• Autoritatea Electorală susţine că Secretariatul General al Guvernului a propus ridicarea depozitului minim la 2000 de salarii minime brute
• Premierul Emil Boc infirmă acest lucru şi se declară împotriva acestui demers anticonstituţional
Premierul Emil Boc nu susţine măsura introducerii depozitului minim pentru candidaţii la funcţia de Preşedinte, se arată într-un comunicat al Executiului, remis redacţiei. Declaraţia primului-ministru vine ca urmare a informaţiilor apărute în presă potrivit cărora Secretariatul General al Guvernului (SGG) ar fi propus introducerea acestui plafon.
Reprezentanţii Guvernului au declarat: "Premierul Emil Boc nu susţine măsura introducerii depozitului minim pentru candidaţii la funcţia de Preşedinte al României, întrucât reprezintă o îngrădire a dreptului constituţional de a candida la funcţia de Preşedinte. De asemenea, primul-ministru apreciază că nicio altă modificare a condiţiilor de candidatură la funcţia de Preşedinte al României nu poate fi făcută în anul derulării alegerilor prezidenţiale. În acelaşi sens, primul-ministru nu susţine nici propunerea de creştere a numărului de semnături necesar pentru a candida la funcţia de Preşedinte al României."
Conform sursei citate, proiectul de lege care vizează alegerea Preşedintelui României a fost iniţiat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi a fost în dezbaterea unui colectiv tehnic format din reprezentanţi ai AEP, Institutului Naţional de Statistică, Ministerului afacerilor Externe şi Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Reprezentanţii Guvernului conchid că acest colectiv tehnic şi-a desfăşurat lucrările la sediul SGG, care a asigurat doar secretariatul tehnic pentru buna desfăşurare a şedinţelor.
• AEP: Secretariatul General al Guvernului a propus ridicarea depozitului minim la 2000 de salarii minime brute
AEP a anunţat, ieri, că propunerea de ridicare a depozitului minim la 2000 de salarii minime brute a aparţinut SGG, iar la iniţiativa AEP nivelul acestora ar fi fost redus la 200 de salarii minime brute, informează NewsIn.
AEP mai informează că pe 10 iulie 2009 a transmis, spre consultare, proiectul de Lege pentru alegerea Preşedintelui României către Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Institutul Naţional de Statistică, precum şi Ministerului Afacerilor Externe, proiect care "nu conţine nici o referinţă la cuantumul depozitului minim ce trebuie constituit de fiecare candidat la preşedinţie".
De asemenea, AEP susţine că SGG a retransmis către Autorităţii proiectul de lege care "conţinea câteva modificări şi completări, printre care şi o reglementare privind obligativitatea constituirii de către candidaţi a unui depozit de 2000 de salarii minime brute pe ţară". "Menţionăm că AEP a propus reducerea acestui cuantum la 200 de salarii minime brute pe ţară, propunerea fiind acceptată", conchid reprezentanţii AEP.