Ministrul de Externe, Titus Colăţean, a declarat, astăzi, că o reuniune a CSAT era şi este oportună, având în vedere situaţia din Ucraina, acesta precizând că decizii constituţionale clare consacrate în materie de securitate naţională se iau numai în acest Consiliu.
"Eu cred că era şi este oportună o reuniune a CSAT fără să impunem noi de la Guvern. Este o decizie a preşedintelui. Evoluţiile sunt însă atât de dinamice, evoluţii au fost dramatice în ultimele săptămâni astfel încât poate că ar fi fost bine să avem o şedinţă a CSAT", a spus el, adăugând că o convocare a CSAT este "până la urmă" decizia preşedintelui, care face evaluările pe care le crede de cuviinţă.
"Corespondăm, lucrăm foarte strâns cu toate instituţiile statului, cu serviciile de informaţii, cu instituţiile de securitate naţională. Deci asta nu înseamnă că statul nu funcţionează şi nu îşi are propriile sale evaluări, propriile iniţiative. Dar dacă se impune totuşi, decizii constituţionale clare consacrate în materie de securitate naţională se iau numai în CSAT", a ţinut să precizeze ministrul.
"Cred că domnul Băsescu iarăşi va invoca preeminenţa domniei sale în politica externă aşa cum a fost decis înţelept de înţelepţii judecătorii ai Curţii Constituţionale dacă cumva voi emite opinii. Voi emite opinii pentru că ministrul de Externe al României are tot dreptul constituţional să emită opinii din acest punct de vedere", a mai spus el.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Gândul Live, referindu-se la solicitarea premierului privind convocarea CSAT pe tema situaţiei din Ucraina, că "acest semnal nu trebuie dat", pentru că România nu este în pericol de a fi atacată.
Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, după o discuţie cu miniştrii Apărării, de Interne şi Externe, că marţi va primi o analiză la zi privind situaţia din Ucraina şi Moldova şi o actualizare a strategiei României, acte pe care, ca vicepreşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), le va înainta preşedintelui pentru a fi discutate în CSAT.
El a insistat asupra faptului că nu există un pericol actual sau o ameninţare directă la adresa României, dar că Moldova şi Ucraina, state aflate la graniţă, sunt în stare de pericol, astfel că autorităţile române trebuie să aibă o strategie actualizată.
"Cele trei ministere au în pregătire şi mâine îmi vor prezenta, înainte de şedinţa de guvern, o analiză la zi cu ultimele evoluţii, date şi informaţii privind situaţia din Ucraina şi o updatare a strategiei României în acest sens, vom înainta acest document integrat din partea structurilor guvernamentale către preşedintele României şi către celelalte structuri de securitate naţională. Singura instituţie prevăzută de Constituţie care poate integra atât analiza şi informaţiile structurilor guvernamentale, cât şi ale serviciilor de informaţii care se află în subordinea Parlamentului este Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi, în calitate de vicepreşedinte al CSAT, sunt de părere că, în baza acestor materiale la zi, în cadrul CSAT trebuie ca toţi membrii CSAT să luăm la cunoştinţă despre situaţia la zi, despre analiza privind evoluţiile în viitor şi despre strategia pe care România, ca membru NATO şi ţară care este alături de Moldova şi de Ucraina, trebuie să o adopte", a spus Ponta.