Constructorii nu mai vor să crediteze statul

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 1 aprilie 2005

Membrii ARACO susţin că firmele de construcţii care au cîştigat contracte publice primesc plăţile cu mari întîrzieri de la stat

Ministrul Delegat, Laszlo Borbely, susţine că în cîteva luni Legea achiziţiilor publice va fi modificată în favoarea constructorilor

Întîrzierea în încasarea producţiei a devenit "piatra de moară" a constructorilor, a subliniat conducerea Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), în cadrul conferinţei sale naţionale de la Predeal.

Potrivit raportului prezentat de Marcel Florescu, preşedintele ARACO, neîncasarea la timp a producţiei realizate din fon-duri publice are un efect deosebit de negativ asupra constructorilor. Aceştia sînt obligaţi să menţină blocate scrisori de garanţie pe toată perioada cît lucrarea depăşeşte termenul iniţial, ca urmare a alocaţiilor insuficiente. Firmele sînt obligate atunci să recurgă la credite ale căror dobînzi încarcă ne-justificat costurile, devenind creditori ai statului, să suporte unele consecinţe negative în raport cu ordonatorul de credite sau beneficiarul rău-platnic. "Mă refer la faptul că neîncasarea muncii prestate deformează indicatorii financiari ai societăţilor de construcţii, care, în consecinţă, nu mai sînt primite la licitaţii noi", a declarat domnul Florescu.

Conducerea ARACO a semnalat şi faptul că legislaţia privind achiziţiile publice este aplicată deficitar, lucru care a condus la folosirea ineficientă a fondurilor publice, o lipsă de transparenţă a procedurilor, apariţia, în planul local, a clientelismului în alocarea creditelor publice.

Preşedintele ARACO a precizat că, în multe cazuri, se practică dumping-ul, contîndu-se pe faptul că, în comisiile de evaluare nu se manifestă exigenţă pentru identificarea ofertelor respective, iar după atribuirea contractului se obţin majorări ale valorii iniţiale prin devize suplimentare de către firmele de construcţii care beneficiază de un anumit sprijin.

Membrii ARACO şi-au manifestat, ieri, nemulţumirea şi faţă de o serie de acte normative, adoptate în 2002 şi 2003, care impun restricţii nerealiste, de fixare a unui preţ limită exprimat în euro la depunerea ofertei şi apoi tot a unui preţ fix în lei pentru primul an de execuţie. Acest lucru a generat mari dificultăţi societăţilor de construcţii. "Numai anul trecut firmele de construcţii au înregistrat pierderi deosebit de mari din cauza creşterilor de pînă la 40% a preţurilor la materialele de construcţii, precum şi a unor majorări salariale de circa 14% deoarece actele normative menţionate nu au permis revizuirea devizelor", a spus Marcel Florescu.

Totodată, pentru investiţii mari finanţate din fonduri publice sau credite externe garantate de stat, din cauza condiţiilor de calificare privind capacitatea financiară, a valorii mari a lucrărilor similare executate, precum şi a garanţiei de participare, accesul la licitaţii este posibil numai pentru marile companii străine. Faptul este posibil pentru că în ultimii ani în ţara noastră nu au fost realizate lucrări majore de infrastructură, iar condiţia să fi executat unele lucrări similare, ca de exemplu, autostrăzi, exclude din competiţie ofertanţi români prestigioşi. Ca urmare, marile companii străine cîştigătoare subcontractează lucrările încredinţate antreprenorilor români, cu sau fără avizul investitorului, la valori mai mici decît cele contractate, profitînd de insuficienta acoperire a capacităţii de producţie.

Laszlo Borbely: "Legea achiziţiilor publice urmează să fie modificată"

Prezent la conferinţa naţională a ARACO, ministrul delegat pentru construcţii şi amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, i-a anunţat pe constructori că problemele semnalate de ei sînt cît se poate de reale şi că au intrat în atenţia Ministerului de Resort. Domnia sa a declarat că, în acest sens, legea achiziţiilor publice urmează să fie modificată în următoarele luni. Autorităţile vor să introducă contractul de execuţie tip FIDIC, practicat în legislaţia europeană. "Dezbaterile cu patronatele din construcţii vor dura aproximativ două luni de zile şi se vor desfăşura în prezenţa oficialilor Uniunii Europene şi Băncii Mondiale pentru că vrem ca modificarea legislaţiei să aibă loc începînd cu acest an", a adăugat ministrul Borbely.

În ceea ce priveşte practicarea unui sistem clientelar în atribuirea contractelor publice Laszlo Borbely a spus că nici o firmă de construcţii nu a putut aduce dovezi clare în acest sens. Domnia sa a insistat ca toţi constructorii care semnalează astfel de probleme să aducă dovezi clare de corupţie a instituţiilor publice care organizează licitaţii mai ales avînd în vedere că Guvernul a adoptat în urmă cu două zile o strategie dură anticorupţie.

Ministrul delegat pentru construcţii a recunoscut că cea mai mare problemă a firmelor care cîştigă licitaţii publice este decontarea cu întîrziere a lucrărilor efectuate. Domnul Borbely susţine că a purtat mai multe discuţii cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor pentru ca banii alocaţi în bugetul de stat pentru aceste lucrări să intre la timp în conturile Ministerului Transporturilor şi ale altor instituţii publice ca apoi plata să fie efectuată rapid către firmele de construcţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb