CONSTANTIN DAMOV, DIRECTOR GREEN GROUP: "România are foarte mult de recuperat în domeniul reciclării"

Ana Felea
Companii / 8 iunie 2022

Constantin Damov, Director Green Group

Constantin Damov, Director Green Group

Colectarea selectivă a deşeurilor este o "ecuaţie complicată", în viziunea preşedintelui Klaus Iohannis, iar când vine vorba despre reciclare, această industrie nu este pusă la punct, după cum tot şeful statului a declarat marţi, la Buzău. Totuşi, directorul celui mai mare grup de firme de reciclare din România, Constantin Damov, care împărtăşeşte opinia preşedintelui cu privire la faptul că "România mai are foarte mult de recuperat" când vine vorba despre reciclare are şi o soluţie pentru a creşte gradul de colectare selectivă şi, ulterior, rata de reciclare din România.

Constantin Damov a explicat, la un post de televiziune local din Buzău, faptul că activitatea de la toate firmele din grupul Green a revenit la normal, ba, mai mult, se lucrează intens la punerea în funcţiune a unor noi capacităţi de producţie.

"Am revenit la normal, la un consum şi mai mare decât înaintea pandemiei, iar activitatea noastră este la normal pentru că avem astăzi reciclare în toate secţiile, lucrăm la capacitate maximă şi acele elemente perturbatoare pe care le-am avut în perioada pandemiei, le-am trecut cu succes. În schimb, apar alte elemente legate de energie, dar nu ne vor opri în drumul nostru către o reciclare eficientă. România are foarte mult de recuperat, iar Buzăul se găseşte totuşi pe drumul bun în comparaţie cu multe alte oraşe din ţară. Cred că, de aici încolo răbdarea şi presiunea autorităţilor, vor trebui să împingă lucrurile spre bine. Noi, ca şi industrie, astăzi am reluat activitatea în toate secţiile, unele dintre ele, cea de fibră o închisesem datorită crizei producţiei de automobile. Astăzi lucrăm din nou la capacitate maximă şi, mai mult decât atât, proiectele pe care le anunţasem în timpul pandemiei, astăzi prind viaţă", a spus Damov.

Directorul grupului de firme Green a spus că, deşi la Buzău se orbservă mai mult decât în alte oraşe o schimbare în comportamentul cetăţenilor, este nevoie de mai multă presiune din partea autorităţilor care ar trebuie să aplice tarife diferite, în funcţie de gradul de colectare selectivă.

"Credem că toată pupulaţia începe să aibă acea conştiinţă şi responsabilitate pe care cetăţenii unui oraş sustenabil trebuie să le aibă şi cred că viitorul arată foarte bine pentru municipiul Buzău. Dar aşa cum am spus, puţină răbdare şi puţină presiune şi consecvenţă din partea autorităţilor ne vor duce acolo. Presiune a autorităţilor, legea de bază care guvernează deşeurile spune aşa: «Poluatorul plăteşte». Din păcate, am văzut la foarte multe primării din ţară, datorită populismului, s-a aplicat principiul «Poluatorul votează». adică avem nevoie, chiar aşa, poluant cum este el, cetăţeanul este bun pentru că ne dă un vot. Trebuie foarte bine separaţi cei care fac treaba bine de cei care aruncă lucrurile la întâmplare şi anume penalizarea celor care amestecă lucrurile şi încurajarea celor care le separă pe fluxuri care pot ajunge în industrie şi în niciun caz la groapa de gunoi. Mă refer la tarif, tariful trebuie să fie diferit pentru cei care separă şi trebuie să fie mult mai mare pentru cei care dau deşeurile în amestec", a explicat Damov.

În plus, Constantin Damov a spus că ar trebui shimbată, în mentalitatea românilor, şi sintagma aceasta "deşeuri", de "gestiunea deşeurilor" şi înlocuită cu "gestiunea resurselor", "pentru că tot ce aruncăm noi sunt resurse extrem, extrem de valoroase".

"Cred că ar trebui un program de asistenţă în care toate acele primării, în cel mai scurt timp, să creeze un mecanism atât de colectare, cât şi de valorificare a resurselor. Vă spun, astăzi, cartonul, plasticul au ajuns la nişte valori pe care noi nu credeam că le vor atinge niciodată. Fiecare deşeu colectat separat astăzi costă mai mult decât grâul. Deci o tonă de carton astăzi costă cât o tonă de grâu. O tonă de plastic colectat separat a ajuns să coste până la patru sau cinci ori mai mult decât o tonă de grâu. Oare nu este un păcat să nu le strângem şi să le valorificăm? Tot plasticul acesta nu reprezintă nimic altceva decât petrol în stare solidă. Astăzi se duc războaie pentru petrol, este o criză groaznică la nivel mondial şi cererea de materiale reciclate, astăzi este într-o cotă de trei la unu. Cererea este de trei ori mai mare decât oferta. Deci nu avem nimic altceva de făcut decât să tratăm împreună cu autorităţile locale şi cu cetăţenii deşeurile ca nişte resurse extrem de preţioase", a subliniat Damov.

Întrebat, într-o conferinţă de presă, după ce a vizitat singura şcoală verde din România, cum ar putea creşte România gradul de colectare selectivă, dar şi rata de reciclare, Iohannis a răspuns:

"Este o ecuaţie foarte complicată fiindcă mulţi cetăţeni nu ştiu ce înseamnă, nu sunt obişnuiţi, este nevoie de foarte multă muncă de lămurire, o chestiune pe care am discutat-o şi cu domnul primar, este o problemă peste tot în România, dar vom reuşi să-i convingem pe oameni. Partea a doua este poate la fel de complicată fiindcă, dacă se colectează selectiv, o bună parte din ce s-a colectat, trebuie să fie folosit mai departe ca să ajungem la ce se numeşte o economie circulară, adică deşeurile să reintre într-un circuit economic profitabil până la urmă şi, în momentul de faţă, îndustria de reciclare încă nu este pusă la punct, ceea ce, evident, pentru Guvern, este o provocare. Dar se lucrează în ambele zone şi, în final, vom construi o economie circulară. Devine din ce în ce mai profitabilă, este din ce în ce mai dorită de tot mai mulţi cetăţeni şi, cum am spus la început, este dorită de foarte mulţi tineri şi atunci ea se va realiza, dar va dura".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb