Primul adjunct al ministrului nord-coreean de Externe Kim Kye-gwan va efectua o vizită în Rusia, pe 4 iulie, pentru consultări în vederea unei reluări a negocierilor internaţionale asupra programului nuclear al Phenianului, a anunţat diplomaţia rusă, citată de agenţii de presă, preluate de Mediafax.
"Primul adjunct al ministrului nord-coreean de Externe Kim Kye-gwan va efectua o vizită la Moscova, pe 4 iulie, pentru consultări privind programul nuclear nord-coreean", a anunţat Ministerul rus de Externe.
"Aceste consultări se vor desfăşura în cadrul unor eforturi privind o reluare a negocierilor în Şase", a adăugat ministerul.
Diplomatul nord-coreean se va întâlni cu primul adjunct al ministrului rus de Externe Vladislav Titov şi cu adjunctul ministrului rus de Externe Igor Morgulov.
Negocierile între şase ţări (China, cele două Corei, Japonia, Rusia şi Statele Unite), care vizează să determine regimul nord-coreean să renunţe la ambiţiile sale nucleare, sunt suspendate din 2009, când Phenianul s-a retras.
Oficiali chinezi şi nord-coreeni de rang înalt au discutat săptămâna trecută la Beijing despre situaţia din peninsulă, în timp ce Statele Unite s-au întâlnit cu oficiali sud-coreeni şi japonezi pentru a evoca situaţia din Coreea de Nord.
Regimul nord-coreean a propus recent americanilor deschiderea de negocieri, însă aceştia i-au cerut "fapte" în cadrul programului nuclear.
• Noi teste nucleare
Imagini din satelit dezvăluie efectuarea unor noi lucrări subterane într-un complex pentru teste nucleare în Coreea de Nord, dar nu există indicii cu privire la un test iminent, a anunţat miercuri un institut de cercetare american.
Intensificarea activităţii pare să dateze de la începutul lunii aprilie, atunci când tensiunile erau la cote maxime pe peninsulă, potrivit unor informaţii apărute pe site-ul de Internet North 38 al Institutului Americano-Coreean al Universităţii John Hopkins.
Lucrările de săpare a unui tunel în complexul Punggye-ri, identificate datorită formării unei acumulări vaste de pământ, se desfăşurau în apropiere de portalul din partea de vest, unde Phenianul a efectuat testele nucleare din 2006 şi probabil din 2013.
"Aceste activităţi nu par a face parte din cadrul unor pregătiri pentru efectuarea unui test nuclear pe termen scurt", a adăugat North 38. "Ele par mai degrabă să fie proiecte pe termen lung - o ipoteză întărită de prezenţa unor vagoane - care ar putea fi necesare pentru efectuarea viitoarelor teste", potrivit site-ului de Internet.
În februarie 2013, Coreea de Nord a efectuat cel de-al treilea test nuclear reuşit din istoria sa şi cel mai puternic. Phenianul a afirmat atunci că testul a fost efectuat cu un dispozitiv miniaturizat şi a sugerat că materialul fisionabil utilizat era din uraniu, după ce a folosit plutoniu în 2006 şi 2009.
Din moment ce testul a fost efectuat reuşit cu un dispozitiv miniaturizat, aceasta poate însemna că Phenianul deţine de-acum tehnologia care îi permite să fabrice o bombă suficient de mică pentru a fi fixată pe o ogivă.
Testul din februarie a declanşat un nou val de sancţiuni internaţionale şi o creştere puternică a tensiunilor pe Peninsula Coreeană.
Coreea de Nord a afirmat că va proceda la noi teste nucleare.