Coreea de Nord testează un nou motor de rachetă în timpul vizitei lui Tillerson în China

Andrei Stan
Internaţional / 19 martie 2017

Kim Jong-un (Sursa foto: captură Youtube)

Kim Jong-un (Sursa foto: captură Youtube)

Coreea de Nord a testat un nou motor de rachetă, în prezenţa lui Kim Jong-un, părând astfel să "salute" sosirea secretarului de Stata american Rex Tillerson la Beijing, unde China şi Statele Unite au discutat sâmbătă pe larg despre programul nuclear al Phenianului, relatează AFP, citată de News.ro.

"Lumea va realiza în curând semnificaţia victoriei istorice pe care am semnat-o astăzi", a subliniat liderul regimului nord-coreean, potrivit KCNA, agenţia de presă oficială nord-coreeană.

Acest test a fost programat în mod evident pentru a coincide cu sosirea la Beijing, sâmbătă, a noului şef al diplomaţiei americane, care vrea să denunţe "nivelul periculos" al tensiunilor în regiune, înaintea întâlnirii cu preşedintele chinez Xi Jinping.

"Dezvoltarea şi punerea la punct a unui motor de mare forţă, de generaţie nouă, va ajuta la consolidarea bazelor ştiinţifice şi tehnologice care ne vor permite să atingem noul nivel mondial în domeniul lansatoarelor de sateliţi şi intervenţiei în spaţiu", a adăugat KCNA.

"Liderul (Kim Jong-un, n.r.) a subliniat că succesul acestui test este un eveniment de o semnificaţie istorică şi a declarat că este vorba despre o renaştere a programului rachetelor ţării", a insistat agenţia.

Aceste motoare de rachete pot fi adaptate cu uşurinţă să propulseze rachete cu rază lungă de acţiune, iar numeroşi observatori cred că programul nord-coreean în domeniul sateliţilor este doar o faţadă a testelor în domeniul militar.

Înainte să sosească în China, Rex Tillerson a vizitat Japonia şi Coreea de Sud. În cadrul acestui turneu în Asia, şeful diplomaţiei americane a insistat asupra faptului că Statele Unite nu vor mai urma politica "răbdării strategice" utilizată anterior de Washington faţă de regimul de la Phenian, o politică eşuată în opinia sa.

În acest sens, el a subliniat că o operaţiune militară americană este "o opţiune pe masă".

Aceste declaraţii ale lui Tillerson răspundeau celor două teste nucleare ale Phenianului din 2016, dar şi recentelor tiruri de rachete efectuate de regimul nord-coreean, prezentate drept teste înaintea unor eventuale atacuri asupra bazelor americane din Japonia.

Ultimul test de rachetă lansatoare de sateliţi al Coreei de Nord a avut loc în septembrie 2016, un test realizat în prezenţa lui Kim Jong-un. El pleda atunci ca ţara sa "să poată dispune de sateliţi geostaţionari în doi ani".

Pentru ca un satelit să fie instalat pe o orbită geostaţionară, este necesar să fie propulsat la o altitudine de 36.000 de kilometri, iar Coreea de Nord şi-a demonstrat progresele în acest sector prin dezvoltarea unor rachete balistice intercontinentale care ar putea să atingă Coasta de Est americană, subliniază profesorul Yang Moo-jin de la Universitatea pentru Studii Nord-coreene.

"Coreea de Nord subînţelege clar că va lansa în curând o nouă rachetă cu rază lungă de acţiune, capabilă să transporte sateliţi, de la instalaţia Sohae", adaugă Yang. Însă, în opinia sa, regimul de la Phenian ar putea de asemenea să testeze în secret o rachetă balistică intercontinentală de pe un lansator mobil.

"Acest test va fi programat să coincidă cu vizita preşedintelui chinez Xi Jinping în Statele Unite" şi cu aniversarea înfiinţării armatei nord-coreene, a precizat Yang, referindu-se la o reuniune avută în vedere între Xi şi omologul său american Donald Trump în aprilie, o întâlnire în curs de negociere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb