CORESPONDENŢĂ DE LA PARIS Un automobil electric ia startul la Mans

Mirel Scherer
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 martie 2013

Un automobil electric ia startul la Mans

Faimoasa cursă automobilă < Les 24 heures du Mans >, care are loc în fiecare an în oraşul ce se află în regiunea franceză Sarthe, se aliniază noilor tendinţe ale vremii.

La ediţia 2013, care va avea loc pe 22 şi 23 iunie, se va alinia la start un automobil electric dotat de o pilă de combustibil PAC H2. Denumită cum se cuvine Green (verde) GT H2, această maşină ecologică dispune de o sursă de energie cu hidrogen de o putere de 400 kW. Performanţa este cu atât mai remarcabilă cu cât nu este vorba de un prototip, ci de un concurent serios care nu ezită să se ia la întrecere cu cele 55 de automobile acţionate de motoare pe bază de benzină sau motorină participante la cursă.

Această cursă este considerată, împreună cu < Marele premiu de Formula 1 de la Monaco > şi < 500 de mile de la Indianapolis >, una dintre cele mai importante trei curse de automobile din lume. În fiecare an, cursa de la Le Mans atrage circa 240.000 de spectatori. Mai mult, în 2012, circa 3 milioane de persoane au urmărit cursa pe Internet.

Competiţia împlineşte 90 de ani în 2013 şi organizatorul, Automobil Clubul de Vest, vrea să sărbătorească acest eveniment cu mai multe premiere mondiale. Este astfel pentru prima oară când iubitorii curselor de bolizi vor putea aprecia performanţele unei maşini dotate cu o pilă de combustibil. Competiţia se anunţă interesantă, tehnologic vorbind, pentru că, de obicei, automobilele electrice nu participă decât la curse dedicate acestui tip de vehicul şi, în general, este vorba de simple demonstraţii. Cursa de la "Le Mans" durează 24 de ore şi în timpul ei automobilele sunt realimentate în mod regulat - ceea ce constituie o altă premieră mondială pentru un automobil electric.

Discuţiile sunt pasionante între susţinătorii soluţiei < pila de combustibil > şi cei ai bateriei lithium-ion. Toţi marii constructori de automobile, cu excepţia Renault şi PSA, testează actualmente soluţia PAC H2, deoarece ea poate fi asociată cu o baterie lithium. Ceea ce poate palia defectele acestei baterii: timp de încărcare lung şi autonomie redusă.

"< 24 de ore de la Mans > îşi demonstrează astfel încă o dată atractivitatea, graţie unui concept care, cu toate ca împlineşte 90 de ani, rămâne modern >, a explicat Pierre Fillon, preşedintele Automobil Clubului de Vest, cu ocazia prezentării oficiale la 1 februarie 2013 a participanţilor la cursă, adăugând: < Este vorba de un banc de test excepţional şi marii constructori de automobile sunt conştienţi. Nu exis­tă altă cursă mai prestigioasă care poate fi câştigată. Dovada: cei mai buni piloţi mondiali participă de fiecare dată. Este, de asemenea, un adevărat laborator tehnologic, demonstrat de participarea la cursa din acest an a unui vehicul care nu va emite în atmosferă decât vapori de apă! >

Să reamintim că atunci când hidrogenul şi oxigenul se amestecă într-o pilă de combustibil rezultă apă. Cum este produs hidrogenul? Cine va fi furnizorul oficial al sursei de hidrogen pentru maşina Green GT H2? Vom afla toate aceste informaţii şi multe altele cu ocazia testelor oficiale pentru < 24 ore de la Mans > care vor avea loc duminică, 9 iunie 2013. O dată marcantă în istoria automobilului...

Notă:

Redactor şef al jurnalului web de noutăţi tehnologice şi industriale Fabrication Mécanique (http:// fabricationmecanique.wordpress.com), Mirel Scherer este absolvent al Institutului Politehnic din Bucureşti. Ziarist din 1981 în presa tehnică din Franţa, el a fost redactor şef adjunct al revistei Industrie et Technologies şi "grand reporter" la importantul săptămânal economic şi industrial L'Usine Nouvelle. Specialist în informatica industrială, automatisme industriale şi echipamente de producţie, el a fost distins de mai multe ori cu Trofeul celui mai bun jurnalist, acordat de Clubul presei informatice din Franţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb