Guvernul demis poate să realizeze restructurarea producătorilor existenţi de electricitate în două mari companii, susţine Tudor Şerban, secretar de stat în Ministerul Economiei. "Putem promova o Hotărâre de Guvern în acest sens şi avem şi Legea societăţilor comerciale de partea noas-tră", ne-a declarat domnul Şerban, adăugând că este posibil ca această hotărâre să fie aprobată chiar în şedinţa Guvernului din această săptămână.
Reprezentanţii Ministerului Economiei în companiile energetice au şi aprobat, la finele săptămâ-nii trecute, în Adunările Generale ale Acţionarilor (AGA), fuziunea acestor societăţi. Cum companiile producătoare de energie au luat fiinţă prin hotărâri de Guvern, alţi specialişti susţin că tot o hotărâre este necesară şi pentru fuziunea acestor societăţi.
Mai mult, avocatul Gheorghe Piperea susţine, însă, că Guvernul demis nu poate adopta astfel de hotărâri privind restructurarea producţiei de energie pentru că legea nu-i permite să angajeze sau să modifice activele statului până la numirea unui nou executiv, cu drepturi depline.
Chiar şi unii sindicalişti consideră că Hotărârea de Guvern privind restructurarea din energie poate fi uşor atacată în instanţă dacă va fi adoptată. Printre aceştia se numără membrii Hidrosind, care se opun vehement desfiinţării Hidroelectrica (n.r. - activele vor fi împărţite între viitoarele două societăţi energetice). Ei susţin că hidrocentralele sunt obiective strategice de interes naţional, care nu trebuie privatizate şi au anunţat că vor ataca în instanţă hotărârea de restructurare.