Aproximativ 1,7 miliarde de euro poate reprezenta valoarea profitului companiilor cu capital străin în 2018 ce ar putea fi injectat în economie în 2019, însă decizia depinde de predictibilitatea fiscală şi legislativă, consideră Oana Motoi, Managing Partner, Cromwell Evan Global, informează Agerpres.
Consultantul financiar citează informaţiile statistice publicate de Banca Naţională a României în raportul cu privire la investiţiile străine directe în România aferent anului 2017, potrivit cărora, după o perioadă de stagnare a investiţiilor străine în intervalul 2012 - 2014, începând cu anul 2015, acestea au crescut în România de la an la an cu aproximativ 8%, iar investitori din ţări precum Olanda, Germania, Austria, Italia sau Franţa gestionează 48,387 miliarde de euro, adică aproximativ 64%, din totalul investiţiilor străine prezente pe piaţa din România (75,851 miliarde de euro la data de 31 decembrie 2017), scrie Agerpres.
"Însă, toate aceste investiţii au fost făcute din profiturile perioadei anterioare anului 2017, perioadă în care, România, într-o oarecare măsură, a prezentat predictibilitate în ceea ce priveşte cadrul legislativ. În concret, începând cu anul 2015 până la sfârşitul 2017, 3.381 milioane euro a reprezentat profit reinvestit în România de către toate aceste societăţi cu capital străin. An de an, profitul reinvestit a crescut cu aproximativ 7% faţă de valoarea profiturilor reinvestite ale anului precedent. Spre exemplu, 32,9% din profitul total al anului 2017 înregistrat de societăţile cu capital străin a reprezentat capital reinvestit în România. Ceea ce ne duce la concluzia că yieldul estimat al investiţiilor a fost unul cel puţin rezonabil, ca să nu spunem foarte bun. Până în prezent nu au fost publicate informaţii statistice în ceea ce priveşte anul 2018", a menţionat Oana Motoi.
Potrivit acesteia, exceptând impredictibilitatea cadrului legislativ, care ar putea influenţa deciziile investitorilor străini la închiderea exerciţiului financiar 2018, la nivel teoretic, dacă trendul crescător din ultimii 3 ani s-a menţinut şi în anul 2018, o sumă de aproximativ 1,7 miliarde de euro ar trebui să reprezinte profit reinvestit în România pentru perioada începând cu anul 2019, pornind de la premisa că cifrele aferente anului 2018 ar fi într-o oarecare măsură similare cu cele ale anului 2017.
"Şansele că acestea să fie mai bune sunt mari considerând că Guvernul a anunţat o creştere economică la sfârşitul anului 2018, în mare parte bazată pe consum care este generat de investitori (atât cei străini, cât şi antreprenorii locali). Prin urmare, în situaţia teoretică în care ar exista în continuare încredere în mediul de business din România, am putea extrapola că avem toate premisele pentru o continuitate în zona investiţiilor străine în ţara noastră. Tranzacţiile de fuziuni şi achiziţii din piaţă din ultimii ani confirmă această concluzie. Luxemburg, spre exemplu, aproape şi-a triplat investiţia în România din 2015 până în prezent", a susţinut Motoi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2019, 22:36)
Aoleooo. si mama mia. ce d-a euroi in RO ! I-auzi : peste 75 de miliarde ! Sa mai zică cineva că nu-i rentabil să cumperi 1000 de ha de teren construibil in RO !? Pai , daca vinde nea CUCURICĂ un haectariu de pamant cu 7- 8 .000 de galbiori din ăia, om s-a facut. ! Vecin cu nea franțuzu care a cumpărat 1000 de ha ! Asta in caz că nu se mută la oraș la garsonieră cu WC in casa ! Comfort trei, bineînteles !