Coreea de Nord spune că planul de lovire pentru Guam va fi gata în câteva zile

Cristina Radu
Internaţional / 10 august 2017

Guam (Sursa foto: Wikipedia)

Guam (Sursa foto: Wikipedia)

Planul nord-coreean de lansare a patru rachete în apropierea teritoriului american Guam din Pacific va fi pregătit pentru a putea fi examinat de către Kim Jong Un în câteva zile. Planul se desfăşoară odată cu intensificarea schimbului fără precedent de ameninţări militare între Washington şi Phenian, potrivit agenţiei de ştiri CNN.

Planul este cea mai recentă provocare cu Washingtonul, apărută marţi, când Donald Trump a părut să ameninţe cu războiul nuclear împotriva statului: "Coreea de Nord nu va mai face multe ameninţări la adresa SUA". Şeful statului a adăugat: "Vor fi întâmpinaţi cu foc, furie şi putere directă, pe care lumea nu le-a mai văzut niciodată".

Rachetele cu rază intermediară pot fi lansate spre est şi peste Japonia, înainte de a ateriza la circa 30 sau 40 km în largul coastei insulei dacă planul este implementat, potrivit KCNA. Guam se află la mai mult de 3.000 de km de Coreea de Nord.

Un raport de presă al statului de miercuri a dat primele semne ale unui plan de lansare asupra Guam şi a menţionat o posibilă lansare asupra bazei forţelor aeriene Andersen, făcută "pentru a trimite un semnal serios de avertizare pentru SUA".

Creşterea tensiunilor din saptămâna trecută a apărut dupa ce analiştii americani de informaţii au spus că Coreea de Nord a produs o focalizare nucleară miniaturizată, potrivit surselor familiare cu programul de rachete nucleare din Coreea de Nord.

Ameninţarea nord-coreeană s-a aflat pe agenda politicii externe a administraţiei lui Trump de la preluarea mandatului de către preşedinte în ianuarie. Aceasta a intrat în centrul atenţiei de când Pyongyang a testat luna trecută două rachete balistice intercontinentale, care se spune că sunt capabile să lovească continentul american.

Coreea de Nord a răspuns la comentariile lui Trump printr-un raport de presă al statului, l-a criticat fiindcă a "lansat o prostie despre foc şi furie" şi l-a acuzat că "nu a reuşit să înţeleagă situaţia gravă în desfăşurare".Raportul afirmă că "un dialog solid nu este posibil cu un tip fără raţiune şi numai forţa absolută poate lucra asupra lui".

Coreea de Nord a împiedicat SUA şi ONU să o sancţioneze pentru creşterea recentă a testelor antirachetă şi a folosit măsuri pentru a justifica agresivitatea sa reînnoită.

Evoluţia poate însemna că Coreea de Nord este cu un pas mai aproape de a avea capacitatea de a lovi SUA cu o rachetă nucleară. Nu există niciun indiciu că rachetele Hwasong-12 din planul Guam pot fi înfruntate cu focoase nucleare, conform sursei.

Casa Albă a fost acuzată că a trimis mesaje mixte vizând poziţia din Coreea de Nord, prin comentariile controversate ale lui Trump, suprapuse cu abordarea diplomatică bazată pe dialog a secretarului Rex Tillerson. Tillerson a sprijinit ieri comentariul lui Trump în timp ce încerca să atenueze temerile unei confruntări militare iminente.

Estimarea Coreei de Nord pentru rachete le-ar plasa în afara ariilor teritoriale de 12 mile marine ale Guamului şi respectiv în zona economică de 200 de mile marine.

Forţa Strategică a Armatei Populare Coreene va prezenta planul final pentru lansare al lui Kim până la jumătatea lui august şi va aştepta comanda sa, potrivit raportului.

Nu ar fi prima dată când o rachetă nord-coreeană ar trece peste teritoriul japonez.

Raportul KCNA include planuri detaliate provizorii de a lansa patru rachete deasupra Shimane, Hiroshima şi Prefecturile Koichi din Japonia şi au specificat că pot zbura 3,356 km timp de 1.065 s ca "avertisment crucial pentru SUA". Urmând această cale de zbor, rachetele ar trebui să călătorească şi peste prefectura japoneză Ehime.

Secretarul Apărării, James Mattis, a susţinut ieri declaraţiile controversate ale lui Trump: "RPDC trebuie să înceteze orice analiză a acţiunilor care poate duce la sfârşitul regimului şi distrugerea poporului". Comentariile lui Trump au fost văzute ca incendiare de opoziţia politică şi de unele puteri străine, dar au fost susţinute de alţii.

Secretarul de cabinet al Japoniei, Yoshihide Suga, a declarat că guvernul "nu poate tolera niciodată provocările Coreei de Nord" şi a îndemnat statul necinstit să se conformeze rezoluţiilor ONU vizând proiectele sale de rachete şi nucleare. Purtătorul de cuvânt al Joint Chiefs of Staff, Coreea de Sud, Roh Jae-cheon, a spus: "În prezent, nu există mişcări neobişnuite legate de o provocare directă". Un oficial militar sud-coreean a afirmat că nu au existat indicii că Phenian pregăteşte o lansare.

Unii analişti nu cred că Kim va urmări această ameninţare specifică împotriva SUA.

Meredith Sumpter, directorul Asia al Grupului Eurasia şi un analist pe termen lung în Asia, crede că "nu suntem mai aproape de actuala confruntare militară acum, decât am fost înainte", în ciuda escaladării tensiunilor. Aceasta a declarat ea pentru CNN: "Kim Jong Un spune multe lucruri şi face multe ameninţări, dar la sfârşitul zilei ştie că, dacă ar face orice fel de lansare militară împotriva Statelor Unite şi a aliaţilor săi, replica pentru mişcarea sa este probabil să reprezinte sfârşitul regimului său".

Carl Schuster, profesor universitar la Pacific Hawaii şi fost director de operaţiuni la Centrul Comun de Informaţii al Comandamentului Pacific al Pacificului crede că Coreea de Nord "încearcă să răstoarne ameninţarea pentru a crea presiuni politice în SUA şi în alte părţi pentru a purta discuţii". Acesta este de părere că: "Ei au observat că nu am căutat niciodată conflicte cu un adversar care poate să ne lovească teritoriul (şi ei) speră că această ameninţare va forţa o linie mai diplomatică".

Baza este una dintre cele două pe insula Pacificului, care sunt cele mai apropiate baze de Coreea de Nord aflate pe teritoriul SUA. SUA au lansat bombardiere din Guam peste peninsula coreeană în exerciţii militare cu Japonia şi Coreea de Sud.

Supranumită şi "vârful suliţei", Guam este o parte esenţială a prezenţei SUA în Pacific şi găzduieşte mii de membri ai serviciilor americane şi familiile acestora.

Ca parte a apărării faţă de Guam, SUA a instalat un sistem Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) în 2013. Sistemul THAAD este conceput special pentru a trage în rachetele balistice. SUA utilizează în mod obişnuit nave de război echipate cu Aegis în jurul lanţului insulelor Marianas, dintre care Guam este cea mai mare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb