă, arată concluzia Consiliului Concurenţei, în urma monitorizării realizate prin intermediul platformei "Monitorul Preţurilor".
Totodată, în urma monitorizării, autoritatea de concurenţă a constatat că preţurile carburanţilor s-au menţinut relativ constante la sfârşitul anului trecut, în perioada de la anunţul privind reducerea accizelor şi până la implementarea măsurii, neînregistrându-se o tendinţă de majorare a acestora, informează News.ro.
Toate cele şase mari companii distribuitoare de carburanţi la nivel naţional au redus preţurile cu cel puţin 32 de bani/litru, chiar dacă unele dintre ele au modificat preţurile în două etape şi/sau cu o uşoară întârziere, spun reprezentanţii autorităţii de concurenţă.
"Astfel, din datele existente pe platforma Monitorul Preţurilor, reiese că: OMV, Petrom, Rompetrol şi Lukoil au scăzut preţurile la pompă cu întreaga valoare a reducerii de accize, din prima zi a anului, atât pentru benzină, cât şi pentru motorină. MOL a aplicat, la 1 ianuarie, reduceri mai mari decât cele rezultate din reducerea accizelor: pentru benzină, doar 36% din staţii au scăzut preţurile cu 32 bani/litru, restul aplicând reduceri între 34-42 bani/litru, în timp ce pentru motorină numai 43% din staţii au scăzut preţurile cu 32 bani, restul aplicând reduceri între 34-40 bani/litru", precizează Consiliului Concurenţei.
În reţeaua Gazprom, preţurile carburanţilor au fost diminuate în două etape: -22 bani/litru pe 31 decembrie şi -10 bani/litru pe 1 ianuarie 2020.
SOCAR a transferat integral scăderea accizei în preţuri, dar cu o uşoară întârziere, modificările fiind aplicate în data de 3 ianuarie.
În data de 7 ianuarie, majoritatea companiilor au crescut preţurile la pompă ale tuturor produselor cu 4 bani/litru, ceea ce ar putea fi rezultatul creşterii cotaţiilor internaţionale ale produselor petroliere din perioada anterioară.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat: "Utilizând aplicaţia Monitorul Preţurilor am reuşit să urmărim evoluţia pieţei şi, aşa cum ne-am aşteptat, reducerea accizei s-a resimţit integral în preţul la pompă. Vom continua monitorizarea acestei pieţe şi a comportamentului companiilor, mai ales în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu."
În luna iulie 2019, Consiliul Concurenţei a lansat platforma online Monitorul Preţurilor, prin intermediul căreia consumatorii au posibilitatea să afle preţurile practicate de către principalele reţele de distribuţie a carburanţilor auto.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2020, 17:22)
Un pic de răbdare; vor recupera la timp.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2020, 18:59)
In municipiul Bacau transportul public s-a majorat cu 10%. Halal efect al reducerii acizelor la carburant. Vor urma prbabil la celelale domenii. Trebuie sa cresca profitul in buzunarele companiiilor. Macar de ar fi inregistrarte si impozitate. Ceea ce nu prea cred. Gasesc ei niste majorari la primele actionarilor ......etc