• Amânarea ar salva temporar veniturile AVAS, dar ar costa statul mai mult
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) caută să amâne, pentru o perioadă de trei ani, plata banilor către cei care au jucat la Fondul Naţional de Investiţii (FNI), a declarat, ieri, pentru ziarul BURSA, Aurelian Popa, preşedintele Autorităţii. AVAS este obligată prin lege să despăgubească deponenţii FNI imediat ce banii îi intră în conturi, situaţie care sufocă activitatea Autorităţii de ani de zile.
Dacă va fi aprobată, amânarea plăţii către păgubiţii FNI ar putea salva temporar veniturile AVAS, însă, la finele perioadei în care plata va fi sistată, statul va fi nevoit să dea mult mai mulţi bani decât în situaţia în care plăţile ar fi continuat după cum au fost programate. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care oficialii au refuzat anterior să dea curs unor propuneri similare de amânare a plăţilor.
"Propunerea pe care o face domnul Popa este păgubitoare. In cazul despăgubirii foştilor deponenţi FNI, instanţa a stabilit că banii se dau indexaţi cu valoarea inflaţiei comunicate de Comisia Naţională de Statistică, de la 20 mai 2000 până astăzi. Dacă se amână cu trei ani plata banilor, asta înseamnă doar că suma va creşte şi mai mult pentru că trebuie să se ia în calcul şi inflaţia pe aceşti trei ani", a declarat, pentru ziarul BURSA, Mircea Ursache, fostul preşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului.
Mircea Ursache a încercat să rezolve problema plăţii către păgubiţii FNI printr-un împrumut de circa 50 de milioane de euro de la Trezoreria Statului, care nu s-a mai materializat.
"Eu am făcut o solicitare pentru un împrumut de la Trezoreria Statului astfel încât să plătesc tot ce mai trebuie către cei care şi-au pierdut banii la FNI ca să nu mai crească datoria odată cu inflaţia, şi apoi să achit împrumutul din încasările AVAS. Din păcate, însă, împrumutul nu a fost aprobat", a mai spus Mircea Ursache.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a plătit, pâna în prezent, suma totala de 390 de milioane de lei către păgubiţii FNI, potrivit reprezentanţilor Autorităţii.
Din această sumă, aproape 70 de milioane de lei au fost achitaţi în 2010.
• Şeful AVAS: "Conturile instituţiei au fost mai mereu blocate"
Aurelian Popa, preşedintele AVAS, a explicat pentru ziarul BURSA, care sunt motivele care au determinat Autoritatea să se gândească tot mai serios la amânarea pentru o perioadă a plăţilor către păgubiţii FNI: "În acest an, una dintre problemele serioase cu care AVAS s-a confruntat a fost faptul că, în marea majoritate a timpului, conturile instituţiei au fost blocate şi activitatea a fost mult îngreunată. În aceste condiţii, plăţile pe care Autoritatea trebuia să le facă astfel încât să funcţioneze în parametrii optimi s-au realizat cu întârziere, doar atunci când se deblocau conturile. Acest fapt, a determinat, pe lângă apariţia unor majorări de întârziere la plată şi dereglarea activităţii ce are drept finalitate crearea de venituri pentru bugetul statului. Ca urmare, am solicitat puncte de vedere de la ministerele implicate cu privire la adoptarea unei măsuri de amânare a plăţilor către păgubiţii FNI pe o perioadă determinată. În funcţie de răspunsurile pe care le vom primi, urmează să acţionăm în consecinţă.
Noi dorim să obţinem susţinere în vederea adoptării unui act normativ în acest sens, pentru că dacă nu reuşim să ne desfăşurăm activitatea, nu reuşim nici să obţinem banii necesari pentru plata acestor despăgubiri".
1. jaf
(mesaj trimis de victor în data de 18.08.2010, 08:26)
nu inteleg de ce trebuie sa platim toti pt niste idioti cara au vrut sa se inbogateasca peste noapte , propun sa-i despagubim si pe cei care pierd la loto si loz in plic
2. Lucrurile nu stau chiar asa
(mesaj trimis de Toma în data de 18.08.2010, 10:19)
Din cate am aflat, asumarea de catre AVAS (AVAB) a platii obligatiilor catre FNI-sti s-a facut urmare initiativei fostului ministru Ionel Blanculescu. Atunci insa era altceva : cu 100 de oameni AVAB incasa lunar cate 4-5 milioane USD. Acum lucrurile sau schimbat si nimeni nu vrea sa o spuna pe-a dreapta Premierului. AVAS este o institutie la sfarsit de drum, care a realizat si depasit procentul de recuperare a creantelor estimat de Banca Mondiala si de catre auditorul international, dar a depasit cu mult si durata de viata pentru care a fost creata. La partea de privatizare, indiferent de angajamentele mobilizatoare, nu se mai vinde nimic, printre altele pentru ca nimeni nu este interesat de participatiile minoritare la niste societati care abia isi trag sufletul in criza. Iar ultima si dupa parerea mea cea mai grava problema, o reprezinta creantele asupra celor peste saizeci de mii de debitori preluate de la casa nationala de sanatate si care in loc sa fie date spre urmarire si incasare la ANAF sunt tinute de AVAS, din ele acoperindu-si bruma de cheltuieli pe care o mai face. In felul acesta, banii atat de necesari sistemului sanitar, se zice ca ajung in cu totul alte destinatii. Mare pacat.
3. Deschide ochii
(mesaj trimis de misu în data de 18.08.2010, 11:28)
Presupun ca regulamentul de publicare este valabil pentru toti cei care au de transmis ceva pe acest site. Inclusiv pentru cel care ii califica pe deponentii la FNI drept idioti. Nu merita sa-i adresez nici macar o virgula. Dar doresc sa intreb pe administratorul acestui site cum pot ajunge aceste invenctive intr-un spatiu public.
Si de asemenea am sa adresez rugamintea ca sa fie publicate la vedere urmatoarele precizari.
1. FNI a fost un fond de investitii nu UN JOC PIRAMIDAL;
2. Fondurile de investitii sunt institutii specializate in astfel de activitati, care atrag sume banesti la fel de mari ca si bancile in toate tarile civilizate, si care sunt controlate si protejate de stat;
3. Fondurile de investitii din Romania erau supuse controlului unei comisii parlamentare speciale si al Bancii Nationale, iar FNI in special beneficia de garantia CEC, banca cu capital integral de stat la vremea respectiva;
4. In concluzie statul roman avea datoria sa controleze, si responsabilitatea sa previna aparitia fraudelor si sa gaseasca vinovatii in acest caz. Nu a reusit decat sa invrajbeasca diferite categorii de cetateni ( dar asta i-a iesit bine de tot).
Asadar cred ca intelegi "de ce trebuie sa platim toti". Pentru ca statul Roman nu este in stare sa gaseasca si sa condamne vinovatii, nu este in stare sa recupereze sumele pentru care a garantat , iar borfasii care au furat si care acum prospera (fiind printre cei mai bogati oamenbi din tara sau cei mai importanti politicieni) se distreaza pe sema noastra , cei pagubiti de Statul Roman , fie prin FNI, fie sub alte forme, care apar in fiecare zi.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.08.2010, 12:29)
nu cei care au investit sunt viovati ci cei care au furat
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2016, 20:19)
aaas - niste GOLANI care refuza efectuarea platilor avand umbrela politica