Actualizare 18:21
Direcţia Sanitar-Veterinară Argeş a demarat astăzi controale la un lanţ de magazine din judeţ, după ce mai mulţi părinţi au declarat că le-au dat portocale copiilor, ulterior aceştia suferind infecţii digestive grave, potrivit Mediafax.
"În urma discuţiilor pe care le-am avut cu şeful ANSVSA, ne-am autosesizat şi am recoltat probe de la toate magazinele suspectate, care fac parte dintr-o reţea de magazine hipermarket din oraşele Topoloveni, Curtea de Argeş, Câmpulung, Mioveni şi Piteşti. Ne referim doar la portocale, pentru că una dintre mame a spus că i-a dat copilului să consume portocale achiziţionate din acel magazin. Este posibil să depistăm anumite pesticide" a declarat Daniel Lupu, director executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare Argeş.
Probele vor fi transmise laboratorului din Bucureşti, iar rezultatele sunt aşteptate cel târziu marţi. În paralel, Direcţia de Sănătate Publică Argeş continuă recoltarea de probe în casele din care provin bebeluşii bolnavi.
"Echipele merg în continuare la casele copiilor internaţi la Bucureşti pentru a recolta probe. Până în momentul de faţă s-au recoltat probe de la şase familii, în alte patru cazuri nu s-a făcut ancheta epidemiologică pentru că părinţii sunt în spitale cu bebeluşii. Până acum, nu avem vreun rezultat deosebit de la laborator", a declarat Sorina Honţaru, şef al Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.
Poliţia a cerut, vineri, documente de la Agenţia de Mediu, DSP Argeş, Apele Române şi trei mari distribuitori de apă, în cazul celor unsprezece copii internaţi la Spitalul "Marie Curie".
De asemenea, anchetatorii au solicitat fişele medicale şi foile de internare ale copiilor de la toate spitalele unde au fost internaţi, respectiv Spitalul de Urgenţă Argeş-Piteşti, Spitalul de Pediatrie Argeş şi Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti, dar şi foaia de observaţie a bebeluşului decedat. În total, 16 copii, cu vârste între două luni şi doi ani, au fost transferaţi, din spitalele din Argeş la clinicile din Bucureşti, cu infecţii digestive grave.
(S.A.)
----------
• DOCTORUL RADU TĂBĂCARU: "Copiii internaţi la Spitalul Marie Curie cu sindrom hemolitic-uremic sunt în stare stabilă"
Copiii internaţi la Spitalul "Marie Curie" cu sindrom hemolitic-uremic sunt în stare stabilă, a declarat doctorul Radu Tăbăcaru, şeful secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul "Marie Curie".
"Cei patru pacienţi care sunt acum în secţia de nefrologie sunt stabili, iar cei cinci din secţia de terapie intensivă sunt şi ei la rândul lor fără modificări majore faţă de ieri. Se continuă dializa, se urmăresc toţi parametrii frecvent. Unul dintre copii este în continuare intubat, parcă într-o stare discret ameliorată, însă este prea devreme ca să spunem ceva. Nu este mai rău, dializa merge şi avem speranţa că o să îl putem stabiliza şi aduce într-o stare mai bună", a declarat Radu Tăbăcaru, la Spitalul "Marie Curie", potrivit Agerpres.
El a adăugat că la unul dintre copiii care se află la secţia de nefrologie medicii au decis întreruperea dializei. "El nu a scăpat de boală, să sperăm că boala a intrat în remisiune şi se superficializează. Aşteptăm ca funcţia renală să se refacă pentru că funcţia renală înseamnă mult mai mult decât diureză", a explicat Tăbăcaru.
Medicul a menţionat că se aşteaptă ca marea majoritate a copiilor să îşi revină, punctând că boala produce şi insuficienţe renale cronice şi chiar decese.
"Prevenţia ţine de regulile de igienă generale. Cazuri de acest gen or să mai fie cu siguranţă absolut, orice s-ar face, nu numai în România, peste tot în lume, şi din când în când se întâmplă mici epidemii, chiar în ţările bogate şi dezvoltate.(...) Este clar că e o problemă să vină într-o săptămână aşa un număr mare de pacienţi, este ieşit din rutină", a arătat Tăbăcaru.
El a menţionat că boala are un prognostic bun, dar sunt şi cazuri de decese.
Întrebat dacă boala poate avea legătură cu faptul că a apărut după vaccinarea copiilor el a răspuns: "Am o profundă îndoială că are vreo legătură cu cel mai mic vaccin din lumea asta".